icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
1 april 2014 10:44
9

O-ordat

Sveriges mitt ligger enligt somliga bedömare strax utanför Stöde, väster om Sundsvall. Tycker jag låter rimligt. Inte som när hon Pia som släpper vädret !! i Rapport, visar på väderkartan med orden, "[FET]över norrland[/FET]" och drar med handen över mer än halva Sverige. Ungefär från norra Uppland till Treriksröset. Vilken fräckhet. Att jämföra en så kallad karg, ordfattig norrlänning med en surrig gävlebo. Oerhört slarvigt. Nej en äkta norrlänning behöver inte vara ordfattig för att vara kärv. Alla är vi inte som Tomas Wassberg. En av mina största idoler för övrigt. Men inte försöker jag härma han för det. Däremot skrattas, ja till och med hånas ibland, vi för vårt rationaliserande av pratandet. O. Just det. O. Inte O herre je...eller sånt. Utan O som i ogjort. O framför saker man kan/kunnat göra. Några exempel. Ohandlat. Oätit. Ofarit. Ohunnit. Obra. Oäckligt. Obadat. Då vi menar "jag har inte hunnit äta ännu", sparar vi på orden och den rena oförstörda luften med att kungöra; "Jag har [UNDERSTRUKEN]oätit[/UNDERSTRUKEN]". Kort och klart. Ett slags miljötänk mitt i rationaliseringen. Det här var [UNDERSTRUKEN]obra[/UNDERSTRUKEN], istället för "Det här var inte bra". Märker ni skillnaden? Det går fortare och sparar på ord. Det är därför vi pratar långsammare. Vi hinner ändå säga lika mycket. Och då kommer jag till kärnämnet. Jag är O-sötad. Fortfarande. På tredje dagen. Inget socker i kaffet. Inte vacker. Möjligen O-ful, fast alldeles O-söt. Och sällsynt. Vi hörs igen.

Gillar

Kommentarer

  • 1 april 2014 11:01
    Linnex
    Jag som är född och uppvuxen i södra sverige, bott i storstäder och tycker att det minimalistiska pratet är ganska skönt. Kan dock finna irritation i långsamheten ibland, men det handlar oftast om jobb, inte privat. Jag kan däremot uppfatta att om jag säger något, en observation så tas det som personlig kritik vilket jag kan tycka är lite lustigt eftersom oftast efterfrågas en åsikt. Jag bor i Kalix och har hund. När jag bodde i Sthlm och jobbade på hunddagis så plockade vi upp bajset från våra hundar på promenad. Samma gäller Gbg, där jag hade egen hund och plockade upp efter honom. Här är det EXTREMT mkt hundbajs. När jag observerar detta påpekar alla att visst plockar dom upp efter sig. När jag sedan säger att jag bott i storstäder som är bra mycket renare än kalix, ja då kommer något vildsint i blicken. Jisses. Lite roligt! Hepp pepp
  • 1 april 2014 11:14
    På tal om hundlorten, förstår inte dom som tar upp den i påse och sen slänger påsen. Då är det ju bättre låta skiten ligga. Naturligtvis ska man inte lämna bajset på gångvägar, trottoarer och i villaområden. Men ute efter vägarna är det ju bättre lämna den i diket utan påse.
  • 1 april 2014 15:45
    mita0822
    Jaha, då har jag varit olydig idag då. Var och lämnade bilen på service (1000mila) idag och då hade jag Nelly med mig. Så fort hon hoppade ur bilen for hon fram till första bästa gräsplätt och sket... Jag har alltid påse med mig och stod länge o letade efter en tunna eller papperskorg, ingen i sikte. Ja, påsen åkte ner i fickan igen och bajset fick ligga kvar. Jag hade ingen lust att springa hem med en påse skit i handen. Nu ska snart bilen hämtas och en skön räkning ska jag få därtill, denna gången får Nelly stanna hemma för jag orkar inte gå... Nä, nu får gubben köra och han får ta räkningen också...
  • 1 april 2014 15:51
    Aprilskämtet har jag O-kommit med. Om det ens blir något. Nej du [FET]Chris[/FET], det är på fullaste allvar. Nog känner du säkert någon där i kommunen med flest norrländska invånare, nåja, åtminstone bor det flest samer i Stockholm, som du kan fråga om O-orden. Bra agerat i skogen. Låt skiten ligga O-paketerad. =)
  • 1 april 2014 15:53
    Gubben din [FET]mita[/FET], tar nog räkning....till tio, när han får se räkningen =)
  • 1 april 2014 15:58
    mosel
    Jag är ångermanländska, från södra Norrland. Jag håller med, Norrland är stort och det är inte likt överallt. Jag tycker inte vi är särskilt tystlåtna. Men visst säger vi också många ord med o- men inte alla som du räknar upp. Vi säger tex ogjort, ohandlat, ofarit ("ofure"), oätit osv men jag har inte hört oäckligt eller obra fast jag ju förstås förstår det. Tomas Ledin påstår att vi säger oäten också men det har jag själv aldrig hört, han är delvis uppvuxen inte så långt från mina hemtrakter. Hör här: [LANK]http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2471702[/LANK] Det där som Stenmark gjorde och vi många i Norrland gör, gör jag också ofta omedvetet, att man ljudligt suger in luft betyder ja. Haha!!! Det hade jag inte ens tänkt på då en amerikan sa till mig för några år sen att han hade lärt sig på en svenskkurs i USA att det betyder ja om man suger in luft, först fattade jag ingenting men sen kom jag på att så är det ju! Hahaha!!!
  • 1 april 2014 16:00
    Schjooooooo!
  • 5 april 2014 09:43
    [FET]"Min pappa växte upp på Gotland och jag har fortfarande släkt där."[/FET] Haha, jag trodde du skulle säga; [FET]"och jag fortfarande inte lärt mig förstå honom"[/FET]
  • 6 april 2014 19:17
    mita0822
    Jaså, ännu en Gotlänning. Det är samma för mig, min far var också Gotlänning, flyttade till Skåne pga jobb. Jag har också släktingar på Gotland. Tyvärr är kontakten nästan bruten sedan alla de äldre har gått bort. Men kanske man kommer till skott en dag och söker upp de som finns kvar.

Logga in för att skriva en kommentar.