icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
14 mars 2014 19:43
5

Sisu-sinappi

God kväll. Du är vad du äter, heter som ni säkert sett ett hälsoprogram på en tv-kanal. Vi är alltså lite av varje. Jag borde då definitivt vara en älg, om detta stämmer. En vegetarian kanske blir till ett knippe dill, eller broccoli eller vad vet jag. Nej, jag tror jag lämnar detta. Känns lite för läskigt att kanske bli en reinkarnation av en älg i nästa liv. En sak som däremot förbryllat, ja till och med irriterat mig, är dessa otaliga "korvbrännar-rullar" som snurrar på snart vartenda köpeställe som finns. I kiosker, matvaruaffärer och värst av allt...bensinmackar. Tror det nästan aldrig har hänt att jag varit in för att köpa nåt utan att i kön står en eller ett par som ska ha en eller två korvar. Och jag som har bråttom till jobbet och bara ska betala tidningen. Jag har aldrig och kommer aldrig att köpa en korv som kanske legat på rullgrillen i någon timme. Det ser inte ens gott ut, med det bleka formbakade brödet som ska träs utanpå dessa korvar. Och där tvingas jag stå och vänta medan kassapersonalen (ensam förstås) serverar kunden denna formidabelt usla måltid. Jag köper för övrigt aldrig korv numera. Jo förresten, bullens varmkorv kan jag ha som "nödproviant exempelvis på stugan under jakten. Snart kan vi nog traska in på banken och köpa en korvsnärt medan vi köar till någon kassa. Sedan har jag fått för mig att finnarna har varit och är bra på detta med bröd. Våra finska vänner här på forumet får rätta mig om jag har fel. Jag har fått för mig att det är vanligare att baka surdegsbröd i Finland. Och visst är det brödet lite mindre kolhydratrikt och även då lite nyttigare. I alla fall när jag letat bröd i finska affärer så finns det mängder av sådant bröd. Och brödet där innehåller mindre socker än de flesta svenska brödsorterna. På tal om socker, jag kommer ihåg mc-kompisen Ralfs utsago om den senap han hade med från Vasa när vi träffades i Vaala inför resan i Österbotten. Han sa, - [FET]Här har du äkta finsk "Sisu-sinappi", [/FET]på sin härliga finlandssvenska dialekt. Jag frågade då om den var särdeles stark. -"[FET]Nej, men mindre söt[/FET]". Och det stämmer. I alla fall om man jämför med de vanliga förekommande här, som Slotts o liknande. Jag fick nämligen överta den tuben när vi skulle åka hem från mc-träffen i Ramundberget i somras, vilken jag för övrigt var samordnare för. Nu är det kväll, lev lugnt och var snäll.

Gillar

Kommentarer

  • 14 mars 2014 20:16
    Underbara sega, mörka finska rivkakor.... Jodå, har man bott i Torshälla i Sverige så har man ofrånkomligen mött det finska brödet- och karelska pirogen och grisar och... När det gäller korv så finns det ju en och annan höjdare gjord på älg, ren och vildsvin. Korvarna på macken innehåller nog mer tillsatser och potatismjöl än vad de innehåller kött.
  • 14 mars 2014 20:37
    TESUO
    Jälkiuunileipä = mums.
  • 14 mars 2014 21:33
    mita0822
    Jaja, skogens konung är väl inte det sämsta att liknas vid. Jag får väl då bli som en Skvader fast med Hjort o Vildsvin. Graciös men tvärilsk ska jag kuta genom skogen.... Nä, korv på Stat Oil eller andra ställen är inget att ha, fy tusan. Nä, hemma på grillen och då med hög kötthalt eller egen viltkorv ska det vara. Finns det något hemskare än Hot Dog? UUääh!!
  • 15 mars 2014 07:59
    Den korven är nog bra LissaLo. Och visst finns det bra korv också. Jokkmokkskorv till exempel. Den var så populär att ett gäng lulebor lejde en taxi varje månad att åka de ca 30 milen t.o.r. att hämta hem korv. Jag har bara blivit så less på exempelvis "vanlig" falukorv. Då jag var ung, jo i ett tidigare århundrade, gick korven bra att steka. Dagens falukorv fastnar bara i stekpannan. Spelar ingen roll hur bra stekpanna du har. Det bildas en seg, tjock brun gegga i stekpannan. Tror korven är så välstoppad av allt möjligt utom just kött/fläsk som det borde vara mest av. Jag har genom åren tappat smaken för denna chark-produkt som sägs vara så populär hos oss norrlänningar i allmänhet och ungkarlar i synnerhet. Inte ens innan jag blev med familj var jag särskilt förtjust i korv. Brukade köpa med mig två decimeter till första jaktveckan och kom ofta hem med hälften, som då hundarna fick dela på. När jag sedermera som gift och småbarnspappa åkte iväg att jaga, fortfarande med två dm korv, och ibland kom hem med densamma, brukade hustrun säga att det var onödigt dra "den hundmaten" med mig både bort och sen hem igen.
  • 15 mars 2014 10:21
    mita0822
    Minns när man köpte alla charkuteriprodukter över disk, då kunde man se vilka av de äldre männen som var ensamstående. De hade alltid en bit falukorv och bit rökt fläsk med sig ut. Här har vi haft storm inatt, allsköns bråte finns i trädgården. Dock slapp vi grannens studsmatta denna gången :-)

Logga in för att skriva en kommentar.