icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
5 november 2013 18:14
3

Vad ska man tro...

[LANK]http://www.dn.se/ledare/kolumner/starkelse-gor-frisk-och-slank/[/LANK] Jag börjar misstänka att det finns lika många "experter" som det finns överviktiga. (naturligtvis kraftigt överdrivet) Di Leva sjöng en gång "[FET]Vad ska man tro på, tro på, tro på när[/FET]"....och just dessa ord kan man ju sätta in i sammanhanget mat. Vi är kanske ursprungligen konstruerade för en vegeterisk kost. Men hade samtidigt kanske stått kvar på apstadiet om vi inte börjat äta kött. Fast å andra sidan, kanske hade det varit bättre ur vårat eget långsiktiga perspektiv? Svårt att veta. Och hur ska man förklara hur innuiter klarar hälsan på nästan endast fisk och säl-diet? Jag tror nog jag fortsätter med bland-kost. Dels känns variationen mer lockande och dessutom tror jag mig må bäst så. Godkväll på er.

Kommentarer

  • 5 november 2013 18:23
    Glöm inte Masaierna i Östafrika som lever på extremt köttrik diet, och kenyanerna som lever på extremt kolhydratsrik diet :-) Sanningen är nog antagligen att människan är extremt anpassningsbar, och att man kommer ganska långt med vanlig blandkost, sunt förnuft och en rejäl nypa "lagom är bäst" :-)
  • 5 november 2013 18:23
    Så sant så, LadyG
  • 5 november 2013 19:55
    Jag har läst Mats-Eric Nilssons bok "Döden i grytan" i något av de senare kapitlen i boken står det om en tandläkare under 1920-talet som upplevde det dentala förfallet, och forskade på det. Han åkte således runt till olika ursprungsbefolkningar i olika delar av världen, och vissa levde på uteslutande animalier (vissa drack blod, andra mjölk, en del åt kött och åter andra kastade köttet åt hundarna och åt bara inälvorna) och andra vegetabilier, men inga av dem hade hål i tänderna och de var allmänt mycket friska. Där ursprungsbefolkningen kommit í kontakt med vitt mjöl, vitt ris och raffinerat socker såg det helt annorlunda ut. Mycket läsvärd bok, Doden i grytan alltså. Tydligen så höll forskaren på med frenologi också, och han kom ut sin upptäckt precis runt omkring 1939, så värden hade en del annat att fundera på än vad som orsakade hål i tänder och vällevnadssjukdomar.

Logga in för att skriva en kommentar.