Mycket engagerad
124 inlägg
Tycker mig se att många är inne på periodisk fasta, 16:8 här på MD.
Tänker att det här kan vara ett ställe att samla och utbyta funderingar och erfarenheter.
Själv är jag nybörjare och inne på min 3:e dag. Jag undrar om det funkar att ”flytta” ätfönstret från dag till dag?
Jag käkar mellan 11-19. Men om man exvis bjuds på en senare helgmiddag, kan man då bara skjuta på nästa dags första mål?
Men KaLiJe, är inte frukost viktig om man har diabetes?
Skulle säga att det beror på vilken kost man följer. Jag började med lchf nu i början av januari och mitt blodsocker har aldrig legat jämnar. Det har varit så otroligt jämnt och stabilt att det inte varit några som helst problem att hoppa över eller som jag ser det, senarelägga frukosten. Däremot tidigare när jag har ätit "vanlig mat" t.ex bröd, även mörkt rågbröd som anses vara hälsosamt, så har det gett påslag och sedan sjunkit efter så jag har fått parera och har jag dessutom rört på mig så har det varit en kamp mot toppar och dalar hela tiden dygnet runt. Jag har aldrig lyckats hitta balansen förrän nu. Det känns faktiskt som en riktig högvinst och jag känner mig mycket friare nu 😊
Lägger ytterligare en vecka med 16:8 till handlingarna och jag trivs bra. Tycker fortfarande det är skönt att ”slippa” frukosten.
Har plockat bort fettet från morgonkaffet och det funkar utmärkt. Hekton försvinner och magen är lugnare😊
Får akta mig dock för att inte sväva ut för mycket under ätfönstret. 🌸
Härligt att det går bra!
I början innan jag hade fattat det där med ätfönster minns jag att jag åt ganska fritt inom fönstret. Det var ingen vidare bra plan. Sen lade jag om så att det blev två riktiga måltider utan något småätande eller mellanmål där emellan. Allt för att hålla blodsockret nere. Bättre då att äta den där rutan mörk choklad eller vad det än må vara direkt i anslutning till måltiden.
3 veckor med 16:8 nu. Den här veckan har känts lite svajigare. Tappat ork. Funderar hur blodsocker påverkas, nån som vet och kan detta?
Tycker mig känna att det är noga med vad man bryter fastan med. När det blivit en snabb macka innan jag äter nåt bättre har jag fått lite läskig känsla i kroppen. Nåt som skulle kunna vara blodsockerfall. Känner mig olustig, darrig och tappar liksom all ork.
Nån som kan detta??
Jag har inte ”facit”, men vet att mitt blodsocker (och jag) mår bra av att vara utan mat och dryck runt 14 timmar.
Men mitt kaffe och macka på morgonen, runt 7 – 8-tiden vill jag inte vara utan. När jag sedan kommer hem från promenad med grannarna runt 11-tiden äter jag havregrynsgröt med mosad banan om bär.
Vad skulle ändå om du minskar ditt fastefönster lite? Det måste ju inte vara exakt 16 timmar, tänker jag.
gittan52, jag vill nog hålla fast vid 16 timmar men bryta fastan bättre. Inte bara börja med en macka.
3 veckor med 16:8 nu. Den här veckan har känts lite svajigare. Tappat ork. Funderar hur blodsocker påverkas, nån som vet och kan detta?
Tycker mig känna att det är noga med vad man bryter fastan med. När det blivit en snabb macka innan jag äter nåt bättre har jag fått lite läskig känsla i kroppen. Nåt som skulle kunna vara blodsockerfall. Känner mig olustig, darrig och tappar liksom all ork.
Nån som kan detta??
Blodsockret går ner när du inte äter, det är ju en av de stora fördelarna. Jag skulle inte bryta fastan med snabba kolhydrater. Bättre då att äta grönsaker, protein, fett. Det beror förstås på vilken slags macka du äter. Kan du inte vara utan mackan så se till att den är riktigt grov (med frön eller nötter i) och utan tillsatt scker.
Min erfarenhet är att ju färre kolhydrater jag äter under dagen, desto lättare blir det att fasta.
3 veckor med 16:8 nu. Den här veckan har känts lite svajigare. Tappat ork. Funderar hur blodsocker påverkas, nån som vet och kan detta?
Tycker mig känna att det är noga med vad man bryter fastan med. När det blivit en snabb macka innan jag äter nåt bättre har jag fått lite läskig känsla i kroppen. Nåt som skulle kunna vara blodsockerfall. Känner mig olustig, darrig och tappar liksom all ork.
Nån som kan detta??
Det hänger på vilken sorts macka du väljer att bryta fastan med, det är inte fastan i sig som sänker ditt blodsocker utan det du väljer att äta som kan ge insulinpåslag.
Väljer du en ljus macka med en hög mängd snabba kolhydrater riskerar du att få en snabb höjning av blodsockret och en lika snabb påföljande sänkning av densamma, ibland till en lägre nivå än den var före mackan. Detta kallas ofta för blodsockerblues.
Som om inte det vore nog att man blir grinig av det tenderar fettförbränningen att avstanna vid insulinpåslag.
Jag försöker bryta fastan med något mindre kolhydratrikt om jag ska äta något som liknar frukost, ägg i olika former är det jag gärna väljer, eller olika varianter av sockerfri kvarg. Kvarg med nötter, torkad frukt och havregryn fungerar.
Om du ändå känner att du vill ha en macka, försök välja ett mörkare bröd med lägre andel kolhydrater, och välj ett pålägg med protein som ger bra mättnadskänsla. Fettet får du från smöret.