Engagerad
84 inlägg
Hur mycket bör man minst få i sig av fett och protein för att kroppen inte ska få för lite av dem? Räcker de som jag ätit idag tex: Fett: 26 g Protein: 69 g ??
SNR 2005 (Svenska näringsrekommendationer): Protein: 10-20E% (populationsmål: 15E%) Fett: 25-35E% (populationsmål 30E%) Kolhydrater: 50-60E% (populationsmål 55E%) Det beror ju helt och hållet på vad du äter, men vid väldigt låga energiintag kan det vara nödvändigt med mer än 15E% protein. Kroppen kan, via en massa metaboliska processer som ni nog inte är så intresserade av, syntetisera både glukos och fettsyror - dock inte aminosyror (protein). Dock är det ju nödvändigt för kroppen att få i sig de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Du behöver alltså se till att få i dig protein, tillräckligt med energi - och de essentiella fettsyrorna. Och sedan vill jag bara tillägga, utan att vilja trampa någon på tårna. Energiprocent är nog ett begrepp man ska akta sig lite för att anända om man inte vet vad det innebär exakt. Vanliga procent funkar ju också :)
De siffror du har fått (ca 1 g/kg kroppsvikt och dag = 25-35 E%) av flera av oss här är det som är rekommenderat minsta intag. Under det finns det risk att kroppen inte får sitt fettbehov tillgodosett. Man ska komma ihåg att hjärnans torrvikt till cirka 60 procent består av fett (huvudsakligen omega 3 och omega 6). Brist kan ge depression. Förutom att ge energi är fett viktigt för att vi ska få i oss fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) och antioxidanter. Dessutom är det en viktig smakbärare. Fett fungerar också som smörjmedel för våra tarmar och leder. Fettvävnad kan fungera som stötdämpare och därmed skydda våra organ. För mycket sådant är dock inte bra, som vi alla vet. Fett bränner fett så får man i sig den rekommenderade min. dosen då klarar kroppen också av att förbränna den. Sök om detta på nätet så hittar du säkert massor av information.