Mycket engagerad
133 inlägg
Hej! Jag äter enligt lchf, och det blir mkt blomkål, broccoli och vitkål - jättegott! MEN i många recept ingår zucchini elr aubergine... Jag har aldrig använt dessa grönsaker och därför fegat med att prova på dem. Min fråga är, helt basic, hur hanterar man dem?? Ska de skalas? Kan de kokas, stekas, ungsbakas, ätas "råa"? Och om jag använder dem i min matlagning, funkar de att frysas i matlåda och sedan värmas? Tack för hjälpen!
Är det inte den som luktar gudomligt men rå smakar den inte alls lika gott som den luktar?
auberginer är min favoriträtt, Fyll den med köttfärs. Ta SMÅ aubergin, gröp ur den. Koka lätt i saltat vatten lite. Ta innankråmet blanda med köttfärs som du kryddar som du vill. Fyll skalet, ta lite tomatsås ovanpå, en matsked, riven parmesaost och in i ugnen tills köttfärsen är klar. Eller gör köttet klart innan. Gör många för det är supergott, du kan frysa in också. Fänkål är supergott, i sallader t ex.
Fånkål tycker jag nästan smakar lite laktrits( stavas det så) Gudomligt gott i ungsgrönsaker eller i grönsakspytt!!!!!
LadyG: Har du några tips för hur man ska lyckas med sina rotfrukter i ugnen? Jag gör rätt mkt rotfrukter i ugn men har svårt att få dom sådär lagom genomlagade men ändå krispiga utanpå, men inte brända. Och jag vill gärna inte använda olja. Eller måste man använda olja för att få dom som jag beskrev? Jag kan själv tipsa om att krydda rotfrukterna med rosmarin och flingsalt innan de ska in i ugnen. Jummi:)
Utan olja tycker jag de blir rätt torra, så jag misstänker att oljan har med saken att göra. Vet inte om det gör skillnad om man har värmluftsugn eller inte, jag tror det är lättare att få bra resultat i en varmluft än en vanlig. Men jag har en vanlig"gammaldags" ugn så jag är inte säker :-)
Förkoka rotsakerna så de nästan är klara. Ta lite olja och blanda runt med salt och peppar (här är ett perfekt läge att blanda med färska örter ex citrontimjan, rosmarin etc.), in i ugnen på ganska hög värme så blir de mjuka inuti och lite knaprigare på utsidan. Oljan krispar upp, men lämnar inte en fet hinna på rotsakerna. Vill du absolut inte ha olja så får du torrare och lite segare resultat. Lycka till!
mitt zucchini exprimenterande fortsätter! idag gjorde jag en grym köttfärssås, till den så tog jag zucchini som jag skar på längden i tunna remsor och tjoffade ner dem ett par minuter i saltat kokande vatten. Jisses vilken god middag jag fick!!!