icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur mycket vill du gå ner varje vecka?

På gång
22 inlägg
3 januari 2011 14:22

Hej alla! Jag undrar hur mycket folk här vill gå ner i vikt varje vecka. Många rekommenderar ca 0,5 kg i veckan men jag misstänker att en hel del vill att det ska gå lite snabbare. Så... Vad har du för viktmål varje vecka?

  • Mycket engagerad
    153 inlägg
    4 januari 2011 15:58

    Man kan ju tro på det du skriver om man vill... men det är på samma gång motsägelsefullt! Visst, jag ser viktförändringen, och jag ser kaloriintag, energiförbrukning etc, det kan ju vem som helst förstå... OCH i teorin låter det bra, då kan man ju få det att låta "enkelt", om man inte tar hänsyn till alla faktorer utan bara väljer ut de variabler som "passar". I praktiken är det något helt annat... livsmedel har olika kombinationer av fett, proteiner och kolhydrater, det finns olika vattenmängd i tillagade rätter mm mm, och där tror jag att din "enkelhet" fallerar. Jag är akademiker, och måste också förhålla mig till teorier, men jag anser att det också finns en verklighet som man måste ta hänsyn till. Teorier är alltid bara förenklade modeller av verkligheten. Jag har inte ställt kravet att resultatet ska vara färdigt efter tre dagar. Jag pratar om månader. Det jag menar är att det inte bara är så "enkelt" att man kan säga till någon att minska sitt energiintag för att minska i vikt, och att mena att det ska sitta i huvudet och inte i magen. Om t ex kroppen ställer in sig på en lägre energiförbrukning p g a för lågt energiintag, så har man inte vunnit någonting alls, utan tvärtom förlorat i viktnedgång, och i bl a livskvalitet. Motbevisa mig gärna, men belägg också dina uttalanden med "trovärdiga" referenser, även om forskarvärlden inte är så oberoende och vetenskaplig som man skulle kunna tro.

  • Mycket engagerad
    151 inlägg
    4 januari 2011 16:38

    svan1, du svarade inte på några av mina frågor. "livsmedel har olika kombinationer av fett, proteiner och kolhydrater, det finns olika vattenmängd i tillagade rätter mm mm, och där tror jag att din "enkelhet" fallerar." Det finns ingen metabol fördel med extrema makronutrientfördelningar. T.ex. fettdieter och liknande. Det stöds inte av vetenskapen. Vatten är oväsentligt då det i sammanhanget inte innehåller någon energi. "Jag är akademiker, och måste också förhålla mig till teorier, men jag anser att det också finns en verklighet som man måste ta hänsyn till. Teorier är alltid bara förenklade modeller av verkligheten." Visst är det så, modeller är en sak, verkligheten en annan. Samtidigt kan du inte förkasta fakta byggt på samma grundläggande fysikaliska lagar som gör att vi t.ex. kan bygga bilar eller resa till månen bara med hänvisning till att det är en modell. Lagen om energins bevarande, Newtons lagar och termodynamikens lagar kommer du inte undan vare sig du vill eller inte. "Det jag menar är att det inte bara är så "enkelt" att man kan säga till någon att minska sitt energiintag för att minska i vikt, och att mena att det ska sitta i huvudet och inte i magen." Här kommer du inte undan. Du får gärna tro på tomtar och troll för min del. Men kom inte och påstå att det är sant. Energiunderskott leder obönhörligen till viktnedgång. Om du inte går ner i vikt så ligger du inte på energiunderskott. Oavsett vilken anledning det må vara. "Om t ex kroppen ställer in sig på en lägre energiförbrukning p g a för lågt energiintag, så har man inte vunnit någonting alls, utan tvärtom förlorat i viktnedgång, och i bl a livskvalitet." Till stor del sant och jag har aldrig påstått något annat. Jag läste för övrigt några stycken ur undersökning på en blogg här på matdagboken som är väldigt intressant i sammanhanget. Man kontrollerade hur mycket en grupp dietande människor verkligen åt och motionerade. Det visade sig att man i verkligheten åt ca 50% mer än man räknade med och motionerade ca 50% mindre än man trodde. Det är nog inget konstigt med det. Jag räknar själv med att mina egna mått kan vara ute o slira en hel del. Vi har ingen möjlighet att ta reda på vad det faktiska intaget ligger på utan tillgång till väldigt avancerad mätutrustning. Nu kommer vi till det fina. Genom att jag justerar min kost mot min våg så lyckas jag uppnå mina mål ändå. Oavsett hur fel jag räknar, bara jag räknar ungefär lika fel hela tiden. Du som är akademiker förstår att det är ett systematisk fel, bias, jag avser och borde också inse hur enkelt man faktiskt kan kompensera för det genom att bara läsa av vågen.

  • Mycket engagerad
    151 inlägg
    4 januari 2011 17:00

    Du efterlyste referenser också. Am J Clin Nutr. 1992 Feb;55(2):350-5. Energy intake required to maintain body weight is not affected by wide variation in diet composition. Leibel RL, Hirsch J, Appel BE, Checani GC. Laboratory of Human Behavior and Metabolism, Rockefeller University, New York, NY 10021. Am J Clin Nutr. 1977 Feb;30(2):160-70. Effect of diet composition on metabolic adaptations to hypocaloric nutrition: comparison of high carbohydrate and high fat isocaloric diets. Lewis SB, Wallin JD, Kane JP, Gerich JE. De enda studier jag sett som visar på en metabol fördel med avseende på makronutrientfördelningen är ej kontrollerade studier. Dvs. försökspersonerna räknar själva utan att resultaten verifieras av forskarna. De studierna förkastar jag med hänvisning till bland annat till ovanstående studier. Vill du debattera grundläggande fysikaliska lagar så ligger bevisbördan på din sida. Källa på uttalandet att folk räknar fel hittar jag inte just nu. Men jag ser fler (ofullständiga) referenser till andra liknande undersökningar med liknande resultat när jag söker.

  • Mycket engagerad
    202 inlägg
    4 januari 2011 18:06

    Jag vill gå ner 1 kg i veckan, tills jag nått mitt största delmål om 24 veckor, men sen kan jag gå ner till slutmålet 0,5/vecka, det känns ok. Men helst skulle man ju vilja suga bort överflödet med dammsugaren å elda upp det i skogen i går typ...

  • Mycket engagerad
    153 inlägg
    4 januari 2011 20:12

    Ja, du Robert, jag tycker det är både onyanserat, oreflekterat och oöverlagt att hänvisa någon till att det är huvudet och inte magen som ska styra, utan att över huvud taget ta reda på fakta först. Visst, systematiska fel kan förekomma... min digitalvåg är ca 1 år gammal, dock ej kontrollerad och kalibrerad under den tiden. Jag har annat som tar upp min tid, så att debattera detta kan jag inte prioritera, så du får tro och förlita dig på det du känner för. Lycka till!

  • Mycket engagerad
    151 inlägg
    4 januari 2011 22:24

    svan1, "Ja, du Robert, jag tycker det är både onyanserat, oreflekterat och oöverlagt att hänvisa någon till att det är huvudet och inte magen som ska styra, utan att över huvud taget ta reda på fakta först." Du är rolig du. Det jag säger är lika självklart som att äpplen faller nedåt i styrketräningskretsar. Gå in på vilket forum somhelst, BODY, Kolozzeum eller Flashback så ska du se att de som verkligen får resultat, förlitar sig helt på dessa enkla, självklara fakta. Att kunna kontrollera vikten genom att styra kostintaget är så grundläggande för dessa människor och för att de ska få resultat på gymmet. Jag har själv inget problem med min vikt. Att jag räknar kcal och har koll på min kost beror enbart på att jag vill uppnå resultat i min träning. Jag började träna för 3 år sedan och sedan dess har jag varje höst-vinter gått upp ca 10 kg för att sedan skala av det igen på våren. Jag vet vad som fungerar och hur jag ska göra för att styra min vikt. Onyanserad må vara, men att säga att jag "över huvud taget inte tagit reda på fakta" tar jag bara som en förolämpning. Däremot får din oförmåga att faktiskt påvisa vart jag har fel tala för sig. Tyckande är en sak. Kunskap en annan. "Jag har annat som tar upp min tid, så att debattera detta kan jag inte prioritera, så du får tro och förlita dig på det du känner för. Lycka till!" Tack, lycka till själv. Jag hoppas du når dina mål. Sköt om dig!

  • Mycket engagerad
    396 inlägg
    8 januari 2011 06:58

    Matdagboken justerar rekommenderat kaloriintag automatiskt varje gång jag väger mig. Vet att jag alltid bör ligga på 1800-2400 kcal/dygn för att få ha trivselvikt och hade jag gjort det så hade jag inte varit så himla fet nu.