Hej Jag fick idag veta att jag har haft IBS diagnos väldigt länge och att jag inte kommer få nån dietist kontakt alls. Jag försöker läsa på om IBS och märker att allt och inget ska man äta om ni förstår vad jag menar :/ Men vissa saker hittar jag inte. Tex hur länge testar ni en matvara/matvana innan ni vet den är ok (1 vecka, 2 veckor mer?) Hur gör ni om ni märker att ni inte tål nått, vägrar ni äta det om ni tex bortbjuds eller liknande eller äter ni det ändå? (jag är redan för jobbig för att det ska vara socialt acceptabelt, jag tål inte mjölk, nötter, råa äpplen, råa morötter, råa stenfrukter m.m. och till råga på allt är jag vegetarian också folk säger högt vad dom tycker om mina matvanor om man säger så) andra tips och tricks är också välkomna men det är det kan kom på på direkten saker ni kanske behöver veta för att hjälpa en vanlig matdag är för mig Frukost: egengjord sojakefir, havregryn och osvavlade aprikoser (2 st) och 3 koppar Pu-erh Mellanmål: oftast 2 mackor med tex tahini. vanligtvis hemmabakat grahamsbröd eller hemmabakat surdegsbröd och en kopp te eller vanligtvis örtte Lunch: vanligtvis nån röra/gryta/sås med massor av grönsaker (efter säsong), lök, bönor/linser och pasta eller potatis till. annars är soppa eller bön/linsbollar, stekt ägg eller liknande någorlunda vanligt. vatten efter maten och en kopp örtte för att lugna magen (rooibus, kamomill eller anis är vanligast). Mellanmål: samma som första Middag: samma som lunch kvällsmat: samma som mellanmål eller popcorn (eller båda) fast endast örtte vanligtvis äter jag allt utom frukost/mellanmål på bestämda tider men ibland händer ju det att det inte går. maten är ovo-vegetariskt (dvs vegetariskt + ägg), ganska mycket grönsaker vid lunch/middag men annars är jag dålig på det. godis/bakverk kan komma in då och då särskilt då jag har ont (i lederna). alkohol och kaffe dricks aldrig! dricka, friterat m.m. är ytterst ovanligt (om man äter ute) m.m. edit: jag äter däremot ganska mkt torkade aprikoser, 3 st efter maten är vanligt, det är min efterrätt. detta vet/tror jag jag testade i somras att äta endast små mängder gluten men sen skulle jag ta gastroskopi för att kolla glutenintolerans oh då började jag (såklart) äta gluten igen. i somras då det var gratis grönsaker i trädgårdslandet åt jag också mer grönsaker och det var också ganska bra för min mage. Fett tål inte min mage men potatis tycker min mage är uuunderbart Edit: stora mängder koffein tror jag jag inte tål, tex tål magen inte 100g 60+% kakao chokladkaka däremot ungefär hälften brukar jag tåla. jag tål inte heller att dricka matcha och äta mörk choklad till men att bara dricka matcha går bra (om jag bara dricker en skål) edit2: när jag skrivit matdagbok och försökt inte överäta brukar magen gå bättre. kan magen hålla kalorikoll? och mår sämre om jag äter för mkt? träna kan jag knappt göra numera pga värk men det kan bli bättre nu då jag fått värktabletter
Utmärkt medlem
927 inlägg
Jag har dels saker som jag märker mer eller mindre omedelbart att jag inte tål, genom magsmärtor och akuta diarréer. Sedan har jag andra saker som jag inte tål, men som jag behöver plocka bort länge för att se skillnaden. Om man ser till FODMAPS som någon annan nämnde, så tål jag inte laktos och oligosackarider, det är jag helt säker på bara av att titta på listan. http://www.ibsfri.com/kost-fodmaps/vad-%C3%A4r-fodmaps10598637 Kanske ser du något samband när du kollar på de här olika sockerarterna? De saker jag plockade bort först var just när jag var vegetarian (eller nästan-vegan, som jag brukade säga). Det var lök, kål, sojabönor och gluten. Sedan var jag dum nog att ta tillbaka gluten igen... Nästa etapp var när jag plockade bort gurka, paprika, samtliga löksorter, broccoli, svamp och en massa grönskaer. SEdan blev det allt som det stor "fiber" på. Nu har jag plockat bort alla löksorter, gluten, komjölk, laktos (get och fårost som är vällagrade tål jag), kål, broccoli, alla sorters bönor utom gröna, kikärtor, paprika, gurka, banan, sura äpplen, vin och cider. Jag kan äta bara lite av linser, svamp, mörk choklad, fänkål, sparris, rödbetor och jordärtskockor. Olika sorters fetter får det inte bli för mycket av heller, inte heller nötter, mandel och fröer/kärnor. För mig har fler och fler grönsaker fått plockas bort tyvärr och en riktigt trist grej är kikärtor som jag älskar! Jag är lite orolig faktiskt för eventuella mineral- och vitaminbrister så jag har tänkt att gå till läkaren och se om jag får kolla upp det.
...och så mår jag bättre om jag bara äter lite sötsaker, eller helst inte alls. Men det märks mer i långa loppet än just för tillfället.
Glömde torkade fruker i listan av allt jag inte tål. :-D Kan också tillägga att min ta-bort-mat-process har pågått i minst 15 år. Jag tycker det är viktigt att få äta allt man tål och att inte plocka bort förrän det är nödvändigt. Annars skulle jag bli galen! ;-)