Hejsan. Går efter lchf och det går inte alls. Går verkligen inte ner i vikt. Sedan fick jag tipset att kolla mina kcal per dag. Herregud, vilken chock. Bara min frukost är nästa på halva mitt intag för en dag. Det som sabbar allt är just grädden,feta produkter. Hur ska jag kunna bli mätt och ändå äta fet mat + hålla mig inom mitt kcal-intag per dag. Har ni några tips? Om jag äter smör,grädde,creme fraiche m.m. så har jag inte råd att ät något annat. Har hört att många brer verkligen på med sina feta livsmedel och de rasar i vikt. Själv rasar jag inte alls-jag är vekligen LIVRÄDD att äta fet mat,för jag vet att det är omöjligt för mig att gå ner det som jag garanterat går upp. Har ni några tips för att ändå få i sig fet-mat och hålla sig inom sitt kcal-intag. Frukost,lunch,middag,mellis??????? Tacksam för all hjälp!
På gång
14 inlägg
Bra skrivet Jojomaja! kaloriräkning när man äter lchf står det mycket om på det här forumet men faktiskt nästan aldrig på något annat forum (jo, jag läser några olika forum om kost). Jag tror det beror på att det är många som inte äter lchf som ger sig in i lchf-diskussionerna. Jag förstår att det är förvirrande för nybörjare, ska man räkna kolhydrater, energiprocent och kalorier blir det väldigt mycket räknande och helt plötsligt har det enkla i att äta lchf blivit väldigt krångligt.
Har försökt gå ner i vikt med LCHF förr. Har ingen övervikt - 73 kg till mina 74 cm. Det är kanske därför det inte har fungerat , svårt att avgöra... Önskar att man kunde få en skräddarsydd meny att följa.!! Har under 1 v i våras följt de menyer som finns på sidan och jag håller med Jojomaja- jag blev f-n inte mätt, visst jag tappade lite men hungrig och trött vill ingen vara! Känns hopplöst iblan för jag tycker om all den mat som LCHF erbjuder... Älskar lax!!! Kyckling, fetaost, sallader... Men när man räknar kalorier svävar det iväg rätt snabbt.
Jag har kört LCHF nu i 9 månader. De första 7 månaderna med LCHF gick jag upp i vikt. Troligen på grund av att jag åt för ofta eftersom jag inte kunde känna mättnad och att det var så gott med vispgrädde, youghurt mm. Inte förrän nu känner jag att jag börjar få kontroll på min aptit. Jag vet också vad jag ska undvika för att inte överäta. Ibland är det ju så gott att jag äter bara av den orsaken. Dessutom hade jag säkert rubbat mitt system gällande mättnad med alla dieter som jag har kört under alla år, och jag har testat en hel del. Den senaste var både fettsnål och kolhydratsnål. Nu verkar det ändå stå stilla för min del, kanske det börjar långsamt gå ner, för tidigt att säga. LCHF har jag lärt mig är ingen "quick fix". Jag tror också att beroende på vad våra kroppar varit med om så fungerar LCHF med olika hastighet. Därför finns det en del som snabbt börjar gå ner medan en del andra står och stampar, eller som jag, går upp. LCHF sägs också vara viktstabiliserande, det är inte vad du själv vill väga som avgör utan kroppen verkar ha ett och annat att "säga till". Det viktiga är att man mår bra. Jag har under resan funderat över den målvikt jag hade tidigare. När jag vägde som minst var min överkropp mycket tunn. Nu när jag har gått upp några kilon så har bysten fått ett lyft och magmusklerna börjar framträda. Att jag sedan inte får ordning på rumpa och lår får jag kanske leva med (eller strama upp med lite styrketräning).
Men jösses... Detta är ju en matdagbok-sida (med ett forum). Vad är syftet med en matdagbok om man inte fyller i den? Och vitsen med den är att ingen behöver räkna, för det gör matdagboken! Bra va?! Syftet med mitt inlägg? Jo f.a. att lära er att alla är olika och att LCHF inte frälser hela världen. Att lågkolhydratkost börjar vid betydligt högre värden än vad en LCHFare anser och att det kan hjälpa precis lika bra. Och visst kan man komma i ketos även vid 60 gram kolhydrater per dag. Vad du än tror så beror det på hur stort energibehov man har och hur länge man fastar. Så fungerar kroppen. Har man ett energibehov på 1300 kcal/dag så blir man mätt på 1300 kcal LCHF. Och blir man inte det får man väl fylla på med livsmedel med bra mättnadsindex. Det är ju som sagt faktiskt upp till var och en att anpassa de färdiga menyerna till sina egna förutsättningar. Har man det dubbla energibehovet får man väl se till att dubbla måltiderna. Och har man ett lågt energibehov så får man anpassa de färdiga menyerna till en lägre nivå. Det finns mer hormoner i kroppen än insulin och leptin som ska harmonisera (östrogen och androgener t.ex.), och alla har inte den hormonbalansen som signalerar mättnad i tid. Östrogen bildas som du kanske vet i fettvävnaden och kan blockera en del feed-back till hjärnan som utlöser en kedjereaktion av hormoner, som får kroppen i obalans. Där är vi alla olika och vad som fungerar bra för vissa fungerar inte lika bra för andra, t.ex. att inte överäta fett och därmed kcal i en LCHF-kost. Det finns rätt många vittnesmål om det. Matdagboken är en bra hjälp. Använd den. Det var det som öppnade trådstartarens ögon och det den här tråden inledningsvis handlade om.
Vad menar du??? Jag t ex, använder dagboken och gjorde så även när jag prövade LCHF . Är det här en LCHF tråd? Trodde man kunde få lite tips och stöd. Jag är inte för eller emot olika dieter, öppen för alla förslag, så länge jag mår bra av det.
Precis cAtTas68. Jag tycker du resonerar sunt. Nej det är inte en LCHF-tråd (ligger under Biggest Loser vad jag kan se) utan en reflektion kring att det kan vara bra att föra matdagbok även om man äter LCHF trots att vissa hävdar att man inte "ska" göra det.
...och jag hoppas att den debatten tagit slut här.
Okej... Nu såg jag det:) hamnade helt fel, tydligen. Trodde som sagt att det va en LCHF tråd eftersom jag har lite frågor kring den kosten.