Dag 20. Äkta vara eller kvacksalveri ?
När man har prövat allt och lite till och inget fungerar, när man blir desperat och börjar leta sig utanför det traditionella - var hamnar man då ?
Det här forumet är ju inriktat på kost och vikt och därför fokuserar jag kring kosttillskott / dietprodukter och produkter för att öka sitt välbefinnande
( Debatten kring detta går ju även varm när det gäller diskussioner kring medicin / alternativmedicin, vad som fungerar och vad som är rent kvacksalveri )
Hur många här inne har inte lurats att köpa olika mirakelmedel, ofta väldigt dyra, i bästa fall overksamma och ofarliga , men i värsta fall kan de ha en skadlig effekt.
MIn sista ( och jag hoppas verkligen att det är den sista och inte senaste ) dyrköpta erfarenhet var en sk “ biokemisk reparation “ i syfta att få bukt med mitt sockerbegär.
Först fick jag svara på en massa frågor via internetformulär - dessa svar analyserades och efter ett webbmöte fick jag en lista på ordinerade kosttillskott .
Kalaset gick på ca 6,000 kronor - och inte blev jag botad från mitt sockersug.
Det som är så tragiskt i hela det här är att det ( oftast ) är ett ekonomiskt incitament som styr - det är ingen snäll hälsoprofil som tagit fram ett preparat för att hjälpa - nej man lurar och hittar på och vänder sig till personer som är desperata och då mer villiga att prova något som det inte finns några som helst belägg för att det ska fungera - bara säljande reklam.
Funderingarna väcktes till liv i går efter att ha läst en artikel i Expressen nättidning
https://www.expressen.se/dinapengar/hon-har-bisarra-ideer-om-hur-kroppen-funkar-/
Där en “ hälsoguru” Sanna Ehdin ifrågasätts , hon har bla sålt en hudkräm som
påstods skydda huden mot sol innehöll inget solskydd, SPF-faktor. Hon påstår vidare att såpa hjälper mot psorisasis, finnar, ärr och fotsvamp, vilket inte heller är inte tillåtet.
Jag har ingen egen erfarenhet av just denna “hälsogruru” själv - kanske någon av er som har ?
Det finns självklart massa personer som har hjärtat på det rätta stället och som hjälper , både traditionellt och alternativt och sedan finns det ju metoder som inte passar alla men som är perfekta för vissa.
Vore intressant att höra om era ( dyrköpta ) erfarenheter kring olika preparat , metoder eller produkter ( tänker bla på alla fantastiska revolutionerande träningsredskap som TV shop säljer och som hos de flesta bara samlar damm eller kanske tjänstgör som klädhängare )
Bild från
Gillar
Kommentarer
-
Oj, det var en dyr reparation. Vilken produkt är det? Har själv bekanta som försöker rekrytera mig att vara med och markandsföra/sälja kosttillskott som i och för sig kan vara bra - men jag kan inte så bakom att man lägger på flera hundraprocent vinst. Vet att de drar in en massa pengar genom att förmå mäniskor att prenumerera på kosttillskott. Sanna Ehdin har jag läst mycket om men man kan inte marknadsföra sig som hon gör. Jag själv är förespråkare för att lägga om kosten - och den ska inte vara jättedyr. Om du är intresserad så rekommenderar jag en bok: Konsten att inte dö av Michael Greger. Han är läkare och har gått igenom all möjlig forskning och förespråkar vegansk mat. Jag följer hans råd förutom att jag då och då äter ekologiskt kyckling/kalkonkött, skaldjur och fisk (undviker norsk lax).
-
Tack Kalluna för tipset om M. Greger , ska genast beställa den boken.
Visst är det så i grunden att det enda som fungerar och som är hållbart är att ändra sin kost och i möjligaste mån försöka få in iaf någonform av vardagsmotion i livet.
MEN ibland drömmer man ju om det där omöjliga , dvs en stor förändring på nolltid
Den biokemiska reparationen gjorde jag via " Sockerskolan " och de första 6000 kr var enbart del 1 i den....
-
8 veckor - då kan vi diskutera boken och kostråden
Kollade upp Sockerskolan - oj oj oj - vad dyrt. Visst kan den vara bra och kanske värt priset om du har ett gravt sockerberoende. Jag har kört Clean Reset som inte kostar mycket alls. Det är också en form av biokemist reparation. Boken kostar ca 200:- Clean Reset : 3 effektiva steg till din läkande kost och de har en gratis facebook-grupp där man kan få råd och peppa andra.
-
Tack för ytterligare bra råd - både bok och facebookgrupp.
Ska beställa och läsa böckerna , och sen vore det jättekul att utbyta tankar kring dem
-
Jag har alltid haft stor skepsis till alla former av kosttillskott och dylikt, som ska ge viktnedgång och bota allehanda olika begär. Något enstaka fungerar kanske, men oftast handlar det nog om att dra in pengar till den som hittat på "mirakelmedlen". Kanske även i några fall det bottnar i någon fanatisk övertro på skaparens egen förmåga att revolutionera livet för människor med övervikt.
Vad såpa anbelangar, så vet jag inget om den kan bota psoriasis. däremot fick jag rådet av en äldre dam på ett apotek, när jag åkt omkull på cykel och skrapat mig rent eländigt i ansiktet. Hon sa; -Det där ska du tvätta med såpvatten varje dag, då slipper du få ärr efteråt. Och det stämde. Syntes inga spår efter såren en månad senare.
Ett tips angående sötsug. Efter att jag fått diabetes-diagnosen läste jag boken "Ett sötare blod" av Ann Fernholm. Den var motivering nog för att nästan helt sluta med godis och annat sött. Köper aldrig sötsaker i någon form idag och har inget sug heller.
-
svalu
Tack för boktipset , ska läsa om den boken
Jag läser också en hel del på hennes blogg , dvs http://annfernholm.se/
Visst finns det en hel del "husmorstips" som fungerar , min farfar som var barnkirurg tvättade oss alltid rena efter div olyckor på landet med såpavatten.
Ofta stämmer ordspråket
Verkar det för bra för att vara sant så är det antagligen så - mirakelmedlet innebär klirr i kassan för upphovsmannen men något annat " mirakel" inträffar inte
-
Rolig bild på träningscykeln :)
Jag har också en, men den används nästan dagligen! Så jag får hitta andra ställen att hänga kläder på.
Ja visst är det frestande med dessa "enkla lösningar" på viktproblem som erbjuds. Det enda jag provat i den vägen är olika shakes och bars, men dessa innehåller ofta mer kalorier än man tror! Men är behändiga att ta med i handväskan t ex.
Det som räddar mig är min snålhet - produkter för viktminskning är ju i regel dyra och då köper jag hellre bra mat för samma slant.
-
Molnbär
Vad duktig du är som använder träningscykeln till att träna på
Shakes....ja du - är väl den enda i hela världen
som lyckats gå UPP i vikt efter en vidrig vecka med Nutrilett
Jag gjorde inte ett enda avsteg , det var endast nutrilett som näring under en vecka och och vågen visade
+0,7
Min analys är att jag fick i mig för mycket kolhydrater , vilket uppenbart är min stora viktfälla.
-
Jag tar B 12 och D- vitamin dels för att jag äter vegetariskt men också för att jag har en konstaterad B12-brist. Men de är ju inte särskilt kostsamma och inte särkilt kontroversiella heller.
När det gäller böcker kring viktminskning har man väl gått på några stolpskott - men ändå har de väckt intressanta tankar. Minns särskilt Allen Cars bok med undertiteln ”Ät vad du vill utan att gå upp i vikt” - vilket gick ut på att omprogrammera hjärnan att bara vilja äta grönsaker och frukt och således gå ner i vikt. Först blev jag lite arg över den missvisande titeln, men sedan väckte det ändå reflektioner kring att man faktiskt kan omprogrammera sig själv till att vilja ha viss mat. Om målet är tillräckligt motiverande.
-
Jag tror också att en kostomläggning är det bästa och att de flesta "hjälpmedel" mest gynnar säljaren. Man vill ha en quick fix och hakar på, men jag tror att snabba lösningar slår tillbaka och även om man går ner så gör man upp sen igen.
Jag såg filmen om socker och önskar att jag kunde sluta med socker för alltid. Nu har jag undvikit allt detta i drygt en månad (godis, flingor, fikabröd, läsk, glass, energibars, snabba kolhydrater som pasta, ris, potatis, ljust bröd) och jag känner att det funkar, men jag vet inte om jag skulle kunna klara det resten av livet, men om jag börjar äta lite vet jag inte om jag kan hålla det till lite.
Förut hade jag en motionscykel och använde den massor. Cyklade en halvtimme om dagen medan jag tittade på tv. Sen gick den sönder. Länge drömt om att skaffa en ny, men har inte riktigt plats längre :(. Tycker de är ett jättebra hjälpmedel om man använder den.
-
Det är så hemskt lurendrejeri som ger förhoppningar. Som tjock vill man ju ha en QuickFix så att man går ner tio kilo helst igår. Trots att alla tjocka smarta faktiskt vet, så är det så lätt att lockas till allt möjligt konstigt.
Gillar bilden... har en roddmaskin ...
Tror att det enda som är bra på lång sikt är så oprocessad mat som möjligt, alltså äkta varor. Fick tips från dej (? Tror jag)j om Martina Johansson och såg en av hennes rekommendationer som jag verkligen tror på. - Ät helst mat som saknar innehållsförteckning! Och om maten har innehållsförteckning så ska det vara så lite olika saker i som möjligt. Grönsaker och ett stycke kött eller fisk
Kommer ihåg när jag jobbade som lärare i hem och konsumentkunskap och vi skulle kolla innehållsförteckningar. Inköpsansvariga (ämnesbehörige som bestämde) hade mer fokus på priset än hälsa och det fanns flytande margarin som vi hon tyckte vi skulle använda att steka i. Det lät jag eleverna analysera. Tyvärr kunde jag inte förklara vad allt var, men jag tappade hakan (inför eleverna) är vi kollade på den laktosfria varianten. Där fanns inget på innehållsförteckningen som jag skulle vilja kalla ätbart och alla tyckte synd om den laktosintoleranta. Jag ville köpa smör när vi skulle baka småkakor i stället för smaklöst margarin, men det gick inte för sig, så då köpte jag eget och hade med och eleverna fick lära sig att det är godast. Ska man nu tvunget äta kakor så ska det vara gjort på bra råvaror. Jag ville inte fortsätta som lärare i detta så superviktiga ämne eftersom jag inte delade gamla hemkunskapsfrökens åsikter.
Tyvärr finns det nog inga genvägar, gäller att söka och hitta sitt eget bästa och vi är nog lika vad gäller kolhydratintoleransen, det är något vi skapat i tron på alla tidigare råd.
-
Alzarin, jag håller med dig. Det är hemskt att så många utbildade människor som jobbar med mat fortfarande inte förstår skillnaden mellan margarin och smör. Många tror att båda är gjorda av grädde och de verkar heller inte vilja veta vad skillnaden är
-
Oj! Oj! Oj! Jag trillar dit gång på gång! Oftast bara i tanken,,,har inte råd med alla dessa "mirakelkurer" jag vill kasta mej in i var gång det går åt pipsvängen till...så mycket onödig energi jag lägger på sådant, energi jag kunde använda på ett bättre sätt! En sak är dock säker! MatDagboken ger mej en otroligt bra hjälp! Den är ett Mirakel för mej! Den och alla ni andra som är här!
-
Sanna Ehdin är välkänd sen länge i de lite alternativare synen på medicin. Säkert finns det en hel del som hon har rätt i. Men, men, det är lätt att drabbas av hybris istället för att hålla sig till det man faktiskt kan. Såpvatten på sår är ju rimligt, det rengör ju bra. Men mot psoriasis, ja tänk om det vore så enkelt :-)
Och såna där kosttillskott som ska få ner vikten. Ja återigen, tänk om det var så enkelt...
-
Att göra en biokemisk reparation utan att ha en plan B för ett gluten och sockerfritt liv i framtiden så är det helt bortkastat.
Men den som inser att socker är en lömsk drog som smakar gott och som också smyger in sig i mycket av den mat som finns att köpa i din vardaglighandel. Och gluten är inte heller så snäll mot dina värdefulla synapser där de har liknade klibbiga egenskaper som hasch.
Ät ren mat som du är skpt för att äta. Tillsattsämnen, socker och gluten måste uteslutas. Sedan är sockret så lömskt att många av oss har blivit sockerberoende och då räcker det inte längre med att bara ändra på kosten. Istället måste vi lära oss att leva med våran sjukdom och hitta nya vägar till ett friskare liv. Det finns hjälp att få och medvetenhet är en början.
Logga in för att skriva en kommentar.