Vitkål
Jag tror viitkål har blivit min nya vän då det är ett enkelt sätt att få i sig grönsaker samt öka mättnadskänslan.
Jag gillar att leta upp recept inne på MD, sedan kan jag ibland göra om dem lite då jag gillar smak på maten och gärna lite sting samt så innehåller många recept mer feta produkter än vad jag brukar äta så jag försöker hålla ned fettmängden även om den också kan öka mättnadskänslan med tycker att kalorierna drar iväg lite väl mycket för mitt tänk att äta.
Idag blev det havregrynsgröt med blåbär til frukost
En köttfärsgratäng (ungefär som kålpudding) med chilisås och ost över till lunch, ett recept jag hittade här men den var dock lite smaklös men den bättre till lunch idag än till middag igår då den fått stå och gosa ihop sig.
Till middag blev det en vitkålsgratäng med benfri kotlett vilket blev en fröjd för gomen och kroppen så är glad att jag gjorde extra mycket till matlådor som nu står i frysen.
Gillar
Kommentarer
-
Så gott ! Ja vitkål är verkligen kanon !
-
En av mina absoluta favoriter bortsett från vitkålsgratäng är karamelliserad vitkål med köttfärs som jag hittat här på MD.
Det går att variera och hitta massor med nya vägar och sätt, men dock är gaspådraget stort idac efter flera dagar med vitkål i stora lass.
-
Kål av alla de slag har blivit en riktig bas i mitt kök. Vitkål och blomkål, inte minst. Broccoli tycker jag passar bäst i soppa, till exempel med tonfisk - en höjdare även för den som räknar kalorier. (Själv har jag i både grädde och smör, men den soppan funkar även utmärkt om jag har en 5:2 dag.)
Blomkål gör jag gärna i ugn. Nästan vad som helst man lagar i ugn kan kompletteras med lite blomkål. Blomkålspizza - mums! 😋 Även skivad färsk blomkål. Och blomkålsris.
Vitkål brukar jag med fördel ha som coleslaw... Min syster kör grönkål och nu även svartkål. Dit har jag inte riktigt kommit, men sortimentet utökas just nu med brysselkål. 🥬
Tar gärna del av dina bästa recept! ☺️
-
Kålpudding och kåldolmar är mina favoriter. Även brysselkål. Riven vitkål (med osthyvel) med rivna morötter och äpplen är jättegott, påminner mig om att jag måste göra det snart.
-
LinusPL
https://www.matdagboken.se/recept/koettfaers-med-karameliserad-vitkaal
(denna är helt perfekt att frysa in i matlådor om man behöver ha snabb och klar lunch)https://www.matdagboken.se/recept/koettfaersgrataeng-med-vitkaal-och-morot
(lite smaklös så lägg i lite hetta om du gillar mat med sting)https://www.coop.se/recept/vitkalsgratang/
(jag la även i lit morötter samt 1 tsk sambal oek)Jag bytte ut de feta produkterna mot magrare
Jag älskar att göra grönsaksgratäng på blomkål. broccoli och morötter men en köttbit och som du sa broccolisoppa är väldigt gott även om jag som inte kör LCHF gärna lägger i lite potatis. Jag gillar blokål men just blomkålspizzan blev väldigt tråkig och smaklös så har du något tips för jag älskar lite sting i maten.
Konfekt jag gillar kålpudding med men tycker det läggs i för mycket socker, honung, sirap osv och har inte hittat något bra sätt att gör kålpuddingen för att få behålla dess karaktär utan att använda sötningsmedel men inte ens det blir som det brukar.
Några tips? -
Jag använder kinesisk soja och fond som smaksättare. Sirapen är absolut inte nödvändig.
-
Till min blomkålspizza använder jag riven blomkål, ägg och ost. (Det är kanske det som är knycken, ost. Det är du kanske mer sparsam med. Dock kan man ta mager ost i botten + kanske lite parmesan"pulver" som ändå har smak.)
Jag bakar av botten tills den typ är klar, och sen har jag på topping. Istf tomatsås brukar jag använda lite tomatpuré - det smakar ju mycket. Nästa gång kanske jag kör Bella50:s goda tomater i ugn på - det är ju nästan som soltorkade tomater, men mjukare.
Eftersom jag är allergisk mot chili aktar jag mig för den typen av hetta. Men den som tål chili kan ju så klart använda det på!
Sen är det bara att ta vad som finns: tonfisk brukar jag köra, annars oliver, kyckling, paprika...
-
Så här gjorde jag för någon månad sen.
-
Det ser väldigt gott ut.
Jag använder inte stora mängder men brukar som du säger använda magrare ost som svarta munken 10% för det har en god och fyllig smak, annars 17% men det försvinner mycket kalorier i blomkålen som inte används av kolhydrater som mjöl som har en minst lika stor chans att fylla ut mycket men tomma kalorier. Det är nog mycket det som gör att vitkålen samt grönsaker blivit en stor del av menyn bara för att kunna unna mig lite gott som ost i maten som är lite för gott ibland...
Senast uppdaterad 25 juli 2023 19:48
Logga in för att skriva en kommentar.