Utmaning 1: tampas med eftermiddagssuget
Jag är oftast jätteduktig på att hålla mig till matplanen fram till fyratiden på eftermiddagen. Då sätter hungern in på allvar och jag MÅSTE äta lite medan jag lagar middag. Loggade detta ett par ggr och allt småplock av morötter, paprika, nån kycklingbit, jordnötter osv blev nästan som en hel måltid, trots att jag fortfarande var vrålhungrig. Även efter middagen ligger suget kvar och det är SÅ SVÅRT att låta bli att äta. Så nu testar jag nåt nytt. Skippar frukosten och äter första målet vid lunch. Då är jag väldigt hungrig, men har fortfarande inte några problem att låta bli att småäta eller överäta. Sen har jag min "frukost" innestående som mellanmål om det behövs för att klara mig till middagen. Med ägg m majo, äggmjölk eller keso m grädde i magen klarar jag mig så här långt mkt bättre till middagen utan att små- och överäta. Blir lite som 16:8 med lunch vid 11-12, middag vid 18-19 och ingenting mer efter det. Detta funkade jättebra första dygnen, men idag var jag lite för hungrig på morgonen - kanske behöver äta frukost ibland, när hungern sätter in på riktigt
Min andra strategi för att klara suget är mindfulness, något jag testar för första gången. Har hittat en gratis e-kurs här som passar mig väldigt bra, även om det är sjukt svårt: https://mindfuleating.se/mindful-eating-e-kurs/
Kommentarer
-
Kan det vara så att du äter för lite under dagen, vilket gör att du är hungrig runt middagstid?
Du skriver i din presentation att du använder mat till det mesta, bl.a. trötthet och då är det nog väldigt lätt att det blir fel vid middagstid.
Hoppas att din utmaning fungerar bra och det behöver ju inte vara exakt lika varje dag. Jag tror nog att det är bra att äta något när vi är hungriga, men försöka undvika det när vi är sugna. Det svåra kan vara att känna skillnaden.
Lycka till
-
Det är så jag har tänkt tidigare och har därför alltid prioriterat frukost och lunch. Men eftersom det inte har fungerat (jag blir superhungrig på kvällen oavsett) så tänkte jag testa detta ett tag. Det är dessutom svårt att hinna äta en ordentlig frukost i morgonstressen, så detta har passat mig riktigt bra!
-
För vissa fungerar det bra att äta 2 måltider om dygnet, för andra måste det fördelas på betydligt fler. Du behöver veta hur din kropp trivs bäst, vilken ordning som låter dig hantera sug och hunger bäst.
Laborera med protein, fett och kolhydrater också. Vissa tider på dygnet är lämpligare än andra för tung, svårsmält mat.
Dessutom låter det som att du behöver lära dig att hantera dina känslor utan mat. Lära dig belöna dig på andra sätt än att "unna dig något gott" (vilket blir en viktmässig bestraffning i många fall), lära dig trösta dig själv utan att äta, hantera stress och sorg utan att äta osv. Det är en helt annan utmaning, och något som faktiskt en riktigt KBT-terapeut kan vara värdefull för att komma vida i. Det går att göra själv, men varför uppfinna hjulet igen?
Lycka till!
-
Tack! KBT har jag dessvärre inte råd med, men förhoppningsvis ska jag klara av att jobba med beteendet ändå. Det är som tur är inte riktigt så tufft som det låter, tex tröstäter jag aldrig utan god mat har helt enkelt länge varit ett sätt för mig och min man att liva upp tillvaron när vardagen är grå, för att få upp energin efter en lång arbetsdag eller helt enkelt för att fira. Men helt visst är det här och i mitt vaneätande som problemet ligger - det är ju därför jag fortfarande vägen 15 kg mer än innan första barnet, trots att jag har flertalet utbildningar i ryggen som är till hjälp för att äta bra. Innan barnen tränade jag också såpass mkt att jag kunde äta det mesta, men nu är det svårt att få timmarna att räcka till. Dessutom känns det som ett klokt drag att ta itu med alla dåliga vanor jag har lagt mig till med under livet för att inte riskera att ungarna ärver dom.
-
Jaa, man får vara sin egen ingenjör och skapa 'ett schema' som passar en själv. För mig har det varit 'try and error' för att hitta fram... och nu ska allt slipas och sen får jag hoppas att jag inte trillar i diket alltför många gånger...
Lycka till!
Logga in för att skriva en kommentar.