Resistance training and cardiometabolic risk in women with metabolically healthy and unhealthy obesity
Den här studien, från oktober förra året, undersökte effekterna av tidsbegränsad fasta (16:8) i kombination med ett träningsprogram jämfört med enbart träning hos menopausala kvinnor:
-
Kombinationen av fasta och träning (kombinationsgruppen):
-
Signifikanta förbättringar noterades i BMI, systoliskt blodtryck, fettmassa, blodsockernivåer, insulinnivåer, insulinkänslighetsmått (HOMA-IR), midjeomfång och midje-till-längd-förhållande.
-
Förändringarna i dessa mätningar indikerade måttliga effekter och förbättrad kardiometabol hälsa.
-
-
Enbart träning (träningsgruppen):
-
Inga signifikanta förbättringar observerades i BMI, blodtryck eller de andra metaboliska markörerna jämfört med kombinationsgruppen.
-
-
Blodfetter:
-
Ingen av grupperna visade signifikanta förändringar i blodfettsproverna (t.ex. kolesterolnivåer).
-
-
Slutsats:
-
Kombinationen av tidsbegränsad fasta och träning ledde till större förbättringar i BMI och andra kardiometabola markörer jämfört med enbart träning. Detta tyder på att livsstilsförändringar som kombinerar kost och fysisk aktivitet kan ha större hälsovinster under menopaus.
-
Det här är den första studien som undersöker denna specifika kombination i menopausala kvinnor.
Det är ungefär det jag sagt hela tiden, att enbart det ena eller andra inte räcker. Man måste sköta båda halvorna, både kosten och träningen, för att helheten ska bli bra.
Gillar
Kommentarer
-
Hade varit kul om det även fanns med en grupp som bara fokade på ätande/o-ätande. Som jag till exempel. 😊
-
LinusPL, det var lite utanför deras frågeställning tror jag, men denna från -24 kanske är roligare. Den här översiktsartikeln fokuserar på olika koststrategier för att hantera och i vissa fall till och med uppnå remission från typ 2-diabetes:
Populära koststrategier:
Total diet replacement (kostersättning): Kliniska studier visar att kraftig viktminskning genom kompletta kostersättningsprogram kan leda till remission från diabetes hos personer med övervikt eller fetma.
Lågkolhydratkost: Har visat löfte för att förbättra blodsockerkontroll, men robusta bevis från randomiserade kontrollerade studier saknas fortfarande.
Medelhavskost: Låg på mättat fett och hög på enkelomättade fetter. Denna kosthållning är potentiellt enklare att följa långsiktigt och kan ge viktminskning och förbättra glykemisk kontroll.
Växtbaserade dieter:
Epidemiologiska studier indikerar att personer som följer en växtbaserad diet har en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.
Förändringar mot kostmönster som är låga på animaliska livsmedel kan förbättra blodsockerreglering och markörer för hjärt-kärlsjukdom.
Tidsbegränsad fasta:
Dessa regimer fokuserar på när man äter snarare än vad man äter. De kan vara lika effektiva som kontinuerlig energirestriktion för viktminskning och glykemisk kontroll, oberoende av viktförändring.
Kombinationsstrategier:
Att minska glykemiskt index/glykemisk belastning i kosten, äta fibrerrik mat, och följa en viss ordning vid måltider (grönsaker > protein > kolhydrater) förbättrar blodsockerresponsen efter måltid.
För- eller samkombination med syror som vinäger eller citronjuice med måltider, samt lågintensiv aerob träning direkt efter måltid, kan också vara användbart.
Senast uppdaterad 13 mars 2025 13:18
-
Tack, mycket intressant!
-
Inte jättenytt kanske, eller hur Johan? Men det är ändå kul att få bekräftat att vetenskapen fortfarande inte hittat något bättre än en kombinationsstrategi, både kost och träning, för att må bra
-
Tack för att du sammanfattade artikelns resultat och igen gav oss belägg för att träning i kombo med en kostregim har betydelse
-
Varsågod, MAS63. Mycket känner vi ju igen sedan tidigare, men det är ju skönt att få bekräftat att de inte hittat något bättre, trots att tekniken utvecklats enormt de senaste tio åren.
-
Hej så intressanta men inte förvånande forskningsresultat..
Jag gillar den sista punkten bäst i din kommentar till Linus!
Logga in för att skriva en kommentar.