En konstig fråga
Kommentarer
-
När du går ner i vikt är det fett du bantar nort från kroppen. När du äter, vad som helst, lagras det i kroppen som fett och som muskelglykogen. Det senare har i alltid mer eller mindre, och ska ha. Annars orkar vi inte göra något. Det är fett, kroppsfett, vi inte behöver så mycket av. Det är alltså inte så att du bantar bort kolhydrater från kroppen. De flesta sorterar in kolhydrater i snabba och långsamma beroende på hur snabbt de tas upp av kroppen och kommer ut i blodet. Snabba (socker t ex) går ut i blodet fort och ger kraftig påverkar under kortare tid. Långsamma (fullkorn t ex) går ut långsammare och under en längre tid och ger en mindre påverkan fast under en längre period. Den stora skillnaden är att snabba kolhydrater mättar otroligt dåligt jämfört med långsamma. Å andra sidan mättar protein bättre än kolhydrater, så är det mättnadskänslan du är ute efter kan du dra ner på kolhydraterna till förmån för mer protein. Vet inte om det blev klarare nu?
-
Jo, nu blev det klarare. Tack för era svar.
-
Håller med 1969, bra fråga, bra svar och jag lärde mig en hel del.
-
Snabba och långsamma, är det lika svårt att banta bort???
-
Inte alls en knäpp fråga! KOlhydrater är ju allt från geleråttor (helt onyttigt) till bulgur och grovt fullkornsbröd (nyttigt). Linser och bönor innehåller både så mycket kolhydrater och proteiner att man kan räkna dom till båda. Du bör i första hand äta långsamma kolhydrater. de gör dig nämligen mätt längre, och då är det lättare att hålla sig till sin kalorinivå. Dessutom är det så att väldigt snabba kolhydrater, som t ex geleråttorna jag skrev om nyss, eller helvitt bröd, som t ex baguette, faktiskt ökar ditt sug på mer. Läs boken Hjärnkoll på vikten av David Ingvar och Gunilla Eldh. Där förklaras det här väldigt bra!
Logga in för att skriva en kommentar.