Glukos och insulin
Många pratar nu för tiden om boken Glukosrevolutionen. Nu har jag läst både den och den efterföljande som heter: Glukos goddess metoden.Del 1 är en introduktion till vetenskapen om glukos/insulin och del 2 beskriver hur man i praktiken skall göra för att äta rätt.
Det gäller att balansera sitt blodsocker. Det som kan underlätta för många är, att man här inte behöver räkna kalorier (dock med reservation) och att kunna äta som vanligt med tanke på kolhydrater. Ganska trevligt om det är svårt att minska på kolisarna. Vissa människor faller gärna tillbaka till godis, kakor o.likn. Det är dock ingen rekommendation här heller, så klart. Dock tillåtet någon gång samt begränsat. Det vet vi alla, att sådana produkter inte är så lämpliga vid viktminskning.
Rekommendationen är alltså att äta sin mat i rätt ordning och därmed minska i vikt samt lite andra råd att iaktta. Båda böckerna är väldigt lättlästa och lättbegripliga. Har prövat att äta enl. hennes anvisningar och det var inte alls dumt. Kändes lite bakvänt i början, men med de vetenskapliga argumenten hon framlägger känns det faktiskt ganska naturligt ändå.
Har rekommenderat dessa böcker till min bästis, som verkligen behöver gå ner mycket i vikt. Hon tillhör den skaran, som vill leva "som vanligt", om jag uttrycker det så. Skall bli spännande att följa henne och se vad som händer.
Är det någon här som har läst dessa böcker? I så fall vad tycker ni?
Gillar
Kommentarer
-
Jag började med att lyssna på en lååång intervju med författaren (svårstavat namn). Sedan lyssnade jag en gång till, och läste sedan Glukosrevolutionen.
Intressant, och roligt att hon presenterar modellen i en lättsmält förpackning.
Jag har hennes tips lite i bakhuvudet, och som tur är kolliderar de (oftast) inte med till exempel Jason Fungs idéer om fasta, ätordning, äta sallad med vinägrett, "whole food" etc.
Och jag säger som Fung: om det funkar så kör! Och funkar det inte så testa med något annat 😊
-
Jag har lyssnat på ungefär halva Glukosrevolutionen och sedan kom jag av mig. Den är förmodligen lättare att läsa än att lyssna på, men jag ska ändå ge det en chans.
Jag har inte varit på mitt bibliotek sedan långt före pandemin, så jag får väl börja med att leta upp mitt lånekort och sedan ta och beställa böckerna. Jag är lite skeptiskt till detta med att äta maten i en viss ordning, men kanske blir jag överbevisad att det ligger något i det.
-
Det där med vinäger är intressant eftersom det - enligt hur jag förstår och tolkar det - blockerar amylas, dvs det enzym som redan i munnen/saliven börjar bryta ner kolhydrater till glukos.
Om man äter bara vitt bröd blir det snabbt till glukos/blodsocker. Om man däremot har lite vinäger på brödet (eller som vinägrett till sido-salladen) blir det inte lika stor/snabb höjning av blodsockret, och då behöver inte heller insulin utsöndras i så stor utsträckning.
Och det är där den största vinsten ligger, om jag förstår saken rätt: att inte högt insulin behövts för att sänka blodsockret.
Vi mäter blodsockret för att det går, typ. Det kan dock ligga perfekt genom att jättestor mängd insulin utsöndrats, och det är inte toppen.
Det är betydligt vanskligare att mäta insulinet, så då fokuserar man på blodsockret.Lite som kolesterol: nuförtiden kan man mäta olika typer av kolesterol vilket tidigare var en stor utmaning. Då klumpade man ihop det till "kolesterol". Sedan kom "bra" och "dåligt" kolesterol. Sedan "bra" och olika typer av det som tidigare inte föll under rubriken "bra"...
Osv...
Själv älskar jag vinäger så jag borde ju ligga bra till, kunde man tro 🤣
-
Så roligt att det ÄR fler här som finner intresse för innehållet i Glukosrevolutionen Solskatt! För mig blev det en ögonöppnare
. Ska bli spännande att höra vad din väninna tycker, hon som vill leva som vanligt. Det var just det som gjorde det så enkelt för mig; att jag slapp följa en speciell diet. Inga förbud och inga pekpinnar men med ökad förståelse för vad glukosnivåerna hade gjort med mig under många många år fick jag en stor portion motivation.
Att tänka lite på att äta livsmedlena i en viss ordning. 1 msk vinäger om dagen. Inte börja dagen med en massa kolhydrater utan mer "matig mat". 10 minuters promenad efter en sockrig dessert? Att alltid äta det sockriga i slutet av en måltid.. Inte så svårt alls...Skippa fikabullen på e m...t ex...
Till att börja med fick jag må riktigt bra igen, inte leva med blymössa och slippa det enorma suget samt "den sockertjocka känslan i min hjärna och kropp" Med den fransyska biokemistens små knep rasade jag 18 kilo förra året. Är henne evigt tacksam...
Senast uppdaterad 28 mars 2025 07:56
-
Tack alla för era intressanta svar.
Du har så rätt LinusPL, det handlar om att sänka insulintopparna. Äppelcidervinägern gör här ett bra jobb och enl. boken gör också matordningen det.
Gittan52, läs gärna dessa böcker, ser fram emot dina synpunkter.
BirtheX, Fantasiskt att du gick ner så mycket i vikt tack vare denna metod. Det verkar vara väldigt många som också har lyckats med den metoden och varför inte egentligen. Själv gick jag efter LCHF-kosten (började 2005) och håller mig till den. Den är mera strikt än "glukosrevolutionen", men här kan man äta allt, något jag inte har saknat, som tur var.
Tycker som du att det blir spännande att följa min väninnas väg ner på vågen. Vi får se hur det kommer att gå för henne. Hon ansåg att LCHF var lite jobbigt med vissa restriktioner i kosten. Nu kan hon leva som vanligt, så att säga. Spänningen stiger!
-
Jag upptäckte Glukosrevolutionen 2023 och testade hennes råd ett tag. Jag får fortfarande hennes tips via mejl och Insta, även om jag just nu inte följer hennes råd. Jag behövde en annan metod för att gå ner i vikt.
-
LUAL, Så är det ju. Alla kostråd kan inte pasa alla och man får testa sig fram. Själv håller jag mig till LCHF och det har jag gjort i massor av år, så det håller jag fast vid, eftersom det hjälpte mig, att gå ner i vikt och därför kan jag nu vara med i gruppen "Hålla vikten".
Önskar dig lycka till i ditt sökande!
Logga in för att skriva en kommentar.