TV kan inspirera eller inte inspirera
Såg ett TV program med Michael Mosley för en tid sedan där han rekommenderade en grupp att hålla sig till en kost på 800 kcal i 8 veckor. Detta prövade jag för några år sedan och minns, att jag gav upp dels för att det var ganska tufft och dels för att det inte gav något resultat på min vikt. Nåväl försökte igen med samma dåliga resultat. Möjligen kan orsaken vara, att deltagarna i gruppen var kraftigt överviktiga medan jag "bara" har mina sista 5 kilon som sitter som berg. Så vad gör jag nu? Jo, experimenterar med 6:8, fasta en heldag, 1mål/dag, 2-3 mål/dag, räknar fettprocent, protein och kolisar samt kcal. Det sistnämda reglerar jag upp och ner. Ibland äter jag mycket och ibland mindre, bara för att chockera kroppen. Vad händer? Vikten lite upp sedan lite ner precis som en jojo. Inget kul alls! Att ge upp är inte min melodi, så min fråga till er andra: hur gör ni?
Gillar
Kommentarer
-
Min metod (nåja, inte direkt jag som hittat på den, men iaf...) Det kanske inte är helt relevant för dig, eftersom jag ännu har flera kilon att gå ner. Denna gång går det ändå bra till skillnad mot de 784000 tidigare gångerna.
• Sedan början av maj i år registrerar jag allt jag äter samt lägger upp här i blogg. Det funkade sådäääär, med ner och upp och ner och upp, och lite mer upp än ner till slut. Praktiserade "ett slags" ätfönster och "ett slags" lchf.
• Då satte jag delmål och strategier på pränt. Det var nog ungefär innan Midsommar.
*Huvudsakligen siktar jag på 20 g kolhydrater om dagen, och det är bra ena, paprika, mörk choklad, nötter etc.
*Ätfönstret är som det var tidigare-ish, men inom det försöker jag hålla mig till 2 måltider, inte 7 "bara för att fönstret är öppet".
*Ätfönster ca 2-6 timmar.
*Alla mina fikor och festligheter får alternativ: bullar blir sallad, mackor blir utan bröd, latte blir espresso, indisk mat blir utan ris och bröd, McDonalds blir sallad, Max-burgare blir med sallads"bröd", biogodis blir en Loka och cashewnötter...
*Jag har fastat ett par 24-timmars men fick ont i magen - ska testa senare, det gav iaf resultat på vågen.
*Jag lyssnar på poddar ch föredrag om fasta, ätfönster, diabetes...
*Jag läser om socker, kolesterol, fett...
*Jag deltar i Biggest Loser och Målviktsgruppen här på Matdagboken.
Med dessa strategier är jag ca halvvägs till mitt mål. Jag har slutat att vara "fet" och är nu "bara överviktig".
Om jag ser vikten dag för dag så kan det ibland sticka uppåt - men trenden är ner och jag ser det mera långsiktigt än att bli ledsen för tillfälliga uppgångar.
Hoppas du fick något tips iaf! 🙏
-
Det här året har jag mer börjat tänka på hälsan i sin helhet och inte bara vikten.
Ändrade min kost från lågkolhydrat till ett mellanting av Livsmedelsverkets rekommendation och Medelhavskost. Bara på det har jag tappat 2,5 kg fram tills nu.
Däremot försöker jag att inte krångla till det. Jag äter samma frukost varje morgon (kaffe och hembakade valnötsbullar), varierar mellan havregrynsgröt med banan, och keso med frukt till lunch. Middagen blir vad den blir.
Själv väljer jag numer bort alla TV-program och artiklar som tar upp viktminskning utan jag provar mig fram till vad som fungerar för mig och försöker ha tålamod.
Dessutom brukar jag ge mig själv små utmaningar för att se vad som händer om jag förändrar något under en vecka, eller en månad.
Min största hjälp är all min uppföljning i mina Excel-mallar. På måndag summerar jag både september månad samt kvartal 3 och sitter just nu och fungerar på en utmaning för kvartal 4 för att bibehålla, och förhoppningsvis förbättra mina värden ytterligare något.
Grundfrågan är kanske varför vi vill ha en viss vikt och hur realistiskt den egentligen är.
-
Efter att ha läst inlägget från gittan52 känner jag att jag vill komplettera det jag skrev:
Vikten är mätbar och en indikator på huruvida man är hälsosam eller ej.
Varför jag vill gå ner i vikt är knutet till hälsa kontra sjukdom. Det är inte "bara" för viktens egen skull, utan för att bli mer hälsosam, smärtfri, kunna röra mig utan värk, fortsätta en god spiral istället för den gamla dåliga, bättre blodtryck och värden överhuvudtaget.
-
Jag känner igen mig.
Provat på några olika tekniker angående mat: LCHF, GI, 5,2 8/16 Listan kan bli lång.
Jag landade på husmanskost eftersom det ligger mig närmast och det är prisvärt.
Jag själv brukar ligga på 1200 kalorier om dagen.
Jag har provat fasta men det funkar inte för min del.
Jag håller mej till 1200 kalorier, större delen av veckan och lägger till 500 kalorier när jag tränar.
-
När jag slutade att följa dieter kunde jag äntligen hålla min vikt, jag gick ner det mesta av min övervikt med 5:2 och är glad att jag fick en helt annan syn på det här med hungrig, lagom mätt och övermätt.
Jag äter vanlig husmanskost och samma frukost ( havregrynsgröt, mjölk, lite socker )varje morgon. Lunch en hembakt fralla med nötter och fröer i och några skivor ost i princip varje dag. Middag kött, kyckling, fisk eller annat protein med en normal portion ris, potatis, pasta eller annat. 1 normalportion så jag är lagom mätt.
Sen som gittan säger vad vill vi väga, och är det en realistisk vikt vi strävar efter.
Jag försöker hålla mitt vikttak på max 25 i BMI, jag hade en drömvikt under 70 kg men det gjorde att jag verkligen fick kämpa för att nå dit.
Jag äter mina 3 måltider mellan 9-17 så lite 16:8 tänk, det funkar för det mesta. Jag håller mig under och ibland några kg över mitt vikttak och har gjort så sedan jag gick i mål 2014.
-
Tusen tack all ni LinusPL, Gittan52, 901ms samt Paloma för era goda råd och erfarenheter, som ni alla delar med er. Har läst dem, men måste begrunda dem mera ingående och skall jag göra det nu i helgen. Det verkar finnas många guldkorn här och jag skall ta dem till mig.
Tack alla ni än en gång!
Logga in för att skriva en kommentar.