icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
7 januari 2012 20:06
4

Den godaste maten som finns

Här i trakterna där jag bor så är det en gammal tradition att äta klabbe med messmörssås efter jul. Det var ju så förr att man festade under julen, och sedan var inte utbudet av matvaror det största. Mjöl hade man, salt fläsk hade man, och messmör. Alltså, nu snackar vi förr i tiden :) Också så hade man väl mjölk från korna. I norrland äter man ju palt, pitepalt, på öland kroppkakor, och klabbe är väl Rättvikstraktens motsvarighet. Man gör en deg på vatten och lika delar rågmjöl och vetemjöl som bakas ut tunnt, och så tar man tex ett glas eller något annat runt mått och tar ut plättar ur degen. Precis som när man gör pepparkakor. Dessa kokas sedan i saltat vatten. Svensk färsk pasta :D. Beroende på vilken by man kommer från så gör man lite olika med fläsket. Det kan stekas som vanligt eller tärnas före stekning. Tärnar man fläsket så kan man sedan hälla i vatten och grädde och reda av det till en fläsksås, som man smaksätter med ganska mycket messmör. Annars äter man fläsket bredvid och serverar en messmörssås och lingon till. Detta är en riktig favoriträtt, en riktig kaloribomb, och man ligger garanterat med paltkoma efteråt. Är man uppvuxen med det så tycker man om det, så är det bara. Ungarna har börjat tjata nu för de vet ju att efter jul är det dags. Även jag längtar. Jag ska välja ut en bra dag när hela familjen är hemma. Och sedan ska den dagen få bli en riktig ätardag. Jag sköter ju mig exemplariskt för tillfället och ligger under med kalorierna i princip varje dag. Det var i torsdags bara som jag drog över lite. Så nu går jag och suktar lite efter Den Stora Ätardagen som ska komma snart. Kanske får det bli nästa helg.

Kommentarer

  • 7 januari 2012 20:13
    mita0822
    Roligt att matkulturer får leva kvar, en del tror snart att vår heter pizza:)
  • 8 januari 2012 00:03
    Kan jag som är nästan från dina trakter få recept eller höftar du bara, palt äter vi ju men inte me messmsör
  • 8 januari 2012 11:00
    Ja...jag har inget recept! Och en del gör såsen på mjölk istället för vatten+grädde. Men vi är lite mjölkkänsliga i vår familj och har lättare att tåla maten om vi använder grädde. Någon gång har vi haft kornmjöl också, det kan man nog göra lite som man vill. Det finns nog lika många recept som det finns familjer :) Men räkna med 2 dl vatten per person och rör ner 1 dl vetemjöl per person och sedan råg/kornmjöl tills det blir en deg som går av kavla ut. Lägg ut klabbarna (de runda plättarna) på smörgåspapper tills det är dags att koka dem, så kan man göra klart alla innan man börjar koka dem. Det gör inget om de torkar till lite i kanterna för de blöts ju upp sedan i vattnet. Koka dem som pasta i saltat vatten. När de flyter upp är de klara. Då kan man ha en till kastrull bredvid med hett vatten att lägga över de i, så de håller sig varma. Men ligger de för länge kan de bli lite väl mjuka... Men det är gott ändå:) Annars få man koka medan man äter, det går ju rätt fort. Vad kan vara lagom med fläsk per person? 100 gram kanske? Vi kör med tärnat fläsk i min familj, som man bryner och sedan gör sås på. Såsen är god och går åt en del... har inget recept men kan man göra en vitsås så kan man göra den här såsen utan recept. Bara reda av och smaka av med messmör. Vi är 5 i familjen och minst ett halvt messmörspaket går ju åt. Alltså den lite större byttan, inte den allra minsta platta sorten och inte heller den jättestora runda utan den mitt i mellan. Salt och peppar och lite soja kan man också ha.
  • 8 januari 2012 11:07
    Okej jag måste ju testa detta, alltid roligt testa nytt, fast det är ju nästan som Mjölpalt fast dom här är Platta o med messsmör

Logga in för att skriva en kommentar.