ut i spåret
Kommentarer
-
Om kakan gräddas så är det ingen fara med bittermandel, det giftiga ämnet förångas i ugnen. Dock tycker jag rent spontant att 105g bittermandel låter mycket, smakmässigt sett då.
-
Låter som om du har riktigt trevligt med din bättre hälft. Pepp!!!!
-
Är du säker på att det förångas? Man vill ju inte förgifta omgivningen mer än nödvändigt. Jag gjorde misstaget en gång att bjuda på kakor från medeltiden utan att kollat riktigt om kryddmängden var rimlig utan öste på . Och resutlatet var att folk undrade dagen därpå var i helvete det var i de där kakorna!
-
Ja, annars hade jag aldrig vågat skriva det, hade ju kunnat sluta med förskräckelse om det var fel. Länk till giftinformationscentralen [LANK]http://www.giftinformation.se/AlphaList_vaxt.asp?CategoryID=6231&pAlpha=B&pDisplayType=1[/LANK] Är du riktigt säker på mängden? Nu har jag inte bakat just den kakan men det låter helgalet med så mycket bittermandel. Vanligast är ju att man använder några stycken typ och ofta ihop med vanlig mald mandel.
-
Ja, jag tycker också att mängden på 105 gram är ovanlig. Det står i receptet 1/4 skålpund. Ett skålpund är 425 gram. Det är ett recept från ungefär 1865. När jag tillagat bakverk från 1700-talet brukar det bara vara några bittermandlar. Jag kommer inte att satsa på 105 g bittermandel även om de verkar ha överlevt det på 1800-talet. Kan ev tänka mig 5-6 max. Ibland när jag tillagar´efter historiska recept kan jag av etiska och lagliga orsaker inte tillaga alla rätter som beskrivs. Och ibland är andelen av en råvara rent livsfarlig eller kommer inte att fungera med de spisar vi har idag. Men det är intressant att lösa ett matmysterium. Jag fick ett uppdrag för snart 10 år sedan med en meny som serverades en påves närmasta man vid en middag i Valetta under 1700-talet. Att få fram alla recept. Det tog mig flera år att hitta den sista maträtten. Då hade jag suttit med lexikon på latin, franska och dessutom pratat med en maltes för att få fram lösningen. Mitt mål är att tillaga denna måltid på den plats den en gång serverades men tillagad på vanlig spis. jag behöver 2 kockar till för att göra det. Och det måste vara två personer som kan historisk matlagning. Man skall nog vara lite tokig som gillar sådant här
-
Tycker det låter jättespännande men så har jag har alltid gillat historia. Är det bara äldre recept som intresserar? Har själv funderat länge på att sy en 1700:tals klänningen eller kanske 1800:tals typ Jane Austen, kan inte bestämma vilken era som lockar mest. :)
-
Ök, är du intresserad av att syssla med epoken, dansa danserna, gå på bal, picknick, fester, kanske sy och så. Har du mönster till kläderna? Om inte. Ta och skriv till mig så skall du få information av mig. Var bor du? Jag håller på med sådant här. Vi syr våra kläder och är med på saker i Sverige och i Europa. Även Jane austen baler. Min karl syr mina kläder och sina. Vi vet vilka mönster som är bra eller inte. Jag gillar empiren mest. Jag undervisar och håller föredrag om 17-1800-tal inte bara om mat utan även smycken och militaria. Kan hänvisa dig till grupper som håller på med detta.
-
Ja, det är precis det jag är intresserad av så mailar dig. :)
-
Ja det enda som har fungerat under en veckas tid är att vi gått en timme om dagen. Har inte haft ro att skriva i matdagboken. Bara en massa bråk i familjen och en stycke sjuk katt. Men nu blir det tillbaka till spåren igen. För nu är jag tillbaka till mitthem. Man blir aldrig vuxen i sina föräldrars ögon.
Logga in för att skriva en kommentar.