icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Har en egen blogg här:
lchf-peter.blogspot.com

Kör LCHF.
20 februari 2010 20:33
2

Dietisterna går till anfall


Skrev ett långt inlägg om DRF´s rapport om allvarliga biverkningar med LCHF, som försvann i den nya editorn i bloggen. Så jag kommer bara att klippa och klistra valda deler istället. Det var en hel avhandlign jag skrev så jag orkar inte skriva om den.

++++++++++++++++

Dietisternas Riksförbund:
LCHF-KOST KAN GE ALLVARLIGA BIVERKNINGAR – NY SVENSK KARTLÄGGNING


"Av de 20 utlovade biverkningarna var 16 lindriga: förstoppning, illamående och lätt ”förhöjda” kolesterolvärden."

Dessa är kända övergångsbesvär vid omläggning till LCHF. Hade själv både diarré och förstoppning. Jo, det är möjligt att ha båda, men dock inte samtidigt.

Av de 20 återstod alltså 4.

1. "En är ”början till ätstörning” hos en ung kvinna med BMI på 21 som testat LCHF för att gå ner mer i vikt. Hon var sedan ”nära att utveckla en ätstörning då mat blev väldigt ångestladdat”.

Låter det rimligt att vilja banta när man har ett BMI på 21? Eller låter det rimligare att anta att hon redan hade en ätstörning?

2. "En är en 31-årig man med typ 1 diabetes som testat LCHF i ett halvår, kunnat minska sina insulindoser och gått ner 11 kilo i vikt, till normalvikt. Låter som att han blivit friskare, inte sjukare."

Tydligen hade han fått högre kolestorol. Som brukligt när kritiker till LCHF rapporterar kolestorolhöjningar klumpade man ihop LDL (det dåliga) och HDL (det goda) till ett.

"En övergående förhöjning av totalvärdet första tiden förekommer ibland. Kolesterolfördelningen var helt acceptabel med kolesterol/HDL på 5,9. Knappast något att få panik över. För mig verkar han sammantaget ha blivit friskare!"

3-4. "Två riktiga sjukdomsfall finns med. Ett är leversvikt hos en man med redan tidigare känd skrumplever. Det andra är hjärtsvikt och njurpåverkan hos en äldre diabetiker som ätit LCHF-kost i sju år."


Mannen med hjärtsvikt är 72 år gammal. LCHF är ingen mirakelmedicin såvitt jag vet. Människor lär bli sjuka och dö oavsett vad de äter. Åtminstone är det vad jag lärt mig i skolan. Skämt åsido, i de två sista fallen framgick det inte om LCHF haft någon inverkan på fallen eller om det rentav fått sjukdomarna att fördröjas jämfört med vanlig kost.

I ett svar från Lena Ljungkrona-Falk, vice ordf för DRF skriver hon:

"DRF har med väldigt enkla medel, utifrån ett enkätunderlag samlat in uppgifter från kollegor i landet som fått remisser på patienter som av olika anledningar haft olika typer av biverkningar efter att ha prövat LCHF under olika lång tid. Det är alltså inga anekdoter utan ”erfarenheter från riktiga människor.”

Det här med riktiga människor har lockat till många skratt, för alla de som vittnat om LCHF´s positiva inverkan på deras liv är ju naturligtvis inte "verkliga människor." Förvisso känner jag mig lite overklig med min viktnedgång, men jag vet inte om jag skulle gå så långt att betrakta mig som varken overklig eller människa.

En anekdotiskt bevis är för övrigt - rapporter från vanliga (verkliga eller ej) människor. Sorgligt när en vice ordförande för DRF inte ens vet vad anekdotiska bevis betyder...

Debatt, inlägg, Ljungkrona-Falks svar och referens här: http://bit.ly/cAbNsW

Själv skrev jag följande:

Om man ska vara lite konspiratorisk är kopplingen mellan DRF och tex Nestlé lite generande för DRF. Man behöver ju inte vara särskilt fantasifull för att föreställa sig vad multinationella jättar tycker om dieter som skulle innebära att de förlorade största delen av deras dagliga bröd.

Nestlé Revenue = CHF (Schweizer franc) 109.9 billion (2008), SEK 654 miljarder kronor

Alla producenter av processade livsmedel måste darra av skräck inför den här "idiotin" med något så spritt språngande galet som naturlig mat. Hur i helsefyr tjänar man storkovan på grädde och ägg? Det är inte så konstigt att koster som Atkins, LCHF och Paleo, skrämmer livet ur företag som Monsanto, Unilever och Nestlé.

Och hur ska det gå med alla diabetikerkosttillskott när diabetikerna blir friska?

Om DRF vill rädda någon form av trovärdighet vore det rätta draget att undersöka LCHF och dess effekter. Men det är ju klart. LCHF är ju så simpelt att några dietister inte behövs. LCHF hotar deras arbete. Inte undra på att de griper efter halmstrån.

Kommentarer

  • 21 februari 2010 09:11
    Så alla som har ett BMI på 21 och vill gå ner i vikt, kankse bli av med det där sista magfettet eller bli mer vältränade och tänker på vad de sätter i sig har ätstörningar? ! Nja hörru det köper jag inte! Jag har 21,5 i BMI.. Allt mitt fett hamnar på magen, där det är mest ohälsosamt att ha fett samlat, att jag vill bli av med det trots ett normalt bmi är väl då ändå inte så konstigt?
  • 21 februari 2010 10:36
    Tack för ditt svar Cattasmål. Naturligtvis är de inte så att ALLA som har ett BMI på 21 och vill gå ner i vikt har en ätstörning, även om det låter minst sagt märkligt i mina öron att vilja gå ner trots att man har ett så lågt BMI. Kanske inte i dina, men definitivt i mina. Nu skrev jag inte det i mitt inlägg, men kvinnan som nämns var 20 år gammal. Grunden i mitt resonemang var om det finns en direkt koppling till LCHF, vilket DRF påstår. Vidare kan man undra hur många människor som fått en ätstörning av media, eller varför inte av tallriksmodellen som SLV rekommenderar? Eller GI, eller ISO-dieten, eller någon annan diet. Hur du fick det till att ALLA som har ett BMI på 21 och vill gå ner i vikt har ätstörningar av det jag skrev är jag inte helt på det klara med. Vil man bli av med efterhängset fett runt magen, om man nu märkt en tendens att det lägger sig där, är bantning i sig förmodligen inte den bästa metoden. Om man inte är deffad året runt, och mår dåligt av det, anser jag att man ligger inom risken för ätstörning eller så har man en osund inställning till sin kropp. Det är min fasta åsikt. Jag ser att du är 25 och ser i mina ögon ut som en vacker kvinna i sina bästa år med en fullt normal kroppsbyggnad. Besökte din blogg för att om möjligt se fler bilder på dig. Jag läste igår ett resonemang om hur kroppen är skapt att fungera. På sommaren fanns det tidigare mycket mat och människor åt frukt och annan kolhydratrik mat för att lägga på sig fett inför den kalla delen av året när tillgången på mat inte var lika hög, och det definitivt inte fanns frukt att tillgå. På sommaren producerar kroppen även mer hormon som ökar libido. Så i bästa fall blev kvinnor gravida någon gång under sensommaren, hade samlat på sig en del fett genom kolhydratrik kost så både kvinnan och fostret slapp svälta under vintern och fick sitt barn i april, maj när tillgången på föda ökade igen. I mina öron låter det som att kroppen vet exakt hur den ska bete sig för att maximera chanserna för överlevnad. Om man då dristar sig till att dra en slutsats, skulle den vara att kroppen vet vad vi mår bra av bättre än vi själva vet. Den har trots allt några miljoner års genetiskt minne av vad som är bra för oss. Om man vill vara deffad året runt får man springa på gym året runt och gå på bantningskur året runt. Att ha ett sexpack på magen året runt är inte hälsosamt. Kroppen behöver en viss mängd fett för att må bra och fungera optimalt. Om man ändå vill ha ett sexpack året runt, känns det som rätt så orimligt att klandra en kost för det. Det känns mera rimligt att klandra media för att de ger sken av att alla måste se ut som fotomodeller på heroin eller elitgymnaster för att vara attraktiva. Om du verkligen är intresserad av hur fett och genetik fungerar, och talar hyfsad engelska, har Gary Taubes en föreläsning på nätet, som jag lagt in på min blogg. Han visar bland annat bilder på människor som lider av ett syndrom som heter Lipodystrofi. Jag har lagt upp en bild (ej för känsliga läsare) på hur det kan se ut. Notera att mannen är oerhört smal i överkroppen och väldigt överviktig i underkroppen. Så ur ett genetiskt perspektiv vidhåller jag vad jag skrev, sedan är alla fria att göra vad de vill. Länk till min blogg: http://bit.ly/bURINT Länk till Lipodystrofi: http://bit.ly/donKZ4

Logga in för att skriva en kommentar.