icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Har en egen blogg här:
lchf-peter.blogspot.com

Kör LCHF.
14 februari 2010 01:02

Jamie Oliver

Rörande tal om mat, barn och fetma i USA. Jag har bott i USA i åtta år och kan intyga att vad han säger om skolmaten är helt korrekt. Som svensk var det otroligt svårt att äta "rätt" i en mindre stad i USA. Och då hade jag det ganska gott ställt. Jag kan bara tänka mig vad människor som har det dåligt ställt äter i USA. Som dessutom inte vet hur man lagar mat, annat än färdiga mixar som pannkaka och mikra pizza. Det är svårt att klandra ett folk som helt enkelt inte vet hur man lagar mat. De har inte lärt sig det, varken i skolan eller från sina föräldrar. Anledning? För att klara sig arbetar många amerikaner dubbla och ibland tredubbla jobb för att försörja sin familj. Inte undra på att de äter snabbmat då. Hur ska de hinna laga mat? Om man går omkring på en supermarket i USA blir man mörkrädd. 80% är halvfabrikat med antingen ett hav av socker, kolhydrater, eller kolhydrater och fett i kombination. För att inte tala om tillsatser och E-nummer. Och som Oliver säger, märkningen är obscen. Man har ingen aning vad saker innehåller för en produkt kan vara baserad på 40gram medan en annan är baserad på 140 gram. På universitet jag gick fanns det så gott som inget vettigt att äta alls. Snabbmat i alla former. Så för min del blev det ofta Subway på lunchen. Det var det minst dåliga alternativet. Det står godis och läskautomer i varenda korridor. Pepsi och Coca Cola slåss om ensamrättsavtal med skolorna. Att ha automater i korridorerna är en bra affär för skolorna. 60% är överviktiga i USA. 30% har klinisk fetma.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.