Pågen Ingemar
En Ingemar kommenterar följande angående bröd, socker och LCHF:
Det handlar oftast inte om att föra fram sin egen sak med argument eller fakta utan att misstänkliggöra “motståndare” på alla sätt. Ställer man sig bakom de kostråd som är de rådande i hela världen är man köpt av myndigheter och industri och ska inte tas på allvar. Det är knappast argument som för saken framåt.
Ingemar var god nog att länka till sin blogg, där jag läser följande:
Jag heter Ingemar Gröön och är forsknings- och utvecklingschef på Pågen. Jag har arbetat med bröd och bakning i 20 år och vet det mesta som är värt att veta om allt från jästider till näringsinnehåll.
Var och en får göra sin egen bedömning. Vidare i sin kommentar skriver han:
För det andra. Kolhydratrika spannmålsprodukter som bröd, ris, pasta och gröt har varit basfödan i alla stora civilisationer i mänsklighetens historia. Det gäller t.ex. babylonier, sumerer, perser, egyptier, greker, romare, araber och nu de senaste århundradena västvärldens civilisation.
Jag tänker inte kommentera alla civilisationer Ingemar nämner. Sumer är den äldsta kända civilizationen med uppskattad tillkomst 3200 f.Kr. Dvs för cirka 5200 år sedan. Mänskligheten, om man räknar från när vår utveckling skilde sig från apornas, har existerat från någon miljon år till 6-7 miljoner år. Olika uppskattningar och bedömningar finns för dessa tal. Sumererna var även de första kända bönderna.
Animaliska livsmedel är dyra att att producera och belastar miljö och klimat mycket mer än vegetabiliska.
Menar Ingemar då sättet som animaliska livsmedel tillverkas idag, eller menar han ekologisk tillverkning utan kemikalier och kraftfoder? Till och med den norska laxen matas ju med spannmål och färgämnen för att vi tydligen inte kan äta lax som inte är röd som blod i köttet. Den röda färgen får naturlig lax från räkor de äter som i sin tur ätit alger innehållande ämnet astaxantin.
Att äta en traditionell kost baserad på tallriksmodellen med mycket kolhydrater och grönsaker och med en viss mängd kött eller fisk är att äta miljövänligt.
Såvitt jag vet sköter kossor både gödsling och bete helt på egen hand. Traditionell uppfödning av kossor kräver varken kraftfoder, i form av spannmål, eller tillväxthormoner (som Monsanto har varit vänliga nog att ta fram till mänsklighetens gagn). Vidare behövs ingen kemikalier vid varken tillverking av foder eller betesmarker. Det sköter kossorna alltså på egen hand. Till yttermera visso omvandlar kor som äter gräs Omega-6 till Omega-3. Och Omega-3s effekt är nog alla överens om. Kossor som får kraftfoder, omvandlar dock inte Omega-6 till Omega-3.
Per Ingemars definition borde vi inte äta kött alls, med tanke på hur miljöovänligt det är. Eller?
Jag har en bekant som, håll i hatten nu, samlar sin morgonurin och en del avföring. Vederbörande använder urinen och avföringen utspädd som gödsel till sina växter. Jag intygar att vedebörandes växter är de friskaste och mest grönskande växter jag sett.
+++++++++++++++++
UPPDATERING: Skrev på Pågen-Ingemars blogg det jag skrev här, men det verkar som att den gode Ingemar inte vill debattera så han raderade mitt inlägg.
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.