icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
9 december 2012 10:40
10

Allt som inte bör ätas - slängs?

Hur gör ni med allt som finns i skafferi, kyl och frys? Slänger allt? En del av de färdiga matlådor sedan tidigare, som finns i min frys, tar jag en dag i veckan då det inte är så många kvar. Det kommer inte nya dit före de andra är borta. Mjöl, spagetti, sylt? Jag vill ju ändå ha lite att bjuda på då barnbarnen kommer, och då kom tanken i samma stund - ska de få äta spagetti? Ja, det ska de få, om de vill ha. Jag läste om att man ska undvika glutamat, som är en smakförstärkare, men är lite osäker på vart detta finns i maten, någon som vet? Jag tänkte så här för mig själv att det får bli en övergångsperiod av "skåprensning", vilket kommer leda till att det blir ett bättre urval om ett tag. Jag har inga stora mängder av något. Nu håller jag på att ställa allt på en hylla i skafferiet, så jag får lättare att överblicka allt, och det blir på samma vis i kylen. Frysen har jag redan gjort för ett tag sedan och där är det nu endast en halv låda med mindre bra mat, kvar. Det är ju en lång process att ändra liv och matvanor, jag går ner i vikt och ska fortsätta med detta har jag tänkt mig. Tacksam för ris och ros, alla diskussioner är välkomna. Ha en bra söndag!!

Kommentarer

  • 9 december 2012 12:47
    Tack! ja det känns så svårt att bara kasta bort mat, då man inte ska använda det mer, eller i alla fall inte så ofta :)
  • 9 december 2012 13:21
    Nej, jag kastar inget, barnen mina kan ta en del och de som jag inte vill ha kan jag fråga grannar om, bra tips, tack!
  • 9 december 2012 10:51
    Glutamat (E620-E625) är en grupp tillsatser som dessutom finns naturligt i naturen, i t ex nori, parmesan, valnötter, ostronsås, rockquefort, svamp, fisksås, kelp och kombu. Den artificiella glutamaten är den som kan ställa till det för somliga, hittas vanligen i färdiga kryddblandningar, halvfabrikat/skräpmat och chips. Håll utkik efter E621, det är en vanligaste. När du hittat den, undvik den.
  • 9 december 2012 10:53
    Tack, jag ska titta på innehållet på sakerna jag har här hemma, vad de innehåller.
  • 9 december 2012 14:02
    Den gömmer sig under namnet "jästextrakt" också. Det namnet dök upp när konsumenterna började undvika glutamat/natriumglutamat/E620-E625. Smaksatta nötter innehåller vanligen glutamat/jästextrakt också tyvärr.
  • 9 december 2012 15:57
    Jag får försöka se upp med E-nummer 260-265, om jag förstått det hela rätt? Och Aromat, har jag ingen hemma, men jag får bekänna att jag tittade skeptiskt på grillkryddan, men kan inte se något skumt där :) Eller är det något som jag missar? Tack för kommentarerna, och jag är lite dålig på buljongerna, ska titta på dem då jag är på affären nästa gång.
  • 9 december 2012 16:08
    Kockens grillkrydda, den med grön etikett, innehåller inget annat än kryddor och klumpförebyggande. Den har sämre hållbarhet än de flesta andra i gengäld men de tkan man ta :-) [FET]E620-625[/FET] är det du ska kika efter och rensa ut! Jästextrakt innehåller naturligt glutamat från jästsvampar, inte alls samma sak som det konstgjorda som innehåller föroreningar som saknas i de naturliga. Du behöver inte jaga jästextrakt och liknande, bara det konstgjorda skiten ;) Se t ex: [LANK]http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm[/LANK]
  • 9 december 2012 16:10
    Ha ha, jag vände siffrorna, skrivet för fort! Ska läsa ditt länktips, tack :)
  • 9 december 2012 16:13
    Anade det men villa vara säker bara :-) Konsumentsamverkan är lite onödigt paranoida i sin kritik kanske, men hellre att man är lite för försiktig i det fallet tycker jag för de har en poäng i att industrin inte riktigt förklarat sig eller bevisat att det är helt ofarligt.
  • 9 december 2012 15:34
    Köp aldrig [FET]Aromat[/FET]! och byt ut knorrs buljongtärningar till deras [KURSIV]Fond "du chef"[/KURSIV] (de där i små förpackningar som de gör reklam för). Då har du blivit kvitt de största bovarna när det kommer till glutamat i hemlagat. Sedan skvätter de ju förstås i det, som ovan nänmt, i massor av färdigrätter mm. Btw - blanda för guds skull inte ihop "jästextrakt" med Bjäst eller "näringsjäst", Det mår man bara bra av att få i kroppen!! :D

Logga in för att skriva en kommentar.