icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
13 oktober 2010 12:41
6

Är soya farligt?


Vissa påstår så.
Fytoöstrogener skall vara boven. Detta ämne som finns framförallt i soyaprodukter.
Surfar man runt lite på nätet hittar man alla möjliga påståenden. Vissa påstår att soya och dess fytoöstrogener är närmast mirakelhormoner som ger kvinnor större bröst, mindre cancer och starkare ben. Vi män kan glädja oss åt bättre hjärna och minskad prostatacancer.
Jag får det inte att gå ihop.
Visst, jag är inte biolog, jag flunkade kemin för molmassor är så jävla tråkigt och jag har bara en IQ på 122 nuförtiden, men om jag istället tänker en längre stund ...
Så ...  nu har jag tänkt lite till, jag får ändå inte ihop det. Om vi tar vad vi vet:

1: Östrogen är ett viktigt hormon för både män och kvinnor.
2: Obalans i hormonerna ger negativa effekter
3: Tillför man kroppen någonting utifrån så hämmar man den egna produktionen

Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Ki sade till Metro för några år sedan att en fertil kvinna som äter östrogen inte minskar risken för cancer utan istället ökar den och att tillskott av östrogen endast bör tas av kvinnor som är i övergångsåldern. Eventuellt kan fytoöstrogen fungera lika bra som "vanligt" östrogen. Varvid soyaprodukter kan vara ett gott, naturligt alternativ ...
Inom sjukvården används östrogen, eller läkemedel som blockerar dess receptor, för att behandla eller förebygga en rad sjukdomar. Östrogen ges till män för att stoppa prostatacancer i tidiga stadier, men biverkningen är ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Vänta lite nu ...
Om soyaprodukter ger samma positiva effekter som östrogen så borde de väl i rimlighetens namn ge samma negativa effekter som östrogen också? Dvs helt förkastligt för alla som inte har problem med sitt östrogen, män som kvinnor. Till och med om man har problem med sitt östrogen så finns där biverkningar. Skall man då verkligen experimentera med sådant hemma i köket där man har dålig koll på hur mycket man får i sig? Vore inte medicinering under läkares inrådan vara att föredra? Och om man är frisk och tillför kroppen östrogen, vad händer då med den egna produktionen?

Det sägs att det äts mycket soya i asien. Det är både sant och falskt, de använder soya som krydda, inte som bas i livsmedlen. Soya har aldrig under människans utveckling setts som föda - förr nu då ...

Sedan kan man fråga sig vad som händer om man ger soya till barn. I USA framförallt har det uppmärksammats att flickor kommer i puberteten allt tidigare. Forskare vid barnsjukhuset i Cincinnati fann att vid sju års ålder hade 23,4 procent av de undersökta svarta flickorna, 14,9 procent av de spansktalande och 10 procent av de vita börjat utveckla bröst. Vid åtta års ålder hade proportionerna stigit till 42,9 procent, 30,9 procent samt 18,3 procent i de respektive grupperna. Tretton år tidigare var siffrorna bara hälften. Man tror att fetma kan spela roll. Men kan det också vara fytoöstrogener från det som marknadsförs som det hälsosamma alternativet till kött och mjölk, har en större del av skulden?
Jag behöver knappast påpeka trgedin i att en sjuåring plötsligt börjar betraktas som sexuellt attraktiv av män som inte annars har några pedofila tendenser va? Puberteten är jobbig nog om den börjar vid 13.

Sedan kan man nog inte vara helt säker ens på kött/fisk/fågeldiet. Mycket soya går åt till att föda djur. Vad händer med djuren och vad händer när vi äter deras kött sedan? Vi såg hur det gick när vi matade kor med kor och laxen med landmat ... Åt helvete fort som fan i första fallet och lite långsammare med för höga omega-6-halter i det andra.

Personligen vill jag ha kvar min naturliga produktion av både testosteron och östrogen. Jag vill inte ha bröstväxt eller hjärt-kärlsjukdomar. Jag tänker absolut inte använda en enda soyaprudukt mer. Ok, några droppar soya på en köttbit någon gång ibland. Men där drar jag min gräns.

Vad tror ni?

Kommentarer

  • 13 oktober 2010 12:47
    Nja, klart överkonsumtion av soya kan vara ohälsosamt, precis som allt annat. Var det inte ägg och potatis man kunde få cancer av för ett antal år sen? Och champinjoner? Tycker att allt man äter kan vara skadligt för en...vid en viss mängd. Media förstorar alltid upp allt. Men sen är inte jag heller nån biolog så jag vet inte...hoppas du får svar bättre svar på din tråd;) Ha det gott!
  • 13 oktober 2010 12:48
    Hoppas verkligen inte att det stämmer! Då måste jag låta bli min soyadryck i min smoothie samt min yoghurt (blåbär) som är SÅ god!
  • 13 oktober 2010 12:58
    Jag tror att gränsen för överkonsumtion av soyaprodukter ligger väldigt lågt. Otto Warberg (Nobelpristagare i fysiologi eller Medicin 1931) Kom redan på 20-talet fram till att cancer lever gott på kolhydrater, så det med potatisen har väl inte ändrats. Bara glömts bort. Att man skulle få cancer av ägg har jag missat - annars har det mest varit prat om kolesterol när det gäller ägg (lite om mättade fetter och biotin också)
  • 13 oktober 2010 13:00
    ktjj326: Det finns väl hyffsat naturliga produkter gjorda på mjölk du kan använda istället? Om det stämmer eller inte? Surfa runt lite, inte bara på sidor som vill sälja böcker eler produkter. Och tänk själv. Det är det jag försöker göra ...
  • 13 oktober 2010 16:38
    Synd om dom som inte tål mjölk om det stämmer
  • 13 oktober 2010 17:17
    Tja, det finns kanske en utväg. Opastöriserad mjölk från kor som lever på gräs är enl. somliga ofarligt. Vidare skall den mjölken även innehålla de enzymer de laktosintoleranta behöver för att bryta ner laktosen. Men det är inte lagligt att sälja opastöriserad mjölk. Och om man matar korna med annat än gräs så är den förmodligen inte hälsosam att dricka heller.

Logga in för att skriva en kommentar.