C-vitaminbluffen.
Broccoli är ju lite av grönsakernas konung och äts friskt av både veganer och LCHF-dietande, därför valde jag den som exempel först.
Vi kan sedan roa oss med att titta endast på vitamin-C och kolla vad som har mer C-vitamin per vikt än just apelsin. Här kommer de: Nypon, Gul paprika, persilja, röd paprika, nässla, havtorn, broccoli (sjunde plats), grön paprika, svarta vinbär, bladkål, soltorkad tomat i olja, hjortron, rönnbär, brysselkål, rödkål, kiwi, blomkål, basilika, jordgubbe, kålrabbi, spenat, trädgårdskrasse. Apelsin följer på 23:e plats. Notera dock att detta är data från Fineli, vissa exotiska växter med förmodat högt c-vitamininnehåll finns inte med, så det är troligt att apelsinens placering är ännu lägre. 4 gram nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 100 gram apelsin.
Ändå; så fort någon vill ha en bild tillsammans med en text om C-vitamin så dyker den där förbannade sockerbomben upp i bild. Ja, den är vacker. Ja, den smakar förföriskt gott. Ja, den är inte helt onyttig (om man låter bli att pressa den) Ja, den går bra ihop med taskigt hembränt. Men som representant för C-vitamin duger den inte.
Kommentarer
-
Hela listan finns här också: http://www.matdagboken.se/?p=minsida&what=matdagbok&visa=naringstoppen Fast per 100g hamnar broccolin längre ner än på din lista. Har du en länk eller ngt till dina siffror?
-
Tja, jag tog ju inte med saker som "grillspett med grönsaker", vitaminberikade pulver och sådant. Så både apelsin och broccoli hamnar högre upp. Sedan är ju t.ex inte kakaduplommon med på någon lista. Men det inbördes förhållandet broccoli och apelsin är ju detsamma. Länken är här http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=sv
-
Hm, jag dricker en hel del Provivia - nyponsoppa. Räknas det? Håller med dig om jämförelsen med apelsinjuice och läsk.
-
Proviva: Vatten, socker, nyponpulver, havremjöl (0,65 %), modifierad potatisstärkelse förtjockningsmedel (karragenan), syra (askorbinsyra, citronsyra), maltmjöl av korn (0,03 %), kultur: Lactobacillus plantarum 299v. Nypon 14%, tillsatt socker 10%. Som källa till C-vitamin är den inge vidare med allt det där sockret. Det enda som kan vara intressant är väl isf. bakterikulturen: "Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) är Probis mest dokumenterade bakterie. Den har isolerats från frisk vävnad tagen från tjocktarmen hos människa och dess hälsoeffekter är patenterade. Bakterien är ursprungligen isolerad i ett forskningsprojekt i Lund 1986. Lp299v har förmåga att binda till mänskliga epitelceller i laboratorieförsök och etablerar sig väl i tarmen hos människa. Över 40 studier har gjorts på människa med fokus på mag-tarmhälsa. Bland annat är det väldokumenterat att Lp299v minskar gasbildningen i tarmen. Denna hälsoeffekt är godkänd av externa bedömare och får användas som produktspecifikt hälsopåstående. Lp299v kan fermentera olika växtmaterial som havre, frukt och bär och finns i Sverige i ProViva-produkter som tillverkas av Skånemejerier". Men om den har tagits från rumpan på någon människa så bör det ju vara så att friska människor har den naturligt? Och har man den inte så borde ju tillskott en enda gång räcka för att få den att börja fortplanta sig i sin egen tarm? Annars så är ju en bra idé för lugnare mage att dra ner på fibrerna man stoppar i sig. Sedan kan man ju fundera över hur sjukt det är att man får ta patent på något man finner i en människa. Nästa steg blir väl att kräva pengar av alla som har bakterien naturligt utan att regelbundet dricka deras soppa ...
-
Bra länk, tack :-)
-
Det är så sant som det är sagt, bra inlägg.
Logga in för att skriva en kommentar.