icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
29 juli 2017 20:34

9 smarta byten som håller nere på kolhydraterna

Många är nu tillbka från semestern och är sugna på att påbörja en ny livsstil som främjar både hälsa och viktnedgång. Nedan följer en artikel från Mattias som kan vara till hjälp för dig som är helt ny på det här med mindre kolhydrater. Några av recepten kräver att du är plusmedlem. Mer information hittar du här.

9 smarta byten som hjälper dig hålla nere på kolhydraterna

av Mattias Hildingh

9 smarta byten som hjälper dig hålla nere på kolhydraterna

Det finns oändligt med variationer som ersätter de ofta tråkiga utfyllnaderna ris, pasta och potatis. Enkla sätt att skapa kolhydratsnåla måltider med godare ersättning som du hittar i alla grönsaksdiskar. Här följer nio punkter som kan varieras till såväl vardag som fest.

1. Små skurna blommor av blomkål blir en rolig ersättning av de annars tråkiga makaronerna. De går snabbt att koka dem, räkna med en koktid på 3-5 minuter. Prova Biff stroganoff med blomkålsris. https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11438 

2. Istället för traditionell spagetti Carbonara gör du en enkelt en supergod Carbonara av blomkål. https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=2721

3. Istället för havregryn- eller mannagrynsgröt kan du göra en variant vi kallar för ”Falsk mannagrynsgröt” som är väldigt god och samtidigt enkel att laga. https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=22136

4. Ugnsgratinerade zucchiniskivor. I stället för till exempel pasta eller stekt potatis. Ett härligt komplement till rätter med t.ex. tomatsås. Baka i skivorna ugnen, toppade med en god strimlad ost.

5. Baka blomkål i ugn. I stället för bakad potatis, fast med fler möjligheter. 
Behöver cirka 40 minuter på 200 grader i ugnen. Kan vara färdig att serveras då, men bryn på innan servering, gärna i smör och du får en fantastisk upplevelse. Gott till allt! Eller varför inte prova detta goda recept på gratinerad blomkål. https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11107

6. Istället för kokt potatis, servera kokt blomkål med broccoli i buketter. Snabbare och vackrare än den traditionella knölen. Låt blomkålen koka några minuter innan du lägger i broccolibuketterna. Salta vattnet väl och häll gärna i lite citronsaft i vattnet för färg och smak.

7. Råstekta eller wokade vitkålsstrimlor i smör istället för tex nudlar, passar väldigt bra i asiatisk mat. Skär vitkål i långa strimlor och stek hastigt i smör. Prova gärna detta recept på stekt tofu med smörslungad vitkål. https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=5855

8. Sjögräsnudlar eller shiratakinudlar istället för vanliga nudlar. Shirataki och sjögräsnudlarna innehåller mellan 2-3 gram kolhydrater per 100 gram. Jämför det med vanliga nudlar som ligger kring 25-30 gram kolhydrater per 100 gram. Här har du t.ex ett gott och enkelt recept på Shiratakinudlar med köttfärssås: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=18865

9. Gräddstuvad brysselkål istället för stuvad potatis. Fantastiskt gott! https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=22837

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.