Äggfri (vegansk) majonnäs
Efter ett hett tips från Lovis här på Matdagboken kände jag mig manad att prova ett veganskt recept på hemgjord majonnäs. En vanlig majonnäs är baserad på äggula och olja, men här byter man ut äggulorna mot kikärtsspad! Fantastiskt att kunna tillvarata även detta. Jag använde mig av avokadoolja, men den går att byta ut till annan olja efter tycke och smak. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 krm Salt
- 3 msk Kikärtsspad
- 1 tsk Äppelcidervinäger KRAV KUNG MARKATTA
- 1 tsk Senap fransk
- 1.5 dl Rapsolja
- 0.5 krm Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
- Mixa ihop kikärtsspad, senap, vinäger, salt och peppar.
- Häll därefter ner oljan i spadet med en tunn stråle samtidigt som du vispar. Ju mer olja du tillsätter, desto fastare konsistens. Smaka därefter av med mer salt och svartpeppar.
Variationstips
Smaksätt gärna majonnäsen med örter eller vitlök för variation.
Gillar
Kommentarer
-
Jag har också provat Lovis recept och det var busenkelt, bara mixa ihop allt. Och bra hållbarhet i kylen, använde det sista igår i en cole slaw och det är säkert över en månad sedan jag gjorde den. Jättebra för alla som vill undvika ägg av olika anledningar.
-
Jag häller ner alla ingredienserna rumstempererade i en lagom behållare och börjar med mixerstaven längst ner och kör sakta uppåt och sedan lite upp och ner så allt blandar sig. Behöver inte tillsätta oljan lite vartefter. Håller nästan hur länge som helst eftersom inget finns i som härsknar, som ägg. Smaksätter efter behag med citron, vitlök, curry etc.
Senast uppdaterad 14 juli 2019 16:19
-
Jag har inte provat ännu...men det kommer nog. Kikärtor använder jag i ditt bröd Jessica.
Bästa brödet ever 😄👏👏✌️
Logga in för att skriva en kommentar.