Blomkålsgratäng
Blomkålsgratäng är ett gott och krämigt alternativ till den traditionella potatisgratängen. Jag brukar serverar den till en bit kött eller rökt fisk. I detta recept har jag valt en naturell färskost, men välj en färskors med smak för varitaion. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 krm Svartpeppar, mellanmalen
- 1 nypa Salt
- 800 g Blomkål
- 20 cm Purjolök
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 160 g riven ost Gratäng 28% ARLA KÖKET
- 3 dl Vispgrädde fett 40%
- 200 g Färskost fett 27% typ Philadelphia
Gör så här:
- Dela blomkålen i stora buketter. Koka upp lättsaltat vatten och häll ner blomkålsbuketterna. Låt koka i ca 5 min till de mjuknar. Känn efter med en sticka. Häll därefter bort vattnet.
- Blanda grädde, färskost och pressad vitlök i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt ost när såsen börjar tjockna, men spara lite till garnering. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg blomkålsbuketter och strimlad purjolök i en ugnsfast form. Häll såsen över blomkålen och strö ost ovanpå gratängen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min på 200°. Ta ut och låt gratängen svalna lite innan servering.
Variationstips
Välj en färskorst med smak
Gillar
Kommentarer
-
Tackar för inspirationen...lät både enkelt och gott.
I like
-
Hej Jessica 🙋♀️
Galet gott 😍😋
Saknar dig och din mat, alla härliga måltiderna i Torrevieja 🥰
-
Mycket enkelt och gott Bella
Ja det var en fin resa vi hade tillsammans Monqi
Logga in för att skriva en kommentar.