icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
1 augusti 2015 08:23
7

Det här med att unna sig

Ebbesmor skrev för ett tag sedan ett inlägg som verkligen satt sig i mitt huvud. För er som är nyfikna kan ni läsa inlägget här.  Det handlade om att inte få ”unna” sig. Att man berövar sig själv en del av livet - genom att välja bort kakor, sötsaker och andra onyttigheter. –”För man måste ju leva lite också”…

Att mysa, belöna och unna sig själv hör ofta samman med att stoppa något (sött) i munnen. Och vi gör det gärna och ofta! Vi unnar oss gärna när:

  • Det är fredag
  • Lördag
  • Semester
  • Mycket på jobbet
  • Det är fint väder
  • Det är fult väder
  • Man är glad
  • Man är ledsen
  • Man är stressad
  • Man har haft en dålig dag
  • Man har haft en bra dag
  • Man träffar vänner
  • Man är ensam

Som sagt, man hittar hela tiden anledningar till att unna sig– och man gör det gärna genom att stoppa/hälla något i munnen/strupen, något som ger en kick eller belöning och en känsla av tillfredsställelse. Men handen på hjärtat, hur länge varar den där kicken och vilka känslor uppstår när den avtar?  Finns det verkligen inga andra sätt att belöna sig själv på?

Att välja bort sött, onyttigheter och alkohol kan av omvärlden betraktas som att man lever mindre och att man nästan bestraffar sig själv, när man i verkligheten faktiskt gör det motsatta. Det handlar om hur man ser på saken. Vilket mindset man har.

Jag tycker absolut att det ska finnas plats för unnande och njutning, men kanske att det inte alltid behöver ske via munnen men när det väl gör det kanske det bör ske mer sällan än ofta?

 

 

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 1 augusti 2015 09:30
    ImmaAmmi

    Tidigare var ju socker mer en bristvara, inget som var en del av vardagen; så då var detta något som man "unnade" sig.

    Nuförtiden känns det som att det är annat (t.ex. koscher kött för mig) eller näringsgoda, ekologiska/obesprutade grönsaker & frukt som kostar mer, mat utan konstigheter som kemiska aromer & smakförstärkare, emulgeringsmedel, konsistensgivare, färgämnen, tillsatser, som verkligen blivit något man behöver "unna" sig...  

    Omvända världsbilder, eller hur?

    frown

  • 1 augusti 2015 09:32
    utter

    Klokheter! :-)

  • 1 augusti 2015 12:50

    Bra där, håller med! Lite som att lura sig själv, att tro att man får en belöning som i långa loppet precis blir tvärtom. Nä, jag ska börja unna mig bra saker som som ger mig vinster både på kort och lång sikt. Som t.ex upplevelser, ett bra träningspass, en god och hälsosam middag, vila och egentid.

    Trevlig helg!

     

  • 1 augusti 2015 14:30
    lflickan
    Ligger mycket i det men jag kan faktiskt tycka att man ska få unna sig ätbart också ibland. Tänkte på det senast idag. Så länge att unna sig (fira, lyxa till det etc) inte är en ursäkt för att få äta nåt onyttigt kan jag tycka att det är helt ok. Vi är alla olika och hanterar saker på olika sätt och ibland tror jag att säga att det är fel att unna sig ibland gör att folk skäms de gör det. Det blir en del i hälsohetsen som många upplever. Det gäller att hitta sin balans som gör att man mår bra på fysiskt och psykiskt.
  • 1 augusti 2015 16:54

    Så sant ankan. Jag brukar stoppa ner färska bär och granatäpplekärnor i bubbelvatten. Blir dödsfestligt :D

    Håller helt med dig ImmaAmmi! Jag unnar mig gärna ekologiska grönsaker och kött uppfött på gräs - mat utan tillsatser och riktiga råvaror. Det kallar verkligen att unna sig. 

    Jag är helt inne på ditt spår Johan. Unnar mig gärna upplevelser, egentid, går upp tidigt för att ta en promenad längs med havet, tio minuter på spikmattan etc. 

    Håller även med dig Lflickan, precis som jag skrev i inlägget finns det plats för både socker och skräp - men inte i den utsräckning många idag väljer att belöna sig. Det finns ju som sagt andra sätt att unna sig - som inte innefattar mat och dryck. . 

  • 2 augusti 2015 09:24
    aregnisw

    Men alla är vi väl olika, har olika relation med släkt o vänner skulle jag säga till släkten när vi träffas på ett födelsekalas att vi skulle ut och ta en cykeltur skulle ju inte det fungera, däremot har vi alla tagit en lång skön promenad efter att vi har ätit och då är det inga mängder vi äter utan lagom med det mesta och jag äter inte lika mycket som de andra och det finns alltid något för mig som äter Lchf för det vet alla och tar stor hänsyn till idag.

    Det jag kan unna mig och som jag gjort nu ganska ofta är att köpa mig en laktos- o glutenfri räksmörgås med färska räkor på den är så fantastisk god men jag tar ändå bort brödet för jag lägger till ett ägg istället o blir supermätt på det och verkligen njuter.

    Sen unnar jag mig inte så mycket mera just nu för jag håller igen på allt som är onyttigt.

  • 2 augusti 2015 09:35
    aregnisw

    Jo jag förstår hur du menar men vi träffas och gör andra saker med inte bara äter utan är mycket ute i skogen och då brukar hela familjen samlas alla har liten massäck med sig enkelt inte något nån fokuserar på utan vi fokuserar på bär eller svampen då smiley samtidigt som vi får mycket motion.

Logga in för att skriva en kommentar.