icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
9 februari 2020 10:41
1

Fiskgratäng med blomkålsmos

a7c61928-bda2-4268-a2c5-ae6b2f3051cf.jpg

Fiskgratäng var ett stående inslag under min barndom. Främst i fryst form från Findus :D I veckan försökte jag göra ett liknande recept, vilket om jag får säga det själv blev väldigt lyckat!Till och med mannen som inte är så glad för fisk åt med god aptit. Jag har använt blomkål istället för potatis till moset för att minska på kolhydraterna. Till såsen valde jag kokosgrädde, men detta går naturligtvis att byta ut mot "vanlig" grädde, alternativ något växtbaserat alternativ. 

Ingredienser till 4 portioner:       

  • 2 krm Mellanmalen svartpeppar

  • 1 tsk Salt

  • 600 g Torskfilé, skinn och benfri, MSC FELDTS

  • 1 st Lök gul,

  • 1 klyfta(or) Vitlök

  • 20 g Smör fett 80 %

  • 300 g Kokosgrädde

  • 2 msk Citronjuice färskpressad

  • 1 tsk Citronskal

  • 4 msk Dill

  • 1 msk Senap fransk

  • 600 g Blomkål

  • 0.5 dl Smör fett 80 %

Gör så här:

  1. Lägg de tinade torskfileérna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  2. Fräs finhackad lök och pressad vitlök i smör. Fräs till löken blir mjuk. Tillsätt därefter kokosgrädde, dijon, pressad citron samt skal och dill. Låt sjuda upp och häll därefter såsen över fisken.
  3. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka upp och låt sjuda tills den är mjuk. Känn efter med en sticka. Häll sedan av vattnet och kör med mixer till mos. Smaka av med salt och peppar.
  4. Spritsa eller bred ut moset över gratängen.
  5. Smält smör och ringla sedan detta över gratäng och mos. Grädda i 175 graders ugn ca 20 minuter. Höj värmen till 225 med grilleffekt och låt gratängen stå ytterligare fem minuter.

Variationstips

Byt ut blomkålsmoset mot potatismos. Kokosgrädden går att byta ut mot vanlig grädde eller något växtbaserat alternativ. Smöret går även att byta ut till ghee eller olivolja. 

Gillar

Kommentarer

  • 9 februari 2020 18:33
    ulla165

    Har så goda erfarenheter/smakupplevelser med dina recept så det här ska också provlagas....

Logga in för att skriva en kommentar.