Grekisk köttfärsgratäng
Idag bjuder vi på en gratäng med smak av fetaost, spenat, citron, vitlök och oliver. Vi har använt blandfärs, men det går bra att byta ut denna mot exempelvis kyckling- lamm- eller vegetarisk färs. Räknar du kalorier kan du byta ut den rivna osten och fetaosten mot magrare alternativ. Du som är plusmedlem hittar även recpeptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 krm Mellanmalen svartpeppar
- 1 tsk Salt
- 2 msk Oregano
- 500 g Köttfärs blandfärs (50% nöt 50% gris)
- 10 cm Purjolök
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 150 g Fetaost fett 25%
- 200 g Spenat färsk
- 10 cocktail Tomat
- 0.5 st Citron
- 40 g Oliver kalamatas EXOHOS
- 100 g Ost hårdost fett 26%
- 1 msk Smör fett 80 %
Gör så här:
- Fräs spenatbladen i omgångar hastigt i en stekpanna med smör. Ställ åt sidan för att svalna något.
- Lägg färsen i en stor bunke. Tillsätt finhackad purjolök, pressad vitlök, skal från citronen, oregano salt och peppar. Bland allt väl.
- Smula fetaosten grovt i något större bitar. Blanda ner spenaten och fetaosten i färsblandningen. Tryck därefter ut färsen i en ugnssäker form som är ca 20x30 cm.
- Dela tomaterna på mitten och fördela dessa samt oliverna över färsen. Riv osten och fördela jämnt över gratängen.
- Ställ in i 175 grader varmluftsugn ca 30 minuter.
Variationstips
Blandfärsen kan byts ut mot annan färs, exempelvis lamm, kyckling eller vegetariskt alternativ.
Gillar
Kommentarer
-
Detta lät supergott...men oliverna lämnar jag till fjällgubben...då blir han extra glad.
Här testar jag nog med Vegofärs och att inte steka spenaten utan varva den färsk med
färsröran. Jag har stekt spenat förr...men gillar inte att den blir så ” sladdrig”.
Smaken är som baken.
Tack för tipset ...den blir perfekt här nån dag. Ha det fint Jessica ✌️
Senast uppdaterad 21 september 2021 06:59
-
Tack Bella🤗
Logga in för att skriva en kommentar.