icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
19 september 2021 12:08
2

Grekisk köttfärsgratäng

dbc00b43-0537-4f8f-b828-b3e32ae8bd56.jpg

Idag bjuder vi på en gratäng med smak av fetaost, spenat, citron, vitlök och oliver. Vi har använt blandfärs, men det går bra att byta ut denna mot exempelvis kyckling- lamm- eller vegetarisk färs. Räknar du kalorier kan du byta ut den rivna osten och fetaosten mot magrare alternativ. Du som är plusmedlem hittar även recpeptet här. 

Ingredienser till 4 portioner:      

  • 1 krm Mellanmalen svartpeppar

  • 1 tsk Salt

  • 2 msk Oregano

  • 500 g Köttfärs blandfärs (50% nöt 50% gris)

  • 10 cm Purjolök

  • 1 klyfta(or) Vitlök

  • 150 g Fetaost fett 25%

  • 200 g Spenat färsk

  • 10 cocktail Tomat

  • 0.5 st Citron

  • 40 g Oliver kalamatas EXOHOS

  • 100 g Ost hårdost fett 26%

  • 1 msk Smör fett 80 %

Gör så här:

  1. Fräs spenatbladen i omgångar hastigt i en stekpanna med smör. Ställ åt sidan för att svalna något.
  2. Lägg färsen i en stor bunke. Tillsätt finhackad purjolök, pressad vitlök, skal från citronen, oregano salt och peppar. Bland allt väl.
  3. Smula fetaosten grovt i något större bitar. Blanda ner spenaten och fetaosten i färsblandningen. Tryck därefter ut färsen i en ugnssäker form som är ca 20x30 cm.
  4. Dela tomaterna på mitten och fördela dessa samt oliverna över färsen. Riv osten och fördela jämnt över gratängen.
  5. Ställ in i 175 grader varmluftsugn ca 30 minuter.

Variationstips

Blandfärsen kan byts ut mot annan färs, exempelvis lamm, kyckling eller vegetariskt alternativ. 

Gillar

Kommentarer

  • 20 september 2021 08:22
    Bella50

    Detta lät supergott...men oliverna lämnar jag till fjällgubben...då blir han extra glad.

    Här testar jag nog med Vegofärs och att inte steka spenaten utan varva den färsk med

    färsröran. Jag har stekt spenat förr...men gillar inte att den blir så ” sladdrig”. 

    Smaken är som baken.

    Tack för tipset ...den blir perfekt här nån dag. Ha det fint Jessica ✌️

    Senast uppdaterad 21 september 2021 06:59

  • 21 september 2021 05:27

    Tack Bella🤗

     

Logga in för att skriva en kommentar.