icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
28 maj 2017 10:45
4

Hemmagjord falafel

7ba7268f-26da-4d93-975b-40f5be070741.jpg

Det finns väl ingen här som missat artiklarna om typ 1 diabetikernPatrik Olsson som fick bukt på sitt blodsocker med hjälp av bönor? Resistent stärkelse finns bland annat i bönor, kokt kall potatis och gröna bananer och är supermat för bakterierna i våra tarmar - och de har ju en stor betydelse för vår hälsa och välmående. 

Här kommer ett recept på riktigt goda, frasiga kikärtsbullar - falafel! De är allra godast när de är alldeles nygjorda. Jag serverar dem till en stor blandad sallad och gör en kall sås med crème fraiche, vitlök och citron. 

Falafel, 4 portioner:

4,0 dl Kikärter torkade (8 dl färdigkokta)
1,0 msk Buljong, glutenfri
2,0 tsk Potatismjöl el potatisgryn
4,0 msk mjöl Mandel Sötmandel torkad / Mandelmjöl
3,0 st Ägg konventionellt rått
1,0 klyfta(or) Vitlök
1,0 msk Spiskummin
3,0 msk Koriander, finhackad
1,0 tsk Salt
30,0 gram Smör fett 80 %

 

Gör så här:
1. Blötlägg kikärtorna över natten. Häll därefter bort vattnet och lägg dem i en stor kastrull och fyll på med nytt vatten. Tillsätt buljong och låt småputtra på spis ca 50 minuter, eller tills de är färdiga. Väljer du kikärtor på burk hoppar du över det här steget.

2. Kör kikärtorna i en mixer tillsammans med majsstärkelse, mandelmjöl, ägg och pressad vitlök. Sikta på en smågrynig konsistens. Blanda till sist ner kryddorna.

3. Forma sedan små bullar av smeten (ca 24 st) och stek gyllene runt om i smör eller kokosolja.

Du som är plusmedlem hittar receptet här. 

Gillar

Kommentarer

  • 28 maj 2017 16:12

    Bra om LCHF-rörelsen - i sin helhet alltså, inte bara de mest pålästa och kunniga - kan börja acceptera att det finns mer än en sorts kolhydrat där ute och inte alla är dödligt gift, vissa är t om nyttiga för oss! Bönors och kikärtors påverkan på blodsockret har varit känt åtminstone sen 2014 kanske tidigare. Läste på ett annat forum folk som på fullt allvar avrådde från bönor och baljväxter eftersom de "är lika illa som bröd" surprise

    Det där receptet ser ut som godis i mina ögon; alldeles för gott för att räcka till fler än mig!! winklaugh

  • 29 maj 2017 10:53
    ulla165

    Jag har minnsann missat detta! Att "baljväxter är lika illa som bröd" lät beknat för mig. Jag har avstått från kikärter, jag som älskar dom. TACK FÖR TIPSEN! Jag har en nötallergiker hemma då och då, så jag får prova ersätta mandelmjölet med fiberhusk?  Jag fick slänga min d i s k a d mandelkvarn pga denna allergi, så jag vågar inte ha detta mjöl hemma...

  • 30 maj 2017 09:52

    Hej Ulla!
    Nej, det går inte att ersätta mandelmjöl mot fiberhusk. Men det finns ju en massa andra mjölsorter som du kan använda. Ex bovetemjöl, teffmjöl eller rismjöl. Även vanligt vetemjöl och rågmjöl funkar. 

  • 30 maj 2017 14:37
    ulla165

    Tack för tipset, Jessica!

Logga in för att skriva en kommentar.