Janssons frestelse
Janssons frestelse, en klassiker på julbordet! Tillhör även en av faviriterna, tillsammans med sillen då Du som är plusmedlem hittar även recpetet här.
Ingredienser till 8 bufféportioner:
- 0.5 tsk Grovmalen svartpeppar
- 1 nypa Salt
- 800 g Potatis rå
- 1 st Lök gul,
- 250 g Ansjovisfilé Original GREBBESTAD
- 4 dl Vispgrädde fett 40%
- 15 g Smör fett 80 %
Gör så här:
- Smörj en ugnstålig form som är ca 20x15 cm bred och 6 cm djup.
- Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Skala löken, halvera och skär även denna i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i gratängformen. Låt det översta lagret bestå av potatis.
- Ta spadet från en av ansjovisburkarna och häll över frestelsen. Salta och peppra.
- Häll 2,5 dl av grädden över frestelsen och ställ in i 175 graders ugn ca 40 minuter.
- Häll därefter på resten av grädden och låt stå ca 25 minuter till i ugnen. Känn efter med en sticka så att den är färdig. Täck med folie om det behövs.
Gillar
Kommentarer
-
I år blir det en sådan, eller i alla fall snarlik. Inget julbord utan Jansson!
Dessutom en LCHF-jansson med rättika och/eller vitkål.
Förra året var första gången jag gjorde "Majorskans" och den vill sambon ha igen. Skivad potatis, purjolök och sill. Jättegott!
Vår ugn är så liten att jag får mecka lite extra med att byta plats och flytta runt när jag har mer än en gratängform i ugnen. Jag har blivit mer kreativ sedan vi flyttade hit. *skrattar*
Tur jag är ledig hela julveckan.
-
Nu verkar det bli brist på ansjovis...
men det går lika bra med ansjoviskryddad sillfile´?
Det brukar vi ha.
Senast uppdaterad 13 december 2021 06:51
-
Brist på ansjovis?!? *yyyl*
Då blir det att handla redan imorgon.
-
Hänger du inte med Maggan...😲...det har varit nyhet senaste veckan 😄😄
-
Just det har faktiskt gått mig förbi... 🙈😂
-
Det går säkert lika bra med ansjoviskryddad sillfilé👍🏻
Logga in för att skriva en kommentar.