icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
12 december 2021 11:44
6

Janssons frestelse

aa552ed8-8e5f-41f1-a048-d687e2dd9a60.jpeg

Janssons frestelse, en klassiker på julbordet! Tillhör även en av faviriterna, tillsammans med sillen då smiley Du som är plusmedlem hittar även recpetet här. 

Ingredienser till 8 bufféportioner:        

  • 0.5 tsk Grovmalen svartpeppar

  • 1 nypa Salt

  • 800 g Potatis rå

  • 1 st Lök gul,

  • 250 g Ansjovisfilé Original GREBBESTAD

  • 4 dl Vispgrädde fett 40%

  • 15 g Smör fett 80 %

Gör så här:

  1. Smörj en ugnstålig form som är ca 20x15 cm bred och 6 cm djup.
  2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Skala löken, halvera och skär även denna i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis i gratängformen. Låt det översta lagret bestå av potatis.
  4. Ta spadet från en av ansjovisburkarna och häll över frestelsen. Salta och peppra.
  5. Häll 2,5 dl av grädden över frestelsen och ställ in i 175 graders ugn ca 40 minuter.
  6. Häll därefter på resten av grädden och låt stå ca 25 minuter till i ugnen. Känn efter med en sticka så att den är färdig. Täck med folie om det behövs.

Gillar

Kommentarer

  • 12 december 2021 14:34
    MagganD

    I år blir det en sådan, eller i alla fall snarlik. Inget julbord utan Jansson! cheeky

    Dessutom en LCHF-jansson med rättika och/eller vitkål.

    Förra året var första gången jag gjorde "Majorskans" och den vill sambon ha igen. Skivad potatis, purjolök och sill. Jättegott! cheeky

    Vår ugn är så liten att jag får mecka lite extra med att byta plats och flytta runt när jag har mer än en gratängform i ugnen. Jag har blivit mer kreativ sedan vi flyttade hit. *skrattar*

    Tur jag är ledig hela julveckan. laugh

  • 12 december 2021 17:22
    Bella50

    Nu verkar det bli brist på ansjovis...

    men det går lika bra med ansjoviskryddad sillfile´?

    Det brukar vi ha.

    Senast uppdaterad 13 december 2021 06:51

  • 12 december 2021 17:28
    MagganD

    Brist på ansjovis?!? *yyyl*

    Då blir det att handla redan imorgon. surprise

  • 12 december 2021 18:29
    Bella50

    Hänger du inte med Maggan...😲...det har varit nyhet senaste veckan 😄😄

  • 12 december 2021 18:32
    MagganD

    Just det har faktiskt gått mig förbi... 🙈😂

  • 13 december 2021 06:51

    Det går säkert lika bra med ansjoviskryddad sillfilé👍🏻

Logga in för att skriva en kommentar.