icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
19 februari 2022 19:41
6

Köttfärsgratäng med osttäcke och basilikasås

f22606cc-5598-400c-b3a4-a45e58641e2b.jpg

Här kommer ett recept på en snabb och enkel färsgratäng med smak av tomat, basilika och vitlök. Funkar perfekt att frysa in till lunchlådor. Du som är plusmedlem hittar även recpetet här. 

Ingredienser till 4 portioner:        

  • 1 krm Mellanmalen svartpeppar
  • 1 tsk Salt
  • 600 g Köttfärs blandfärs (50% nöt 50% gris)
  • 4 dl Basilikasås Barilla
  • 1 st Lök gul,
  • 1 msk Smör fett 80 %
  • 1 klyfta(or) Vitlök
  • 120 g Ost hårdost fett 28%
  • 40 g Blandsallad SallaCarte
  • 8 cocktail Tomat

Gör så här:

  1. Skala och hacka den gula löken. Stek tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna tills löken blir mjuk och får lite färg. Vänd därefter ner tomatsåsen, blanda runt och ställ åt sidan.
  2. Riv osten på grövsta sidan av ett rivjärn.
  3. Tryck ut färsen i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Häll över tomatsås och toppa med riven ost.
  4. Grädda i 225 graders ugn ca 20 minuter.
  5. Servera tillsammans med sallad och tomater.

Variationstips

 

Blandfärsen kan bytas ut mot andra alternativ exempelvis kyckling eller något vegetariskt alternativ. 

 

Kommentarer

  • 20 februari 2022 07:50
    Bella50

    Mums fillibabba...jag ääälskar lådor och gratänger. 🙏

    Vi äter mycket VEGO nu , så tänker prova med Vegofärs.

    Funderar direkt på om den också kan läggas ner ” rå” i formen 🤔 eller ska stekas först ? 

    Just Coop vegofärsen fick då fart på min mage , vid första testet, så den kanske behöver mer tid i pannan / ugnen för att inte ge dessa ljudliga biverkningar 😂🤔

    Ha en fin dag Jessica 🥰

     

  • 20 februari 2022 12:09

    Jag gillar också gratänger, speciellt när det inte tar någon tid alls att tillaga. Har inte testat med vegofärs, men berätta gärna hur resultatet blev om du provar. Ha en fin dag du med Bella!

  • 20 februari 2022 13:04
    Bella50

    Testa ska jag absolut...✌️

    En underbar vinterdag häruppe på fjället ...har varit ute och pulsat med stavarna i 50 min.

    7212a3ab-f429-40c3-9d80-ef0124907bb0.jpeg

    Senast uppdaterad 21 februari 2022 11:20

  • 21 februari 2022 19:27
    Bella50

    1:a testet gjort..a´ la Bella 

     Blir repris på den. Tack för inspirationen Jessica

    Vi tog Vegofärs och det blev riktigt gott...och enkelt. Jag förgräddade färsen i formen (utan fett.) ..och vände det ett par gånger ( detta för att inte få ” luftbiverkningar” i tarmsystemet, vilket hände senast )

    Vi hade ingen färdig Basilikasås ...utan gjorde vår egen på krossade tomater med örter + lök, vitlök och basilika såklart. Lite Ajvar relish som extra djup. 

    c774ed7e-dd94-4b33-a4c0-b450ca99ff20.jpeg

  • 22 februari 2022 08:39

    Vad kul att det blev lyckat med vegofärsen👍🏻
    Godare att göra sin egen sås med😁

  • 22 februari 2022 08:46
    Bella50

    Ja, detta går ju att variera på många vis. 

    Tyvärr,  tål vi inte VEGO färs lika bra som andra alternativ i handeln...så nästa test får det bli annat ” i botten” så att säga. Testa ska vi oavsett.

    Önskar dig en bra dag 🥰

Logga in för att skriva en kommentar.