icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
23 februari 2020 14:19
2

Laxgratäng med spenat och ost

3b50b9b5-cb5f-43b8-8f34-de8646d38b60.jpg

Här kommer ett recept på en enkel och snabblagad gratäng med lax och spenat i en krämig sås. Jag har använt fullfeta mejeriprodukter vilket ger ett högt energivärde, men det går självklart att byta ut mot mindre feta alternativ om man vill det. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.

Ingredienser till 5 portioner:     

 

  • 1 krm Svartpeppar

 

  • 1 nypa Salt

 

  • 500 g Lax rå

 

  • 400 g Spenat

 

  • 1 st Lök gul,

 

  • 1 klyfta(or) Vitlök

 

  • 2 dl Vispgrädde fett 40%

 

  • 150 g Färskost fett 27% typ Philadelphia

 

  • 0.5 st Citron

 

  • 240 g KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN Ridderheims

 

  • 15 g Smör fett 80 %

 

  • 80 g Ost hårdost fett 28%

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Lägg ner finhackad lök och pressad vitlök. Låt fräsa en stund så den blir lite mjuk. Tillsätt därefter grädde och färskost och låt koka upp.
  2. Tillsätt saft från en halv citron samt den färska spenaten i såsen och rör om. (Det går även bra att använda fryst spenat, men då måste den vara tinad och all vätska ska ha pressats ur den.) Tag från plattan och ställ åt sidan när spenaten "kokat in". Smaka och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Skär laxen i bitar och lägg i en ugnsfast form.
  4. Skiva kronärtskockshjärtan och lägg ovanpå laxen.
  5. Häll på såsen och toppa sedan gratängen med riven ost.
  6. Grädda ca 15 minuter i 200 grader varm ugn.

Variationstips

Byt ut laxen mot exempelvis torsk. 

Serveringstips

Med kokt blomkål, blomkålsris eller kokt potatis. 

 

Gillar

Kommentarer

  • 23 februari 2020 20:36
    Bella50

    Det lät supergott...som vanligt. tack👏👏

  • 24 februari 2020 18:57

    Tack Bella :D

Logga in för att skriva en kommentar.