Laxgratäng med spenat och ost
Här kommer ett recept på en enkel och snabblagad gratäng med lax och spenat i en krämig sås. Jag har använt fullfeta mejeriprodukter vilket ger ett högt energivärde, men det går självklart att byta ut mot mindre feta alternativ om man vill det. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 5 portioner:
- 1 krm Svartpeppar
- 1 nypa Salt
- 500 g Lax rå
- 400 g Spenat
- 1 st Lök gul,
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 2 dl Vispgrädde fett 40%
- 150 g Färskost fett 27% typ Philadelphia
- 0.5 st Citron
- 240 g KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN Ridderheims
- 15 g Smör fett 80 %
- 80 g Ost hårdost fett 28%
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Lägg ner finhackad lök och pressad vitlök. Låt fräsa en stund så den blir lite mjuk. Tillsätt därefter grädde och färskost och låt koka upp.
- Tillsätt saft från en halv citron samt den färska spenaten i såsen och rör om. (Det går även bra att använda fryst spenat, men då måste den vara tinad och all vätska ska ha pressats ur den.) Tag från plattan och ställ åt sidan när spenaten "kokat in". Smaka och krydda med salt och svartpeppar.
- Skär laxen i bitar och lägg i en ugnsfast form.
- Skiva kronärtskockshjärtan och lägg ovanpå laxen.
- Häll på såsen och toppa sedan gratängen med riven ost.
- Grädda ca 15 minuter i 200 grader varm ugn.
Variationstips
Byt ut laxen mot exempelvis torsk.
Serveringstips
Med kokt blomkål, blomkålsris eller kokt potatis.
Gillar
Kommentarer
-
Det lät supergott...som vanligt. tack👏👏
-
Tack Bella :D
Logga in för att skriva en kommentar.