icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
12 december 2022 13:35

LCHF Jansson med rättika

a941a173-9087-4b8b-a5a3-f84e8211df03.jpeg

Visst har Jansson en given plats på julbordet? Om du äter enligt LCHF eller vill hålla nere på kolhydraterna måste du prova denna variant som är gjord på rättika istället för potatis. Den är krämig och len i smaken då både färskost, grädde och crème fraiche ingår. Du som är plusmedlem hittar även receptet här. 

Ingredienser till 6 portioner:       

  • 1 nypa Salt

  • 1 krm Grovmald svartpeppar

  • 450 g Rättika

  • 1.5 st Lök gul,

  • 1 burk(ar), a´125 g Ansjovis skarpsill inlagd

  • 2 dl Vispgrädde fett 40%

  • 150 g Färskost fett 27% typ Philadelphia

  • 0.5 dl Creme fraiche fett 34%

  • 1 msk mjöl Mandel Sötmandel torkad / Mandelmjöl

  • 40 g Smör fett 80 %

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rättikan och skär därefter i 0,5 cm skivor. Skär sedan skivorna till stavar som är ca 0,5 cm. Koka rättikan i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek i lite av smöret tills den mjuknar något.
  3. Blanda grädde, färskost, crème fraiche och spad från ansjovis i en skål.
  4. Fördela hälften av rättikan i en ugnsfast liten form. Fördela ansjovisen ovanpå. Lägg på resterande mängd rättika och häll över gräddblandningen.
  5. Pudra mandelmjöl över gratängen och fördela resterande del av smöret ovanpå.
  6. Grädda i ugn ca 40 minuter. Känn efter med en sticka så att rättikan är mjuk.

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.