LCHF Jansson med rättika
Visst har Jansson en given plats på julbordet? Om du äter enligt LCHF eller vill hålla nere på kolhydraterna måste du prova denna variant som är gjord på rättika istället för potatis. Den är krämig och len i smaken då både färskost, grädde och crème fraiche ingår. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 nypa Salt
- 1 krm Grovmald svartpeppar
- 450 g Rättika
- 1.5 st Lök gul,
- 1 burk(ar), a´125 g Ansjovis skarpsill inlagd
- 2 dl Vispgrädde fett 40%
- 150 g Färskost fett 27% typ Philadelphia
- 0.5 dl Creme fraiche fett 34%
- 1 msk mjöl Mandel Sötmandel torkad / Mandelmjöl
- 40 g Smör fett 80 %
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala rättikan och skär därefter i 0,5 cm skivor. Skär sedan skivorna till stavar som är ca 0,5 cm. Koka rättikan i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Låt rinna av i durkslag.
- Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek i lite av smöret tills den mjuknar något.
- Blanda grädde, färskost, crème fraiche och spad från ansjovis i en skål.
- Fördela hälften av rättikan i en ugnsfast liten form. Fördela ansjovisen ovanpå. Lägg på resterande mängd rättika och häll över gräddblandningen.
- Pudra mandelmjöl över gratängen och fördela resterande del av smöret ovanpå.
- Grädda i ugn ca 40 minuter. Känn efter med en sticka så att rättikan är mjuk.
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.