LCHF Janssons frestelse
Det börjar närma sig julafton, bara två veckor kvar. En rätt som är självklar på mitt julbord är Janssons frestesle. I år blir det en LCHF variant med rättika istället för potatis. Varför inte testa att göra den du med och se om den får en plats på ditt julbord med? Du som är plusmedlem hittar receptet här. Trevlig andra advent!
Ingredienser till 4 portioner
500,0 gram Rättika
1,0 st Lök gul eller röd
1,0 burk(ar), a´125 g Ansjovis skarpsill inlagd
2,0 dl Creme fraiche fett 34%
100,0 gram Färskost fett 27% typ Philadelphia
1,0 dl (ovispad) Vispgrädde fett 40%
1,0 nypa Svartpeppar, mald
Gör så här:
1. Börja med att skala rättikan. Skiva den sedan i ca en halv cm skivor, som sedan skärs till stavar. Koka dessa i ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt rättikan rinna av i durkslag eller sil.
2. Skala och skiva löken tunt. Blanda crème fraicha, färskost grädde och peppar i en skål. Varva sedan rättika, lök ansjovis och sås om vartannat. Fick ihop tre lager rättika i den här formen. Grädda i 225 graders ugn ca 40 minuter.
3. Täck med folie om gratängen börjar få för mycket färg.
Gillar
Kommentarer
-
Den är fin!
-
Så gott med rättika. T.o.m. till mos.
Logga in för att skriva en kommentar.