LCHF Janssons frestelse
Redan andra advent! Julstämningen har inte riktigt infunnit sig hos mig, mycket med tanke på vädret här nere i Skåne. Men jag gör mitt bästa för att den ska infinna sig och pyntar lägenheten med julstjärnor, en och annan tomte och tänder lite ljus.
Ikväll ska vi hem till min syster på lite julmat. Jag ska ta med mig den här varianten av Janssons frestelse, som är gjord på rättika istället för potatis. Ett alternativ för de som vill hålla nere på kolhydraterna. Du som är plusmedlem hittar även receptet här. Önsar er en trevlig andra advent!
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 g Rättika
- 1 st Lök gul,
- 1 burk(ar), a´125 g Ansjovis skarpsill inlagd
- 2 dl Creme fraiche fett 34%
- 100 g Färskost fett 27% typ Philadelphia
- 1 dl Vispgrädde fett 40%
- 1 nypa Svartpeppar, mald
Gör så här:
- Börja med att skala rättikan. Skiva den sedan i ca en halv cm skivor, som sedan skärs till stavar. Koka dessa i ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt rättikan rinna av i durkslag eller sil.
- Skala och skiva löken tunt. Blanda crème fraicha, färskost grädde och peppar i en skål. Varva sedan rättika, lök ansjovis och sås om vartannat. Fick ihop tre lager rättika i den här formen. Grädda i 225 graders ugn ca 40 minuter.
- Täck med folie om gratängen börjar få för mycket färg.
Gillar
Kommentarer
-
Vi gör också på rätttika. Ha det gott nu 👏😍
-
Tack det samma Bella :D
Logga in för att skriva en kommentar.