icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
10 september 2017 11:37
4

LCHF: Skogspanna

436b4add-1f99-442c-9a2f-d2d8bd469350.jpg

Hej vänner!

Jag vet inte hur det är på de sydligare breddgraderna, men här uppe i Hudik har hösten gjort entré. Löven börjar skifta till gult, det regnar en hel del och temperaturen kryper neråt. Vad jag gillar med hösten är att man blir sugen på mer rustik mat. Grytor och långkok! 

Igår gjorde jag den här skogspannan som är en återkommande höstfavorit. Tyvärr hittade jag inte tillräckligt med kantareller på min skogstur, så det blev till att köpa champinjoner istället. Lingon hittade jag däremot i massor!

Här kommer i varje fall receptet. Du som är plusmedlem hittar det här.

Till 4 portioner behöver du:

600,0 gram fläskfilé rå
15,0 gram Smör fett 80 %
1,0 st Lök gul eller röd
250,0 gram Champinjoner
4,0 dl (ovispad) Vispgrädde fett 40% 
1,0 msk Sojasås
1,5 msk Köttfond flytande 
2,0 tsk Timjan, torkad
1,0 krm Svartpeppar
1,0 nypa Salt
0,5 dl Lingon

Gör så här:
1. Börja med att putsa fileérna och skär i lagom bitar. Bryn runt om i smör i stekpanna. Lägg åt sidan när det är genomstekt.

2. Hacka löken och skär svampen i mindre bitar. Bryn i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt ev mer smör. Stek på hög värme, salta lite, så vattnet släpper från svampen. Tillsätt sedan soja, fond grädde och timjan. Koka upp och sjud ca 5 min.

3. Tillsätt lingonen (vill man ha en sötare sås tar man rårörda lingon) och köttet. Låt det bli varmt , det tar ett par minuter.

4. Servera tillsammans med kokt blomkål eller kokt blomkålsris.

Gillar

Kommentarer

  • 10 september 2017 14:49
    Suskarl

    Ser fantastiskt gott ut. Detta måste prövas. 

  • 10 september 2017 17:17
    aregnisw

    Låter smaskigt tack för tipset yes

  • 4 oktober 2017 21:51
    Ghj

    Hej. Letar efter något som kan hjälpa min son att gå ner i vikt  Kan det verkligen vara hälsosamt med allt fett som är i recepten? Har alltid ätit fettsnålt så det känns ohälsosamt med alltfett. Hur påverkas hjärtat av allt fett?

    Hälsar Harriet i Hudik

  • 5 oktober 2017 09:52

    Hej Harriet!

    Det är skillnad på fett och fett, precis som det är skillnad på olika typer av kolhydrater. 

    Hjärtat påverkas inte negativt av rätt sorts fett, precis som blodsockret inte påverkas negativt av rätt sorts kolhydrater. 

    Det finns färdiga menyer här på matdagboken. Om du upplever att LCHF innehåller för mycket fett så kan du välja en annan kosthållning med mindre (men fortfarande bra) fett, exempelvis paleo. 

    /Jessica

Logga in för att skriva en kommentar.