icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
19 september 2014 09:02
1

Light produkter kan vara farligt

De senaste dagarna har man kunnat läsa om att lightprodukter kan vara farligt för hälsan. Nedanstående kunde man läsa i DN i onsdags:

Konstgjorda sötningsmedel ökar risken för ohälsa, stick i stäv med vad man hittills trott. Forskningen visar att medlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

Socker ersätts med konstgjorda sötningsmedel. En artikel i Nature visar nu israeliska forskare att artificiella sötningsmedel har en rakt motsatt effekt mot vad man tidigare trott, både hos möss och människor.

– Till vår förvåning resulterar dessa ämnen i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel. Nedsatt glukostolerans innebär en försämrad förmåga hos kroppen att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.

Forskarna kunde visa att det är tarmens bakterier som är orsaken, att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden. I ett av försöken fick sju friska frivilliga äta sötningsmedel. Efter bara fyra dagar hade hälften av dem drabbats av förhöjda blodsockernivåer.

– Alla verkar inte drabbas. Faktum är att vi till och med kunde förutsäga vilka som skulle drabbas bara genom att studera deras tarmflora, säger Eran Segal, artikelns andre huvudförfattare.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, tycker att resultaten är ”oerhört intressanta”, framför allt med tanke på att utgångspunkten i dag är att konstgjorda sötningsmedel är helt ofarliga.

Jag tycker det är otäckt att dessa sötningsmedel förändrar tarmfloran. Det är ju den som ligger till grund för hela vår hälsa och vårt immunförsvar! Sen tycker jag det är ganska självklart att kroppen kommer reagera negativt på något som är kemiskt tillverkat. Transfett och härdat fett är ju också saker som är framställda på kemisk väg-och dessa vet vi ju idag med oss om att de är direkt hälsoskadliga.....

 

Gillar

Kommentarer

  • 19 september 2014 18:26
    aregnisw

    Intressant och visst är det otäckt läste om det själv i morse.

Logga in för att skriva en kommentar.