icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
28 januari 2013 17:49
2

Mättat fett, alltid lika hett

Allt fler konsumenter väljer feta produkter framför nyckelhålsmärkta. Nyckethålet ska vara ett hälsosamt alternativ, och ska vara en enkel guide till konsumenten om vilka produkter som är "hälsosamma, magra och nyttiga". För att ett livsmedel ska få "stoltsera" med det gröna nyckelhålet måste produkten uppnå ett eller flera kriterier: [PUNKT] mindre eller nyttigare fett (gärna mindre eller inget alls, för fett är ju farligt ;) ) [PUNKT] mindre socker (high five!) [PUNKT]mindre salt (bra, då kan man ju salta själv) [PUNKT] mer kostfiber och fullkorn jämfört med andra livsmedel av samma typ (bra för vissa magar, men inte alla) Ett livsmedel med nyckelhålsmärkning kan däremot innehålla hur många e-ämnen som helst. Att äta naturlig och oprocessad mat har alltså ingenting med nyckelhålsmärkning att göra. Var finns det hälsosamma tänket i detta? Det är alltså viktigare att dra ner på fetthalten och tillsätta kemikalier, än att äta den feta naturliga produkten...Och 1+1=3.... På frågan varför man ska äta nyckelhålsmärkt står det såhär på SLV: s hemsida. "Den livsstil du väljer påverkar din hälsa. Genom att äta hälsosamt och röra på dig regelbundet kan du minska risken för sjukdomar som fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, vissa cancersjukdomar och benskörhet. Även risken för karies och förstoppning minskar om du äter hälsosamt." Jag köper alla ovanstående argument. Men att äta hälsosamt är inte lika med att äta nyckelhålsmärkt, som allt fler verkar inse. Anette Jansson, "nyckelhålsansarig" på SLV uttalar sig om den nedåtgående trenden. -"Diskussionen om fettets fördelar gått för långt. Att använda LCHF för att gå ner i vikt kan fungera, men om stora delar av befolkningen börjar anamma den här dieten blir vi oroliga. Att äta så stora mängder mättat fett under lång tid leder till att blodfetterna ökar och hjärt-kärlsjukdomar går upp. Hon betonar att nyckelhålet är ett verktyg som ska göra det enkelt för konsumenterna att välja hälsosam mat. (WTF!!! - min anmärkning). Såväl Livsmedelsverket som de flesta andra länders hälsomyndigheter försöker få människor att äta mindre fett från djurriket. Vi behöver en mera nyanserad debatt om vad som är hälsosam mat. Framför allt är det viktigt att få ner konsumtionen av smör och grädde, säger Anette Jansson." Varför? För att mättat fett är farligt? Suck!. Hur många läkare och docenter ska behöva bevisa att det inte finns något samband mellan vare sig mättat fett och hjärt och kärl sjukdom eller mättat fett och dåliga kolesterolvärden??? Inte ens SLV har kunnat styrka en endaste studie i ämnet, under de två år som kostdebatten blomstrat. Jag har själv varit en vilsen fettskrämd och lightsökande själ. Det är ju detta man fått inpräntat i sig under hela ens uppväxt. Hur farligt det är med fett, och speciellt av den mättade sorten då. Som tur är har jag alltid varit intresserad av kost och hälsa och aktivt sökt information om ämnet, vilket har lett mig in på LCHF /paleospåret. Thank God för det!

Kommentarer

  • 28 januari 2013 18:13
    anna54
    Jag använder rapsolja i maten. Tror inte att det är så bra med för mycket animaliskt fett under en längre period.
  • 28 januari 2013 18:25
    Rapsolja är bra, men oljor bränns lätt vid när man steker i dom. Själv använder jag mig hellre av kokosfett eller smör. Animaliskt fett är neutralt för kroppen och helt ofarligt, men självklart kan man undvika det om det inte känns rätt för en. Det är ju som tur är inte essentiellt.

Logga in för att skriva en kommentar.