Önskan om att älska lever
Om man vill äta en näringstät och hälsosam kost så bör lever ingå i denna. Vi äter idag mest muskelkött, vilket är långtifrån vår ursprungliga föda och det är absolut inte den typ av kött vi bör basera vårt proteinintag på. Att sedan hitta inälvsmat från gräsuppfödda djur är inte det enklaste, men det går. Jag har gjort många och tappra försök med lever. Främst kycklinglever då de anses ha den minst påtagliga leversmaken, men jag är nog inte beredd att hålla med om det där.
Jag har testat leverpastej, lever som steks hårt med gyroskryddor, lägga lever i mjölk innan stekning, råa "leverkulor" , köttfärssås med lever, levergryta med fransk senap och pepparrot och ruccola - men ingenting har fungerat!
För ett tag sedan köpte jag mig 1/4 kalv uppfödd på gräs från en närproducerande bonde här i Skåne. Bara det var en ynnest! Sedan fanns även möjligheten att köpa till en organlåda, vilket jag gjorde - så nu sitter jag här med sisådär 3 kilo kalvlever och har än så länge provat två nya recept, varav ett fungerar klockrent och har seglat upp som nummer ett (eller rättare sagt ätbart;) på leverlistan.
Leverpate´! 1/3 lever, 2/3 lammfärs som man sedan bakar i ung med ägg och en massa kryddor. Gör en stor gratängfroma som jag sedan fryser in i portionsbitar och äter tillsammans med rårivna rödbetor, stekt svamp och blandade gröna blad. Planen är att successivt minska på mängden lammfärs till fördel för lever. Det får ta sin lilla tid. Små doser av lever är bättre än ingen leve, eller hur?!
Lägger upp receptet inom kort!
Gillar
Kommentarer
-
Ser sjukt gott ut! :-)
-
Jag älskar lever
ser fram emot receptet.
-
Hade jag lever vet jag två familjemedlemmar som skulle bli väldigt glada. Torkad lever är riktigt lyxigt hundgodis!
-
Ser gott ut. inväntar recept
-
Ser superduper ut 🌹👏
Logga in för att skriva en kommentar.