Rotfruktssoppa med krispig halloumi
Här kommer ett recept på en rotfruktssoppa med smak av chili, ingefära och lime. Det som bidrar till pricken över i:et är den krispiga halloumin och de rostade pumpakärnorna. Själv älskar jag koriander så brukar även klippa ner rilkligt av detta innan jag serverar soppan. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 tsk Chiliflakes
- 0.5 msk Örstsalt, Trocomare
- 300 g Morot
- 250 g Kålrot
- 400 g Potatis rå
- 3 dl Kokosmjölk,
- 1 msk Smör fett 80 %
- 1 st Lime
- 20 g Ingefära
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 200 g Halloumiost fett 22%
- 30 g Pumpakärnor rostade & salta - Risenta
Gör så här:
- Skala morot, kålrabbi och potatis. Skär i grova bitar och lägg i en kastrull. Krossa vitlöken med bredsidan av en grov kniv och lägg även ner denna. Täck rotfrukterna med vatten och tillsätt örtsalt. Låt koka 15 minuter till rotfrukterna är mjuka.
- Sila av vattnet frön grönsakerna, men spara detta.
- Klicka ner smöret i rotfrukterna. Tillsätt lite av vattnet de kokat i. Mixa med mixer alternativt en elvisp till en jämn konsistens. Tillsätt eventuellt lite mer av vattnet.
- Tillsätt därefter kokosmjölk, riven ingefära, pressad juice från 1 hel lime samt finrivet skal från ½ lime. Smaksätt med chiliflakes, salt och svartpeppar.
- Koka upp soppan och späd med mer kokspad till önskad konsistens.
- Smula ner halloumin i en torr stekpanna. Rör runt då och då och stek tills den får färg.
- Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumi samt rostade pumpakärnor.
Variationstips
Kokosmjölken går att byta ut mot vanlig mjölk, växtmjölk alternativt grädde. Smör kan bytas ut mot kokosolja.
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.