icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
13 december 2012 20:44

Socker, kolesterol och åderförkalkning

Fett gör dig fet, du blir grön av grönsaker och av socker blir du söt. Ungefär lika sant som att fett kloggar igen dina kärl och leder till åderförkalkning och åderförfettning. Allt mer pekar på att det är vårt intag av socker, som leder till dessa åkommor. Hittade en enkel och bra förklaring av Ann Fernholm. ”Socker och andra snabba kolhydrater höjer dina blodsocker och rubbar dina blodfetter. Din kropp blir inflammerad. Åderförkalkning är en inflammation i ådrorna. Som jag skriver i boken upptäckte en annan professor på Karolinska Institutet, Göran Hansson, att åderförkalkning är en komplicerad process där immunförsvaret reagerar på blodådrorna. När du äter socker och andra snabba kolhydrater, kommer storleken på dina onda LDL-kolesterolpartiklar att bli mindre. Detta leder till, menar vissa forskare, att de lättare tränger in i blodkärlen och fastnar i cellväggen. Dessa små partiklar ”rostar” också lättare; de kommer att oxidera. Immunförsvaret reagerar på dessa sönder-rostade partiklar." Det är alltså socker som påverkar det onda kolesterolet (LDL) i en negativ riktning, inte fett. Ett högt blodsocker och höga insulinnivåer ökar alltså risken för åderförkalkning. Vilken mat är det som påverkar vårt blodsocker och våra insulinnivåer då? Fett? Nope, inte det minsta Protein? Nope, eller jo - lite grann Kolhydrater? Check! Det börjar bli svårt att hitta några positiva argument för en kost baserad på mycket kolhydrater. Just nu kommer jag på noll. Kan ni komma på några?

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.