icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
16 januari 2013 18:02
8

Tillskott eller mat?

Självklart vill jag säga mat, men är det möjligt att få i sig tillräckliga mängder vitaminer och mineraler via maten vi äter? Grönsaker växthusodlas och plockas innan de hunnit mogna. Transporteras sedan långa sträckor, innan de till slut hamnar hemma hos dig. Väl där kommer några av dom att wokas eller stekas. Kanske till och med värmas på i micron nästkommande dag, när resterna tas med som lunchlåda. Hur mycket vitaminer och mineraler finns egentligen kvar när vi väl ska äta grönsakerna? Fisk ska vi också äta. Gärna fet fisk för i den finns det mycket omega-3. Gör det? Med tanke på att 99% av all lax är odlad och därmed uppfödd på icke artegen föda, kan man undra hur mycket omega-3 fisken verkligen innehåller. Kan man ens köpa köpa lax som inte är odlad idag? Magnesium är en mineral som de flesta har brist på. Jag led själv tidigare av så kallade restless legs, vilket är ett tydligt tecken på just magnesiumbrist. Det rekommenderade dagsintaget för en vuxen person ligger på ca 300 mg/per dag. Till att börja med, vad säger RDI (rekommenderat dags intag) oss? Det är den absoluta minimidosen som myndigheter rekommenderar oss, vilket är en lägstanivå för att förhindra uppkomst av vissa bristsjukdomar. Jag har provat att få i mig den rekommenderade dosen via mat. 100 g paranötter per dag ger hela dagsbehovet av magnesium, vilket skulle avhjälpa mina restless legs. Det gjorde det inte. Började ta tillskott, och fick ta så mycket som 900 mg/per dag, dvs tre gånger den rekommenderade dosen, innan jag blev avhjälpt (nu är jag nere på 600 mg). Det hade varit svårt att få i sig denna mängd magnesium via kosten. Även zinkbrist är vanligt. Hade ingen aning om att jag led av detta, förrän jag startade the biosignature. Började med att göra ett zinktest. Man tar en klunk vatten som är utspädd med zinksulfat. Håller detta i munnen en stund och sväljer sedan. Om det smakar som vatten tyder det på svår och långt gången zinkbrist. Guess what? Det smakade som vatten. Zink finns rikligt i vetekli, veteflingor, rågkli och lever. Äter inget av ovanstående (lever borde man äta för det innehåller grymt mycket bra saker, men nä……). Rimliga mängder kan hittas i nötkött och i cashewnötter. För att komma upp i RDI måste man äta 200 g nötkött och 100 g cashewnötter varje dag. Och då pratar vi för att komma upp i RDI, lägstanivån remember. Jag skulle önska att det var möjligt att få i sig rätt mängd av vitaminer och mineraler enbart via kosten, men med facit i hand så ställer jag mig tveksam till detta. Gillar inte tanken på att poppa piller heller, men går det att undvika om man vill må sitt bästa? Jag menar inte på något sätt att man ska välja tillskott istället för mat, men för min egen del har jag insett att jag inte får i mig tillräckligt av vissa vitaminer och mineraler – och ser inget alternativ än att komplettera med tillskott. Hur tänker ni kring mat och tillskott? Äter ni några tillskott och i så fall vilka?

Kommentarer

  • 16 januari 2013 20:47
    lflickan
    Jag äter d-vitamin nästan hela året, tycker att min hud blivit mindre torr och mår bättre på hösten, blir lätt deppig då. Fryser så lätt så går inte så lättklädd som man kanske borde på sommaren så man får i sig d-vitamin från solen. :) Annars är jag generellt emot tillskott, vill gärna få i mig det jag behöver från maten. Men just d-vitamin är svårt.
  • 16 januari 2013 18:13
    när jag tränade mycket, svettades mycket, led jag brist på de flesta mineraler så jag fick tillskott på recept, järn, magnesium, zink. nu tränar jag inte lika mycket och värdena är perfekta utan tillskott. jag tror att man svettas ut de livsnödvändiga mineralerna vid hård fysisk påfrestning och att det är viktigt att istället för vanligt kranvatten fylla på med mineralvatten och sportdryck?
  • 16 januari 2013 18:34
    Mineralvatten -check! Sportdryck...nä ;) Vanligt vatten med lite citron och en tesked mineralsalt är ett (enligt mig) bättre alternativ. Men ja absolut, intensiv träning gör så att brister lättare uppstår.
  • 16 januari 2013 18:36
    LUAL
    Jag tar D-vitamin när jag vet att jag inte kommer att kunna få det den naturliga vägen, dvs med solen. Visst kan man få det med fet fisk men det äter jag nog inte tillräckligt ofta. Magnesium tar jag för att slippa kramp i vaderna. Just nu tar jag också järntabletter men det är för att jag nyss har lämnat blod. Vanligtvis ligger mina järnvärden på toppennivåer. Sedan jag började med LCHF så har de gamla järnpannorna kommit fram igen ur skåpen. Det var ju när det skulle vara fettsnålt som man var tvungen att använda teflon.
  • 16 januari 2013 19:01
    Älskar järnpannor :) Jag har precis själv investerat i ett gjutjärn och fler ska det bli!
  • 16 januari 2013 21:15
    D-vitamin är ett bra tillskott:) jag gillar inte heller stoppa i mig piller framför mat, men jag tror det finns tillfällen då det kan vara bra att komplettera. Men mat framför tillskott, absolut!
  • 17 januari 2013 06:34
    jag får till och med i mig för mycket d vitamin enligt md om de ni går såhär års;-) köp närområde produkter. kansler finns det nån gård i närheten av dig som säljer tänk på att köpa ekologiskt te.x ägg från föregående höns osv som får i sög bra föda. frysta grönsaker bevara ju också alla minerlarer . jag tar bara c vitamin tillskott:-)
  • 18 januari 2013 07:51
    Ja om man ser till RDI hamnar man lätt över gränsen på D-vitamin, men just RDI för D-vitamin ligger ganska lågt. (400 IE per dag), medan många menar på att det optimala dagsintaget ligger på mellan2000-4000 IE. Vad gäller mat försöker jag köpa ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt, med tanke på näringsinnehåll och miljö. Vi har ju en bra matmarknad här i Malmö som fokuserar på just detta. Tack för din input och ha en skön helg ;)

Logga in för att skriva en kommentar.