Ugnsbakad lax med citronsås
Här kommer ett enkelt och gott recept på laxfilé som gratineras i en citronsås med osttäcke i ugn. Jag serverar laxen tillsammans med kokt blomkål. Det går bra att byta ut mjölkprodukterna mot magrare varianter om du föredrar detta. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 krm Mellanmalen svartpeppar
- 1 tsk Salt
- 560 g Laxfilé - portion FINDUS
- 1.5 dl Vispgrädde fett 40%
- 1.5 dl Creme fraiche fett 34%
- 1 st Citron
- 1.5 msk Fiskfond BONG TOUCH OF TASTE
- 120 g Ost hårdost fett 28%
- 600 g Blomkål
- 1 dl Vatten
Gör så här:
- Sött ugnen på 175 grader. Lägg laxfileérna i en ugnssäker form.
- Vispa ihop grädde, crème fraiche, vatten, fond samt skal och saft från citronen. Smaka av med salt och peppar. Höll därefter såsen över laxen.
- Strö över riven ost och gratinera i 15 minuter. Höj därefter till 250 grader och sätt på grillfunktionen. Låt gratinera ca 5 minuter till.
- Dela blomkålen i buketter. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Servera till den gratinerade laxen.
Gillar
Kommentarer
-
Nu blev jag sugen på den goda firren 😋✌️...men det står inte på dagens meny , tyvärr 😂🥺
Senast uppdaterad 7 november 2021 11:13
-
Detta blir fredagsfisken! Låter smarrigt med ost ovanpå. Lägger nog till en rejäl bädd av hela spenatblad under laxen, och skär bort skinnet före tillagning.
Plus att jag alltid har termometer i fisken istället för att lita på tider. Laxen är perfekt när termometern visar 50C på tjockaste stället, inte mer och inte mindre. Enligt mig alltså. Andra kan tycka annat. Jag vill inte att den ska vara som sushi, men inte heller torr och överstekt.
Logga in för att skriva en kommentar.