icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
10 januari 2013 21:28

Varför fruktos är värre än glukos

Många har fått för sig att fruktos skulle vara ett bättre alternativ än glukos, i och med det låga GI-värdet, men det är en sanning med modifikation. Fruktos omvandlas lättare till fett i kroppen, än vad glukos gör. Hittade en galet bra förklaring i en mycket bra bok. I vanliga fall, när man äter “glukosmat” (ex. pasta och mjöl) känner levern av ifall kroppen behöver energi eller inte. Om svaret är nej kommer denna energi att lagras i levern, som glykogen. När kroppen väl behöver energi, bryts glykogenet ner och släpps ut i blodet. Levern behandlar inte fruktos på samma sätt. Fruktos hoppar förbi “lagringen” och börjar brytas ner med det samma. Oavsett om kroppen behöver energin eller inte. Om kroppen inte behöver energi, vad hände då med den energi som fruktosen gett? Jo, kroppen gör om det till fett, triglycerider. Vad är triglycerider sammankopplat med? Dåliga blodfetter (dvs dåliga kolesterolvärden.) Man kan även få fettlever, vilket förr endast orsakades av för mycket alkohol. Nasty bastard! Var hittar vi fruktos då? Bland annat i frukt, honung, kokossocker, socker.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.