icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har varit överviktig hela mitt liv.
Det är inte jättemycket egentligen. Tja, 10 kg är väl en del. Mullig har alltid varit ett sätt att beskriva mig.
Trots att jag är lång.
Trots att jag rör på mig.
Trots att jag är glutenintollerant... Jag vet hur det känns när doktorerna tittar på mig lite konstigt, när de inser att jag kollar om jag är glutenintollerant. Hur det säger att jag är väldigt "välnärd" för att vara det.
De som har glutenintollerans brukar nämligen vara väldigt smala pga att de tar upp så lite av allt gluten som kommer ner i våra tarmar.

Men jag fruktar inte.
Min mamma och jag har alltid kämpat lite tillsammans, och ju mer hon vill få en engagerad - tja, ju mer vill man ju streta emot. Hon är ju min mamma. Säger hon att jag borde låta bli att ta den där extra lilla portionen av potatisklyftor så är det klart att jag skall ha den, och njuta av den högljutt.

Men nu har jag flyttat ut och inser mer än någonsin hur viktigt det är att äta rätt och må bra.
Och inte bara det, utan att se bra ut. Jag är inte ett dugg ytlig. MEN jag vill se bra ut, för tycket JAG att jag ser bra ut, så MÅR jag bra. Och DET är som sagt det viktigaste.

Så alla ni där ute som känner som jag.
Kämpa på. För vi kan klara det!
6 februari 2013 16:16
4

Minisemlor + recept!

Ett litet inlägg eftersom jag spenderat dagen med att jobba på mitt skolarbete :) Nu blev det dags att njuta av mina nybakta minisemlor! RECEPT 20 små semlor: * 25 gram smör * 1,5 dl mellanmjölk * 20 gram jäst (lite mindre än ett halvt paket jäst) * 1krm salt * 0.5 dl strösocker * 1 tsk kardemumma * 1 ägg * 5-7 dl glutenfritt mjöl (jag användervalltid Lailas, annars är det svårt att knåda) PENSLING: * 1ägg FYLLNING: * 100 g mandelmassa * 0,5 dl ovispad mellangrädde * 2 msk limoncello eller annan likör (valfritt, men citronlikören gav en lite fräsch, knappt märkar smak) * 2,5 - 4 Vispad mellangrädde (beror på hur mycket grädde man vill ha!) - flor- eller vaniljsocker att pudra över GÖR SÅ HÄR: - smält smöret i en katrill och häll på mjölken. Känn med lillfingret när det är 37 grader. - smula jästen i en stor bunke och häll på den ljumna smör-mjölkblandningen - tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och större delen av mjölet. Låt degen vara något kladdig, så att den fastnar lite i fingrarna men ändå är relativt fast och fin. Det glutenfria mjölet gör att den torkar lite under jäsning. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter. - Sätt på ugnen på 250 C och börja baka ut degen på mjölat bord. Är den lite för kladdig knåda väl och lägg till lite mer mjöl. Degen skall inte vara för torr och seg! Då blir bullarna för hårda sen! - Knåda och rulla degen till 20 små bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 30 minuter till. - Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i ugnen i 5-7 minuter tills topparna har fått lite färg. - Låt svalna på galler under duk. - Skär av topparna på de små bullarna och gröp ur lite med en gaffel. - Mosa mandelmassa med gaffeln och blanda i den ovispade grädden, smulorna och eventuellt limoncellon. - använd en smörkniv och bred på ett lagom lager på alla bottnar. - vispa resten av grädden tills det blir tydliga mönster i grädden av vispen som stannar kvar. använd en sprits om du har och tryck ut en en givmild klick grädde ovanpå varje botten. - Tryck på alla hattar - tryck till lite så grädden putar ut lite i kanterna. - Pudra över vaniljsockret med en sil. sen är det bara att njuta! Eftersom de är så små kan man med någorlunda gott samvete ta två, och de håller sig goda ungefär 3 dagar i kylskåpet :)

Kommentarer

  • 6 februari 2013 17:31
    Ser jättegoda ut. Receptet? Tack-
  • 6 februari 2013 17:41
    Rogann
    Skulle jag med vilja ha Tack på förhand
  • 7 februari 2013 20:00
    Sådär hörrni! Recept och bilder tillagda ;)
  • 7 februari 2013 20:32
    Tack så jättemycket! Dom ser hur goda ut som helst. Det blir mitt helgjobb eller snarare helgnöje (fast jag ska omvandla dom till LCHF-semlor). :)

Logga in för att skriva en kommentar.