icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Solskatts blogg

LCHF 94 kg 64 kg 29468
Har kämpat med med min vikt i många år. Till sist fann jag LCHF och sedan dess har jag minskat i vikt ca 30 kg. Fortsätter på den vägen.
28 maj 2024 14:20
17

Dessa eviga kolhydrater!

Här på Matdagboken talar vi ofta och mycket om kolhydrater. Ibland skulle man kunna tro att denna insikt är en ny företeelse. Men så är verkligen inte fallet. 

Redan 1930-talet varnade Pernilla Thunberger sina svenska läsare för stort intag av kolhydrater. Hon skrev mycket om mat och hade också utgett en del kokböcker. Runt om i världen dök det upp böcker och studier om kolhydratintagets negativa påverkan på hälsan som t.ex. engelsmännen som Yudkin, Cleve och Campbell, tysken Wolgang Lutz ocn många, många andra har alla enstämmigt konstaterat följderna av kolhydraterans fördärvliga påverkan på våra kroppar inte bara fetma utan också hjärt- och kärlsjukdomar och många andra åkommor, som vi inte vill drabbas av. Här finns mycket att läsa för den som är intresserad. 

 

Gillar

Kommentarer

  • 28 maj 2024 14:56
    Elka

    Tack för lästips!

     

  • 28 maj 2024 18:17
    MagganD

    Exakt! 👌

    Sedan går ju vetenskapen framåt också. Till exempel har man (till stor del åtminstone) insett att fett inte är farligt, utan att det är sockret som är den största boven! Och ändå rekommenderas fortfarande i många fall en förhållandevis kolhydratrik kost till diabetiker! 😮

    Jag litar mer på forskare och läkare som exempelvis dr Jason Fung, än på de rekommendationer som man hittar på Livsmedelsverkets hemsida... Men det är jag det. *skrattar*

  • 28 maj 2024 18:42
    BirtheX

    Pernilla Thunberger, mamma till Anna Bergenström och alla deras matböcker. Fanny Bergenström har väl fortsatt som matfotograf m m.. Många är de böcker jag har som det står Anna Bergenström på...

  • 28 maj 2024 19:23
    LinusPL

    Jag har en bok av Lutz, "Life without bread". Den är superintressant och kan varmt rekommenderas. Och så får man lära sig en massa nya engelska ord också 🤓
    Yudkin har jag läst "bara-för-att" men det var rätt träligt. Dock menar jag att han gjort en otrolig insats, och det i en tid då det verkligen inte var populärt att gå emot sockerindustrin och resten av etablissemanget.

    Maggan: Det här med att rekommendera kolhydrater till diabetiker är enligt mitt sätt att se lika logiskt som att uppmana nötallergiker att frossa i nötter, bara de tar sin medicin. En medicin med många otrevliga biverkningar... 😢

    Jag tycker för övrigt att man ska ta tillbaka namnet "sockersjuka" på diabetes. Plus att man ska skilja på typ 1 och typ 2 - de har ju väldigt olika orsaker men behandlas typ likadant. (Detta sagt med alla reservationer som finns. Det är så jag tolkar det hela!) 

  • 28 maj 2024 19:38
    LinusPL

    Ska hålla ögonen öppna för de andra du nämner! 👍 Har du förnamn på C och C?

    Senast uppdaterad 28 maj 2024 19:40

  • 29 maj 2024 08:29
    Bella50

    Då tänker jag att det finns Kh & Kh ...ALLA är inte boven ...och de finns i det mesta .

    Allt beror väl på vilka man äter av...eller ?

    Snabba eller långsamma kh ?

    Att  bojkotta rent socker ( som ju finns i det mesta , helt i onödan) och de "värsta bomberna"  i övrigt gör stor skillnad i längden, tänker jag iaf.

    Jag vill njuta av livets goda...det är min viktigaste ingrediensen i MITT liv....och försöker såklart hålla koll på intagen. Mina Kh består oftast av grönsaker,,,och det är ett måste för mig. 

    Läste en gång att Ulrika Davidsson...känd författare ...sa att Potatis är inte den sämsta kh-källan..det finns mycket värre i jämförelse......vilket jag undvek läää..nge i början. Nu äter jag och njuter av potatis ofta.

    I mitt fall är ...och har det alltid varit BRÖD.

    DET borde jag skiljas ifrån för gott. Inte lätt....

     

    Senast uppdaterad 29 maj 2024 08:41

  • 29 maj 2024 08:34
    MagganD

    Ja, Bella, min tolkning är också att det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Jag äter mera kolhydrater nu, men det är nästan uteslutande grönsaker och mejeriprodukter. Det sistnämnda borde jag dra ner på, men jag vill inte. 🙈😂

    Jag äter rotsaker också, dock inte potatis, utan mest morot (inga stora mängder dock). Men jag har tänkt mig lite kokt kall potatis i sommar. Den kalla är bättre än den varma. 👍

  • 29 maj 2024 09:32
    LinusPL

    Jsg äter en hel del grönsaker - det blir få men bra kolisar. 
    Ibland tänker jag stt jag verkligen silar mygg och sväljer kameler - räknar kolisar i tex yoghurten och VRÄKER i mig inte kameler men godis. Då blir det ju hundratals kolisar utan problem. 😖😖😖

    Potatis är något jag längtar efter och kommer att återinföra. Gärna kall nu i sommar. Bra med kalium också!

    Jag försöker vara mer tolerant mot flera olika produkter med kolhydrater men det är svårt. Ungefär som när jag gick från Viktväktare till Lchf (via GI)  - det var knepigt att börja äta fett som jag undvikit så länge.

    Än har jag ca 10 kg kvar innan jag kan fundera på jämvikt, jag tror att jag kommer att kunna vara mer generös med kolisar då. 

    (Tänk om Matdagboken hade olika räknare, en för bra kolisar och en för usla,  a la fettet som delas upp i mättat, omättat etc. Det vore väl något det! 😉 )

    Senast uppdaterad 29 maj 2024 09:34

  • 31 maj 2024 15:36

    Tack för era svar på mitt inlägg Elka, MagganD, BirtheX, LinusPL och Bella50

    Elka, det gläder mig, att jag har inspirerat dig.

    MagganD, du skriver att sockret är en senare upptäckt, när det gäller kolhydraternas inverkan på kroppen. Det är stärkelsen som är boven i dramat, nämligen att så fort stärkelsen kommer i kontakt med saliven i munnen omvandlas den till socker. M.a.o. stärkelse och socker är på så sätt likvärdiga eller i slutänden samma sak. 

    LinusPL, Kul att vi har samma bok. Min är på tyska och heter "Leben Ohne Brot" och visst är den klargörande. Mycket läsvärd! 

    Bra idé om att lägga in en räknare, som särar på de olika kolhydraterna. Absolut!

    Bella50, Alla kolhydrater är större eller mindre bovar i "dramat" helt oberoende varifrån de kommer. Eftersom vi människor är så olika, så kan vissa av oss äta kolisarna i större mängd och med högre GI, medan andra måste vara försiktigare även med dem, som har lågt GI. Var glad att du kan äta potatis och kanske bröd så småningom. Jag kan det inte tyvärr.

     

    Ni är alla välkomna till gruppen "Hålla vikten", när ni känner för det. Där peppar vi varandra så att vi alla håller kursen och inte spårar ur.

  • 31 maj 2024 15:53
    MagganD

    Jag menade att kolhydrater och socker är samma sak för kroppen (även om det finns kolhydrater och kolhydrater). Många läkare rekommenderar fortfarande diabetiker att äta en förhållandevis kolhydratrik kost, vilket är helt vansinnigt!

  • 31 maj 2024 16:15

    MagganD, Håller med helt och hållet med dig och undrar varför läkarna inte har förstått sambandet. Istället skriver de ut insulin och ökar på så sätt insulinnivåerna istället för att dra ner på dem.

  • 31 maj 2024 16:36
    LinusPL

    Som det verkar (för mig) är det lättare att kontrollera nivåerna på blodsockret än insulinnivåerna.

    Därför gör man det. 

    Jämför med när man tidigare bara mätte totala kolesterolet, det var för komplicerat att mäta de olika storlekarna. Sedan kom man fram till HDL och LDL Nu har man lyckats hitta metoder för att analysera även resten av paletten: IDL, VLDL, Triglycerider, Apolipoprotein och resten av hela tjohejet med kvoter etc. Utvecklingen har gått framåt där, men med insulinet går det såååå långsamt. 

    (Det påminner mig på något sätt om när Bellman tappat en krona. Han letade och letade i gatlyktans sken. En man kom och frågade var Bellman tappat kronan. Där, sa Bellman och pekade in i den mörka gränden. Men varför letar du då här? frågade mannen. Jo, svarade Bellman, det är mycket ljusare här...

    Läkarna analyserar blodsockret och nöjer sig med det, man bryr sig inte om HUR MYCKET INSULIN SOM BEHÖVDES för att få blodsockret i (eventuellt) schack.

    Som Ann Fernholm uttrycker det: insulinet är spindeln i nätet. 
     

    Allt jag skriver i ämnet är så som jag tolkar det jag hört och läst. 🤓

    Senast uppdaterad 31 maj 2024 16:39

  • 31 maj 2024 16:42
    LinusPL

    Jason Fung pratar nu en del om amylos och amylopektin. Mycket intressant. 
     

  • 1 juni 2024 15:47

    Visst är det så LinusPL. Det går trögt på diabetesfronten. Kanske är det enklare att skriva ut piller i stället för att förklara sambanden, orsakerna och resultaten.

  • 1 juni 2024 15:51
    LinusPL

    Och man ska nog inte glömma att läkemedelsindustrin är enormt mäktig...

Logga in för att skriva en kommentar.