icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Solskatts blogg

LCHF 94 kg 64 kg 29415
Har kämpat med med min vikt i många år. Till sist fann jag LCHF och sedan dess har jag minskat i vikt ca 30 kg. Fortsätter på den vägen.
15 juli 2024 13:51
17

Vad vi äter

Det är titeln på en bok av Dr Chris van Tulleken som skriver om just detta. Vi vet ju alla att processad mat mat bör undvikas. Fast ibland är det svårt att motstå. Ta korv t.ex. och en hel del annat för den delen. Som färdigrätter och tänk på alla goda chips, ostbågar och liknande eller godis. Alla dessa produkter innehåller tillsatser som inte alls är bra för hälsan. Alldeles tvärtom! De ger oss viktuppgång, diabetes och en hel del annat som påverkar organen  negativt o.s.v. Boken handlar om skräpmaten. Väldigt intressant läsning och skrämmande samtidigt. Sammanfattningsvis kan man säga, att alla ingredienser du inte har i köket, när du lagar mat skapar skräpmaten den ultraprocessade maten. Så vad skall vi göra för att undvika den? Jo, vi får helt enkelt läsa innehållsförteckningarna och sedan laga maten själva från grunden och det är ju många här som redan gör. Det tror jag i alla fall.

Gillar

Kommentarer

  • 15 juli 2024 13:55
    MagganD

    Ja, det är en hel vetenskap det där! 🙄

    Jag ska på en föreläsning om "Fejkmaten" av Ann Fernholm i oktober och det ser jag fram emot! Kostar 150 kr ifall någon vill gå. Köping. Hojta i så fall så fixar jag anmälan, det är genom mitt fackförbund. 😃👍

    Senast uppdaterad 15 juli 2024 13:56

  • 15 juli 2024 14:42
    LinusPL

    Jag såg ett program med honom om just detta med ultraprocessad mat. 😱😱😱 Verkligen något att tänka på!

  • 15 juli 2024 20:33
    BirtheX

    Ja han har ju varit med i Carina Bergfeldt också och verkligen lagt ut texten om sin bok och hur gräsligt det faktiskt är med maten i hans hemland Storbritannien t ex.. Vi har lite bättre val att göra här men där är utbudet bestående mest av ultraprocessad mat. 

    Nå visst väljer jag ibland korv (och chips) Tack och lov inte så mkt, men hos mig får inget vara förbjudet på denna resa. Då går det åt pipsvängen.

  • 16 juli 2024 10:12

    Tack för era svar alla tre MagganD, LInusPL och BirtheX

    Kan tänka mig att Ann Fernholms föreläsning om fejkmaten nog går ut på samma tema, som jag skrev om. Visst är det så att det är svårt att inte ibland också äta sån´t som inte är så nyttigt med hänsyn till innehållet, men vi är ju alla bara människor och lite "fusk" vill vi gärna unna oss någon gång. Det intressanta i sammanhanget är, att när man läser om hur folk gått ner i vikt, så är det första de har skippat kakor, godis o.likn. saker. Just sådant som kallas fejmat.

    Senast uppdaterad 16 juli 2024 10:13

  • 16 juli 2024 10:17
    LinusPL

    Det här programmet jag såg handlade mycket om vad barn äter, det var väl barn i Storbritannien kan jag tro. 
    Det var inte muntert!

    Han testade ju på sig själv, och redan efter ett par dagar blev det "knas" --- och undra på då att det blir problem med den uppväxande generationen, med diverse bokstavsdiagnoser...😢

    Jag ska rota fram det och titta igen, tack för påminnelse! 👍

  • 16 juli 2024 10:25
    LinusPL

    https://m.youtube.com/watch?v=aJ_D5YMNeDg
     

    Det var denna, fast hela. Hittar den inte nu, bara delar. 

  • 16 juli 2024 10:26

    Jodå LinusPL, det stämmer, det gällde framför allt barnens kost. Han är ju barnläkare, men som du skriver testade han både på sig själv och på sin lilla dotter. Dottern fastnade i de konstgjorda smakerna, medan han själv blev varse om de negativa följderna som satte spår i hans kropp. nej det var skrämmande läsning. En annan fråga: vem här i landet kommer att stoppa en upptrappning av prosessad mat här hos oss? Vi blir säkerligen inte förskonade och kan vi dessutom verkligen lita på det som står på innehållsförteckningarna? Finns allt medtaget där?

    Senast uppdaterad 16 juli 2024 10:38

  • 16 juli 2024 10:39
    LinusPL

    Ann Fernholm gör ju ett jättearbete. 🙏

    Jag ska verkligen tänka på detta när jag blir sugen på "elände" nästa gång. Det är bara kemi! Då blir det kanske lite låttare (?) att stå emot. 

     

  • 17 juli 2024 14:43

    LInusLP, Ann Fernholm gör verkligen ett jättearbete. Beundrar henne mycket.

    Du ska se, att om du skippar allt "elände" ett tag, kommer din vikt att ta ett stort skutt åt rätt håll. Lycka till och välkommen till vår lilla grupp "Hålla vikten"!

  • 17 juli 2024 15:32
    LinusPL

    Det är ett tag (nästan 10 kg) dit. Jag längtar!

     

  • 18 juli 2024 10:37
    LinusPL

    När "får" man gå med i Hålla vikten?

    Är det prick vid målvikten, eller när man nått övre delen, dvs målvikt + 2 kg?

  • 18 juli 2024 10:47

    Det vore väldigt fint att ha dig med i vår grupp LinusPL! Kolla med Gittan, som håller i gruppen. Då får du det bästa svaret. Tror inte det vore omöjligt för dig att komma med. Knappa in på "Hålla vikten" och fråga. Lycka till! Du har ju varit så enträgen under lång tid och säkerligen tappat en hel del av din vikt redan, vad jag har förstått.

  • 18 juli 2024 11:29
    LinusPL

    Jag fnular på det lite till. Jag vill ju inte hålla vikten riktigt ännu. 😉

    Det är iaf en sporre att kunna gå med där. Snart. 

  • 18 juli 2024 13:05

    Tror inte att du skall fnula (kul ord) längre, utan ta den kontakten, så får du se. Ju förr dess bättre!

  • 18 juli 2024 16:31
    LinusPL

    Will do!

Logga in för att skriva en kommentar.