icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
18 augusti 2012 17:33
2

Ägg nästan lika farligt som rökning KONTROVERSIELLT

Ökar risken för åderförkalkning Ett ägg om dagen är nästan lika illa som att röka 20 cigaretter. Åtminstone när det gäller att öka risken för åderförkalkning. Men den nya studien har redan fått kritik. Drygt 1 200 personer i 60-års åldern fick bland annat svara på hur mycket ägg de åt och många cigaretter de rökte per dag. Tre eller flera ägg per vecka ökade risken väsentligt för åderförkalkning i halspulsådern – något som kan leda till stroke. Bland de riktiga äggfantasterna var riskökningen nästan lika stor som för personer som röker ett paket cigaretter om dagen. – Det har visats i flera studier att äggula kan öka kolesterolnivåerna hos människor. I värsta fall kan du utveckla hjärt- och kärlsjukdomar på sikt, säger Kjetil Retterstøl vid Oslo universitet till Dagbladet. Kritik mot resultatet Den kanadensiska studien som publicerades i tidskriften Atherosclerosis i juli har delat forskarvärlden i två läger. Den ena är förbluffade över resultatet medan andra kritiserar studien för att vara osäker. Steven Novella skriver på bloggen Science-Based Medicine att studien snarare visar att äggätande inte höjer kolesterolhalterna alls. – Ägg har många fina egenskaper så jag tycker att det är lite missvisande att jämföra det med rökning, säger Kjetil Retterstøl.

Kommentarer

  • 18 augusti 2012 17:56
    LUAL
    Mark Sisson har tittat närmare på rapporten: http://www.marksdailyapple.com/are-eggs-really-as-bad-for-your-arteries-as-cigarettes/#more-30830 Jag tror att det är ungefär som akrylamidfallet - några som behöver mer forskningspengar. I den tabell jag såg verkar det som att ju äldre de var desto fler ägg brukar de äta. Att risken för åderförkalkning ökar med åldern kanske inte är så konstigt. Eftersom undersökningen var upplagd så att folk fick svara på hur mycket äggula de hade ätit långt tidigare så börjar jag undra ännu mer. Kommer alla ihåg majonnäsen, bakverk mm där man också har äggula?
  • 18 augusti 2012 19:56
    gittan52
    Som man frågar får man svar....

Logga in för att skriva en kommentar.